Capital.ba

Višković: Dobri rezultati u prvoj godini mandata

15.12.2019. / 11:30

BANJALUKA – Predsjednik Vlade Republike Srpske Radovan Višković ocijenio je da je Vlada u prvoj godini mandata imala dobre rezultate što potvrđuju i podaci o najvećem broju zaposlenih od nastanka Republike, rastu prosječne plate koja je prvi put izjednačena sa zaradom u Federaciji BiH (FBiH), većoj pokrivenosti uvoza izvozom i povećanju budžeta koje je omogućilo rast plata, penzija i drugih davanja.

radovan višković

To je uloga Vlade i ja je tako doživljavam. Moj stav od početka je bio da uvijek može bolje, ali ako ćemo realno posmatrati stvari Vlada je napravila rezultate za ovih godinu dana, a to se najbolje reflektuje kroz pokazatelje koji su neumoljivi“, rekao je Višković u intervjuu Srni.

On je istakao da je zadovoljan i likvidnošću budžeta, navodeći da Vlada redovno isplaćuje plate, penzije, socijalna davanja, obaveze prema dobavljačima i subvencije.

Prije mjesec dana, podsjetio je premijer Srpske, izvršen je rebalans budžeta kojim je republička kasa povećana za 60 miliona KM.

To znači da je bila veća disciplina i odgovornost, te da je bio bolji rad inspekcijskih organa, Poreske uprave i Uprave za indirektno oporezivanje. FBiH nas je uskratila za skoro 35 miliona KM, a da smo imali i taj iznos prilikom rebalansa budžeta to bi bilo blizu 100 miliona KM više nego u 2018. godini. Mora se reći da je i to nečija zasluga“, naglasio je Višković.

Predsjednik Vlade Srpske je podsjetio da je u fokusu njegovog rada bila privreda, što se pokazalo kroz rast prihoda.

Ne bismo mogli sve ovo uraditi da nije bilo dobre saradnje sa našim socijalnim partnerima – sindikatima, Unijom udruženja poslodavaca i Privrednom komorom. Imamo dobru saradnju sa socijalnim partnerima, bilo je povećanja plata i zakonskih rješenja koja su išla u pravcu rasterećenja realnog sektora i poslodavaca kako bi bile povećane plate i u realnom sektoru“, rekao je Višković.

Prema njegovim riječima, u javnosti se malo govori o tome da Srpska ima destinacije kao što su Kotor Varoš, Derventa ili Bijeljina gdje privredni subjekti u raznim sferama, od proizvodnje dijelova za autoindustriju do tekstila i obuće, rade za najveće svjetske brendove.

Naš privredni subjekt iz Kotor Varoša proizvodi obuću za najjače svjetske vojske. Ponosan sam na te ljude i na naše radnike jer imamo radnu snagu i kvalitet da možemo proizvoditi i najbolje brendove. U posljednje vrijeme sve više evropskih i drugih brendova se javlja sa željom da otvaraju fabrike i pogone u Srpskoj. Oni su zainteresovani da preseljavaju svoju proizvodnju iz Poljske, Češke, Rumunije, Slovačke i drugih zemalja u Republiku Srpsku. To je dokaz da smo napravili ambijent koji privlači strane investicije čiji nivo takođe raste”, naglasio je Višković.

On je podsjetio da je Vlada usvojila Uredbu o podsticajima s ciljem da na jednom mjestu ima podatke o svim datim podsticajima na lokalnom i republičkom nivou, jer se dešava da neko dobije podsticaj sa dva nivoa, a da Vlada nema tu informaciju.

Donijeli smo i zakone o vansudskom poravnanju i suđenju u razumnom roku koji su veoma značajni za privredu. Zakon o vansudskom poravnanju omogućava privrednicima da u ranoj fazi, ako osjete da bi im zbog poremećaja na tržištu ili drugih problema mogla biti ugrožena likvidnost i poslovanje, imaju mogućnost da u dogovoru sa bankama ili dobavljačima naprave sporazum da ta potraživanja zamrznu na određeni period kako bi u međuvremenu mogli da se vrate na zelenu granu i isplivaju iz problema. Takođe, želimo da privredne sporove svedemo u razumne rokove“, naglasio je Višković.

Zabrinjavajući je, dodao je premijer Srpske, odlazak aktivne radne snage zbog čega treba raditi da taj problem bude saniran.

To je globalni problem i ne dešava se samo u Srpskoj i BiH, već i u Srbiji, Hrvatskoj, Sloveniji, NJemačkoj i drugim članicama EU. Mjerama koje smo usvojili i koje planiramo kreirati pokušavamo da rješavamo taj problem. Moramo ljudima dati nadu, povećavati plate i rješavati njihova životna pitanja da bismo im poslali poruku – ostanite ovdje, u svojoj Republici, na svojoj očevini i nema nigdje boljeg života nego tu gdje ste. Moja misija je da radim na tome“, poručio je Višković.

On je u intervjuu Srni naglasio da u prilog tome govori i podatak da je svim studentima koji budu redovno upisivali godinu omogućeno besplatno školovanje što godišnje budžet košta oko tri miliona KM.

Naglasio je da je Republika Srpska ulagala i ulagaće u mladost, njihovo obrazovanje, sticanje znanja, jer su oni najbolji promoteri Republike.

On je podsjetio da je Vlada Srpske izmijenila i kriterijume za plasman kredita Investiciono-razvojne banke Srpske, čime je mladim bračnim parovima i porodicama sa djecom sa smetnjama u razvoju omogućeno zaduživanje za rješavanje stambenog pitanja po veoma povoljnim uslovima.

Višković je istakao da je uvedena nova kreditna liniju za mlade bračne parove mlađe od 30 godina za koje će kamatna stopa za kredite za kupovinu stanova biti ispod tri odsto i to je jedna od pronatalitetnih mjera s ciljem da se pomogne mladim ljudima da što prije riješe svoje stambeno pitanje i da ostanu na ovim prostorima.

Prema njegovim riječima, nova kreditna linija uvedena je i za roditelje ili staratelje koji brinu o djeci sa smetnjama u razvoju za rješavanje stambenih pitanja, a kamatna stopa biće od tri do tri i po odsto.

Prema njegovim riječima, smanjena je kamatna stopa poslovnim subjektima na kredite za uvođenje novih tehnologija potrebnih realnom sektoru da bi bili konkurentniji i spremniji za izvoz.

Govoreći o predloženom budžetu za 2020. godinu, predsjednik Vlade Srpske je rekao da je on za 108 miliona KM veći u odnosu na rebalansirani budžet za ovu godinu.

Rebalansom je ovogodišnji budžet povećan za 60 miliona, a prijedlogom budžeta za 2020. godinu za dodatnih 108 miliona KM. Prijedlog budžeta za 2020. godinu je skoro 170 miliona KM veći nego što je bio nacrt budžeta za 2019. godinu. Čim imate na prihodovnoj strani toliko uvećanje ono se prelijeva i na rashodovnu stranu“, pojasnio je Višković.

Zahvaljujući tome, dodao je on, na snagu će od 1. januara 2020. godine stupiti povećanje plata za budžetske korisnike u rasponu od pet do 20 odsto.

Srna

Share Tweet Preporuči

  Tagovi:

  Povezane vijesti

  Komentari

  Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:
  Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, prijetnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove poslovnog portala CAPITAL.ba. Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu [email protected]

  Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!