Capital.ba

Visina ulaganja u BiH od 770 do 870 miliona KM

19.04.2016. / 13:00

kmBANJALUKA, Direktna strana ulaganja u BiH u ovoj godini mogla bi iznositi od 770 do 870 miliona KM, navodi Direkcija za ekonomsko planiranje BiH u Programu ekonomskih reformi dostavljenom Srni.

Pored završetka izgradnje i puštanja u probni rad termoelektrane “Stanari”, konačnog početka izgradnje kombinovane termoenergane – toplane /TE-TO/ “Zenica”, moguća su i ulaganja u dionice auto-puteva Doboj Jug-Žepče i dijela auto-puta Doboj-Vukosavlje.

Takođe bi se mogla očekivati ulaganja u projekte iz oblasti turizma.

Već je potpisan protokol o namjeri između opštine Trnovo i kompanije “Buroj” iz Ujedinjenih Arapskih Emirata /UAE/ za izgradnju turističkog grada “Buroj Ozon” koji bi se sastojao od stambenih jedinica, hotela i trgovačkog centra.

Prva faza tog projekta bila bi izgradnja Sportsko-rekreativnog centra Bjelašnica-Donja Grkarica-Prečko polje-Kolijevka, u čiju svrhu je potpisan ugovor o izradi regulacionog plana, a prvi dio projekata bi trebalo da bude gotov do 2018. godine u vrijednosti od 930 miliona evra.

U planu je i projekat “Eko-zona Korićani-Vlašić”, gdje je predviđena izgradnja aerodroma, golf terena, luksuznih vila, klinike za rehabilitaciju, vještačkog jezera, akvaparka, edukacionog centra, multipleks zgrade sa apartmanima i poslovnim uredima.

Direktna strana ulaganja u narednoj godini trebala bi se kretati u iznosu od 840 do 940 miliona KM. U narednoj godini očekuju u elektroenergetske objekte i dionice auto-puteva.

Kao interesantan moguće izvodiv projekat pojavljuje se ulaganje u fabriku cementa u Banovićima, vrijednosti od 150 miliona evra.

Direktna strana ulaganja u 2018. godini mogla bi premašiti milijardu maraka, od čega se predviđa ulaganje od 220 miliona KM u elektroenergetski sektor.

Direkcija za ekonomsko planiranje navodi da u ove projekcije nisu uzeti u obzir projekti “Donja Drina”, “Srednja Drina” i “Gornja Drina”, zbog ranije prekinute saradnje između “Elektroprivrede Republike Srpske” i njemačkog partnera i trenutno se traži novi inopartner.

Podsjeća se i da je potpisan sporazum između Vlade Republike Srpske i američke kompanije “NGP” za istraživanje i izradu studije izvodljivosti hidropotencijala donjeg sliva rijeke Drine sa hidroelektranama “Kozluk”, “Drina jedan”, “Drina dva” i “Drina tri”.

U alternativnom scenariju projektovanja stranih ulaganja u posmatranom periodu uzeto je u obzir umanjeno interesovanje stranih ulagača u BiH, prvenstveno u elektroenergetski sektor.

BiH je ratifikovala ugovor o uspostavljanju energetske zajednice koja okuplja zemlje EU i zemlje Balkana, kojim je preuzela i određene obaveze kao članica.

Značajan rizik za dalje ulaganje predstavlja moguće uvođenje sankcija prema BiH od Sekretarijata energetske zajednice zbog neusvajanja energetske strategije na nivou BiH.

To bi prouzrokovalo gubitak subvencija od EU za projekte u energetskom sektoru na koje BiH ima pravo, a posebnog uticaja imalo bi na projekte HE “Dabar”, TO-TE “Zenica”, te više projekata izgradnje dalekovoda. Srna

Share Tweet Preporuči

Tagovi:

Povezane vijesti

Komentari

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:
Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, prijetnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove poslovnog portala CAPITAL.ba. Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu info@capital.ba

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!