ENERGETIKArs.com Prvi poslovni portal u Republici Srpskoj - CAPITAL.BA

Viši sud: „Zekstra“ mora vratiti Ministarstvu trgovine pola miliona KM

Objavljeno u OSTALO

– Sud: Dragan Đurić bio ovlašten za potpisivanje ugovora
– Predmet spora novac koji je Vlada RS uplatila radnicima „Boske“
– Baroš: Uložićemo reviziju

BANJALUKA, Ministarstvo trgovine i turizma RS dobilo je i pred drugostepenim sudom spor sa firmama „Zekstra grupa“ i „Delta Real Estate“ koje će sada i definitivno morati Ministarstvu isplatiti pola miliona maraka, plus zatezne kamate zbog neizmirivanja obaveza iz ugovora koji su potpisale sa Vladom RS nakon privatizacije RK „Boska“.

Сродна слика

 

Viši privredni sud u Banjaluci 14. septembra potvrdio presudu Okružnog privrednog suda iz januara ove godine kojom su srbijanske firme obavezane da Ministarstvu solidarno izmire dug od 495.189 KM te da plate i zakonske zatezne kamate počev od kraja marta 2011. godine.

„Žalbe tuženih se odbijaju i potvrđuje presuda Okružnog privrednog suda u Banjaluci od 19. januara 2017. godine u dosuđujućem dijelu“, navodi se u presudi Višeg privrednog suda.

U obrazloženju presude, koja je u posjedu CAPITAL-a, Viši privredni sud navodi da je prvostepeni sud pravilno utvrdio da je zastupnik konzorcijuma Dragan Đurić na osnovu ovlaštenja za potpisivanje ugovora o kupovini akcija R.K. ,,Boska” bio ovlašten i da potpiše sporni ugovor iz 2009. godine, iako su tokom suđenja pravnici konzorcijuma tvrili da Đurić nije imao to ovlaštenje.

„Da su davaoci punomoći imali namjeru ovlastiti Dragana Đurića da u njihovo ime zaključi samo ugovor o kupovini akcija „Boske“ to bi decidno naveli u punomoćju i ograničili bi mu ovlaštenja“, navodi se u presudi i dodaje da je prvostepeni sud pravilno zaključio i da na pravnu valjanost ovog ugovora ne utiče to što je Vlada tražila od članova konzorcijuma da ugovor ovjere i pečatima.

Zastupnik „Zekstre“ Predrag Baroš rekao je danas za CAPITAL da je dobio presudu, ali da još nije uspio detaljno da je pročita.

Ipak, ono što je već sada sigurno je da će podnijeti reviziju Vrhovnom sudu RS.

„Biće revizija sigurno i to je sve što za sada mogu reći“, istakao je Baroš.

Ministarstvo trgovine i turizma RS uplatilo je 2009. godine Sindikalnoj organizaciji „Boske“ 495.189 KM za izmirenje obaveza prema radnicima, a „Zekstra“ i „Delta“, koje su ranije kupile ovu RK, su se ugovorom iz jula 2009. godine obavezale da će taj novac vratiti u budžet RS.

Međutim, kako novac nisu uplatili, Ministarstvo je 2011. godine podnijelo tužbu.

Okružni privredni sud u Banjaluci je presudom koja je donesena 19. januara ove godine obavezao „Zekstru“ i „Deltu“ da pod prijetnjom izvršenja u roku od 30 dana od pravosnažnosti presude soliradno izmire dug od 495.189 KM te da plate i zakonske zatezne kamate počev od kraja marta 2011. godine.

Ovaj sud je odbacio tvrdnje zastupnika „Zekstre“ i „Delte“ da vlasnik „Zekstre“ Dragan Đurić nije imao ovlaštenje za zaključivanje ugovora sa Vladom RS i Sindikalnom organizaciojom „Boske“ kojim je definisan način izmirenja obaveza prema radnicima.

Sud je naveo da je, prema punomoći koju su članice konzorcijuma „Delta – Zekstra“ dale Draganu Đuriću da može u njihovo ime potpisati sa Vladom RS ugovor o prodaji akcija „Boske“ i preduzimati i druge radnje koje su u vezi sa ovim ugovorom, on ovlašten i za potpisivanje ugovora o izmirenju obaveza prema radnicima, jer je taj ugovor u vezi sa ugovorom o kupovini akcija.

Sud je odbacio i navode tuženih da na spornom ugovoru nije bilo pečata „Zekstre“ i „Delte“ te da shodno tome nije ni zaključen, navodeći da zakon nije propisao da ugovor o preuzimanju ispunjenja mora biti zaključen u pismenoj formi i da se on smatra zaključenim kada se ugovorne strane sporazumiju o osnovnim elementima.

Sporni ugovor između konzorcijuma „Delta-Zekstra“ potpisan je 3. jula 2009. godine, odnosno nakon što su ove firme rivatizovale „Bosku“.

Ugovor je potpisao ministar trgovine i turizma Predrag Gluhaković, Dragan Đurić ispred konzorcijuma i tadašnji predsjednik Sindikalne organizacije „Boske“ Branka Gostić. Vlada RS je isplatila Sindikatu oko pola miliona KM, a konzorcijum taj novac nikada nije vratio tvrdeći da Đurić nije imao ovlaštenje da ih zastupa te da ugovor i nije potpisan jer nije imao pečat konzorcijuma.

Privatizaciju RK Boska od početka prate brojni skandali, kao što je nestanak ugovora i bankarskih mjenica vrijednih 300.000 evra, kojima je garantovano da će kupac izmiriti svoje obaveze.

CAPITAL: Marina Čigoja

 

Ključne riječi:  , , , , , , , , ,

Komentari |


Komentari (0)

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

(obavezno)

Pravila komentarisanja

Slobodno komentarišite, kritikujte i izrazite svoje mišljenje,

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, prijetnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove poslovnog portala CAPITAL.ba. Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu info@capital.ba

A- A A+