Capital.ba

Veliki broj nepravilnosti u poslovanju nevladinog sektora

15.12.2011. / 10:27

SARAJEVO, Široka je lepeza nepravilnosti i nezakonitosti utvrđenih kontrolom finansijskog poslovanja nevladinih organizacija, za koje je u protekloj godini iz budžeta na svim nivoima vlasti u BiH izdvojeno  više od 100 miliona KM, izjavio je glavni inspektor federalne finansijske policije Zulfer Dervišević.

On je kao najznačajnije nezakonitosti utvrđene prilikom kontrole naveo finansijske transakcije sa pravnim i fizičkim licima bez vjerodostojnih dokaza o pravnoj i ekonomskoj opravdanosti, donošenje odluka o stupanju u poslove sa pravnim i fizičkim licima na netransparentan način, nevođenje i neažurno vođenje poslovnih knjiga nevladinih organizacija i sačinjavanje neistinitih finansijskih izvještaja, te nepotpuno i nestručno izvještavanje o ostvarenim prihodima i rashodima obračunskog perioda organima nevladinih organizacija.

Dervišević kaže da iz objektivnih razloga ne bi navodio nazive udruženja koja okupljaju žrtve rata koja su kontrolisana i sve nepravilnosti koje su utvrđena.

“Većina nevladinih organizacija u Federaciji raspolaže sa ostvarenim prihodima među kojima su i budžetska”, rekao je on za Radio “Slobodna Evropa” i naglasio da posljednje kontrole nekih nevladinih organizacija uvjeravaju da su neke od njih stavljene u funkciju ličnih interesa pojedinaca i grupa koje ih vode.

Dervišević je dodao da će ove pojave inspektori finansijske policije, u saradnji sa nadležnim ministarstvima i tužilaštvima, pokušati preduprijediti i sankcionisati.

Share Tweet Preporuči

  Tagovi:

  Povezane vijesti

  Komentari

  Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:
  Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, prijetnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove poslovnog portala CAPITAL.ba. Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu [email protected]

  Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!

  Komentari na članak: Veliki broj nepravilnosti u poslovanju nevladinog sektora

  1. NVO

   Ovaj tzv. ”nevladin sektor” je jedan od najvećih malverzacijskih mjesta u ovoj državi. Pod hitno treba mijenjati Zakon i obavezati stranog donatora o opravdanosti plasmana sredstava, i pod kojim uslovima pože plasirati sredstva. Jer ove ”NVO” su postale ustanove za pranje novca, a i rušenje sistema, blamiranje sistema i mnogo toga. Za šta više nema ”NVO”, odakle im grdne pare i na šta troše. Uzmite primjer u svakom mjestu, gdje iole postoji neka ”jača NVO” kako stoje materijalno ti vlasnici, gdje im se djeca školuju, a hajka se digla na privrednike, koji ne mogu da žive od kontrola, ovi ”lupetaju” i šta im upali ili ne upali.
   Ne mogu da ih smislim, kupovali su stanove, kuće, pokupili sredstva i niko ih od nadležnih ne vidi, jeru su u okviru ”Zakona”’, a većina izvršnih organa ih se ”plaši” da ne budu na njihovom zubu. Znam, ”'NVO” koja zakup neke prostorije za održavanje predavanja uzgoj bundeva, plati hiljade maraka, tamo nekog dr.mr,sph spec ili neznam više znanja plati debelo, za to predavanje, kome je prisustvovao neko ili niko, a najviše članovi kučnog domaćinstva. Toliko ne transparentnosti, da mi se gadi. ali uboli ljudi i ide li ide.
   Pola ih treba pohapsiti, jer rade protiv sopstvene države i mnogo toga.

  2. udruženje

   već 4,5,godina NVO postale su leglo korupcije i nezapamćeno prljave igranke.žalosno je da ove organizacije kritikuju kriminal u izvršnoj vlasti a i same su kriminalne.još žalosnije da mnogi zaposlenici u jedinicam lokalne uprave istovremeno sjede u organima nekih NVO.zamislite humanitarce koji se bore za prava najugroženije populacije,a istovremeno primaju nekoliko plata (iz budžeta i nevladinog sektora).zahvaljujem na takvoj promociji prava,demokratije i sveka što promovišu.jednostavno svjedoci smo kriminalnog uvezivanja vladinog i nevladinog sektora i obezvređenja morala u svakom segmentu društva .nažalost ,svako organizovanje je unaprjed sračunato na neku nelegalnu ekonomsku korist.