Capital.ba

Velika ulaganja u oblast hidromelioracije

14.12.2013. / 14:07

mirjanicSRBAC, U uređenje vodoprivrednih objekata na području opštine Srbac naredne godine biće uloženo više od 3,5 miliona KM, najavio je danas u Srpcu ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske Stevo Mirjanić.

On je pohvalio opštinsko rukovodstvo koje se opredijelilo da poljoprivreda bude strateška razvojna grana u ovoj lokalnoj zajednici. “Ministarstvo na čijem sam čelu planira da uloži značajna sredstva u hidromelioracioni sistem od Kozarske Dubice preko Gradiške i Srpca i drugih opština u slivu rijeke Save”, rekao je Mirjanić, koji se u Srpcu sastao na rukovodstvom opštine.

Mirjanić je precizirao da je naredne godine u Srpcu planirana rekonstrukcija nasipa pored Save i Vrbasa, rekonstrukcija obodnih kanala, osposobljavanje postojećih i nabavka novih crpnih pumpi na Ini i u Bajincima, a u šta će ukupno biti uloženo od 3,5 do četiri miliona KM.

On je naglasio da opštine moraju preuzeti obavezu čišćenja 1.600 kilometara obodnih kanala, a država održavanje 52 agregata u 24 crpne pumpe u nekoliko opština Republike Srpske, koje su postavljene za odbranu oko 200 kilometara podignutih nasipa pored Save i Vrbasa.

Prema njegovim riječima, riječ je o osposobljavanju hidromelioracionog sistema Republike Srpske koji je u funkciji odbrane zemljišnih, privrednih i drugih dobara, ukupne vrijednosti oko 100 milijardi KM.

Ministar Mirjanić osvrnuo se i na loše stanje organizovanosti poljoprivrednih zadruga, “koje ne daju ono što treba ni poljoprivredi, ni ekonomiji”.

“Mali broj zemljoradničkih zadruga može dobiti prolaznu ocjenu, a za većinu mogu reći da bi bilo bolje da ih nema, jer rade za interese pojedinaca, a ne po modelu modernog evropskog zadrugarstva”, rekao je Mirjanić.

Mirjanić je predložio opštinskom rukovodstvu da počne sa osnivanjem zadruga po modelu međunarodnog zadružnog pokreta, jer su one od posebnog interesa za poljoprivredne proizvođače.

Na sastanku sa načelnikom opštine Srbac Dragom Ćirićem i njegovim saradnicima, Mirjanić je informisan o problemima dodjele zemljišta na koncesije i u zakup, odbrani od poplava, stanju ruralnog razvoja opštine i potrebi izgradnje kapitalnih objekata u oblasti vodoprivrede.

Mirjanić je naveo da je sa načelnikom opštine razgovarao i o ugovorima o koncesijama, gdje postoje određene poteškoće u primjeni zakona i ugovora, o zakupu zemljišta i rješavanju sporova, te da je dogovoreno da se u narednih dvije do tri sedmice riješe određena pitanja, dok će neka od njih sačekati dok se riješe sudski sporovi.

“Mislim da će u dogledno vrijeme biti stavljena tačka na sporove i slične stvari koje su se dešavale u prošlosti”, dodao je Mirjanić.

Načelnik opštine Srbac Drago Ćirić izjavio je Srni da je izuzetno zadovoljan posjetom ministra i ohrabren podrškom za razvoj poljoprivrede, kao strateške grane u ovoj opštini.

“Sastanku je prisustvovao i predstavnik preduzeća `Mladegs-pak` iz Prnjavora Srđan Vrhovac, koji je najavio pokretanje fabrike kečapa u Srpcu, nekoliko sušara za voće, zasada paradajza na oko 150 hektara i drugog povrća na još 150 hektara, a vrijednost ovih projekata je oko sedam miliona KM”, dodao je Ćirić.

On je izrazio nadu da će od ministarstva dobiti saglasnost da se 300 hektara državne zemlje dodijeli u zakup toj firmi.

U opštinskom Odjeljenju za poljoprivredu navode da je nakon davanja 1.332 hektara državnog zemljišta na koncesije od Vlade Srpske, opštini Srbac ostalo 900 hektara na 29 lokacija, koje će se srbačkim poljoprivrednim gazdinstvima dodijeliti u zakup nakon raspisivanja javnog oglasa.  Srna

Share Tweet Preporuči

  Tagovi:

  Povezane vijesti

  Komentari

  Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:
  Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, prijetnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove poslovnog portala CAPITAL.ba. Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu [email protected]

  Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!