Capital.ba

Veće akcize na pivo i dizel

05.12.2015. / 6:30


alkoholBEOGRAD, Prijedlogom izmjena Zakona o akcizama koji je dostavljen Skupštini predviđeno je povećanje akciza na gorivo i alkoholna pića od januara iduće godine.

Prijedlog je da se akcize na alkoholna pića uvećaju u prosjeku za dva odsto kako bi se obezbjedili veći prihodi u budžetu.

Akciza na rakije od voća, grožđa ili vino, kako je predloženo, iznosiće 124 dinara po litru umesto dosadašnjih 121,89 dinara, a na rakije od žitarica 316, umjesto 309,23 dinara.

Izmjenama Zakona o akcizama planirano je uvođenje akciza na niskoalkoholna pića u iznosu od 21 dinar, a na pivo 24 dinara po litru. Kako je obrazloženo, taj namet se uvodi kako bi se uticalo na mlade da manje koriste ta pića.

Uvodi se i akciza i na neke vrste pića na koje se, do sada, nije plaćao ovaj namet. Izmjene Zakona o akcizama biće razmotrene u okviru paketa finansijskih zakona, odnosno zajedno sa budžetom za narednu godinu. Sjednica posvećena ovom setu zakona zakazana je za 9. decembar.

Prema aktuelnom prijedlogu, akcize na litar olovnog benzina biće ubuduće 52,50 dinara, umjesto dosadašnjih 50 dinara po litri. Na litar bezolovnog benzina plaćaće se akciza od 54, umjesto dosadašnjih 50 dinara.

Značajne promjene Vlada predlaže u segmetu naplate akciza na alkoholna pića. Ubuduće će se, naime, akciza plaćati, ne samo na jaka alkholna pića, već i na niskoalkoholna pića koja sadrže više od 1,2 odsto, a najviše 15 odsto alkohola, a koja se proizvode od voćnih sokova ili osvježavajućih bezalkoholnih pića, uz dodatak rafinisanog etil alkohola ili alkoholna pića dobijenih putem fermentacije (vina, vina od jabuke –cider, vina od kruške – perry i slično). Naravno, akciza će se plaćati i na sve vrste piva, izuzev bezalkoholnih piva koje sadrži do 0,5 odsto alkohola, bez obzira na pakovanje.

Akciza na rakije od voća, grožđa ili vino od Nove godine iznosiće 124 dinara po litri, umjesto dosadašnjih 121, 89 dinara. Na rakije od žitarica akciza će biti 316, umjesto dosadašnjih 309,23 dinara po litri. Na niskoalkoholna pića plaćaće se namet od 21, a na pivo 24 dinara po litru.

Prema aktuelnom prijedlogu izmjena Zakona o akcizama, od Nove godine će se obračun akcize na električnu energije plaćati i na sve troškove koji ne zavise od potrošnje električne energije, uključujući tu i naknadu za podsticaj povlašćenih proizvođača električne energije.

Inače, već krajem januara, kada Republički zavod za statistiku objavi podatke o godišnjem rastu cijena na malo, očekuje se ponovno povećanje akciza na derivate nafte.

Prema objašnjenju iz Vlade, povećanje akciza na alkoholna pića, aktuelnom izmjenom Zakona o akcizama iznosi dva odsto. U Nemanjinoj 11 naglašavaju i da će sljedeće usklađivanje iznosa akciza na alkoholna pića biti 2017, kada će se iznos ovog nameta uskladiti sa rastom cijena na malo u 2016. godini. Beta

Share Tweet Preporuči

Tagovi:

Povezane vijesti

Komentari

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:
Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, prijetnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove poslovnog portala CAPITAL.ba. Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu info@capital.ba

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!