Capital.ba

Vatrogasci pred stečajem

16.03.2012. / 8:40

FOČA, Ni stotinu godina postojanja i tradicije ne može da spase Dobrovoljno vatrogasno društvo u Foči od propadanja.

Pomoć u novcu ne stiže im ni od koga, nemaju adekvatne prostorije, služe kao komunalno preduzeće, a ako se ovakav trend nastavi, kažu, moraće pod stečaj.
Sekretar Dobrovoljnog vatrogasnog društva u Foči Okica Simović kaže da vatrogasci u malim sredinama ne mogu da funkcionišu, jer imaju loš tretman.
– Opštine koje su dužne da stvore uslove za rad vatrogasaca to ne čine. Moramo ići u stečaj, jer smo bez ikakvog finansiranja, prostorija i opreme. Slična je situacija i sa drugim vatrogascima iz opština na našoj regiji – rekao je Simović.
Vatrogascima ne odgovara ni novi Nacrt zakona o zaštiti od požara koji je Vlada RS usvojila prije nekoliko dana.
– Nezadovoljni smo ponuđenim zakonom, njegove izmjene nam ne odgovaraju, jer smo očekivali da će dovesti u red status vatrogasnih društava i njihovo finansiranje. Vatrogasci treba da obavljaju jedinstvene poslove po zajedničkim standardima što sada nije slučaj. Tražimo da ostanemo od posebnog državnog interesa, a ne od opšteg kako bi to novi zakon preinačio – rekao je Simović.
Na ponuđeni tekst zakona i Vatrogasni savez RS uputio je primjedbe ministru unutrašnjih poslova i predsjedniku Narodne skupštine RS.
– U raspravi o nacrtu nisu učestvovale vatrogasne jedinice ni savez, nego su inspektori iz MUP-a zaduženi za zaštitu od požara samo prepisali ovaj zakon. Napravili su jednu izmjenu, a to je u pogledu polaganja ispita za vatrogasce, više nije 25, nego je to 30 godina. Vatrogasac da bi bio dobar mora iza sebe da ima bar četiri do pet godina iskustva, a ako ga prime sa trideset, sa četrdeset bi već bio pripreman za penziju, jer imamo beneficirani radni staž. Promijenili su da smo društva od opšteg, a ne od posebnog interesa i tako nas svrstali u lovačka i ribolovačka društva – naveo je predsjednik UO Vatrogasnog saveza RS Saša Ilić.
Ključna primjedba vatrogasaca na novi zakon odnosi se na raspodjelu novca od prihoda iz privrede.
– Da ne bude više 60 odsto novca opštinama, a 40 Vatrogasnom savezu, već da ide 90 odsto opštini, a deset Savezu, s tim što tih 90 odsto mora biti na posebnom računu opštine, a da inspektori MUP-a prate potrošnju tog novca, te da ona moraju biti ugrađena u budžete vatrogasnih jedinica u početku kalendarske godine. Tražimo i kazne za namjerno i nenamjensko paljenje požara – pojasnio je Ilić.
I u Teritorijalnoj vatrogasnoj jedinici u Rogatici agonija se nastavlja. U nedostatku drugog rješenja da budu izmireni dugovi prema radnicima, koji nisu dobili plate od juna prošle godine, ali i druge obaveze koje su premašile iznos od 260.000 maraka i blokade žiro-računa, starješina ove ustanove Miroslav Gluhović podnio je Privrednom sudu u Istočnom Sarajevu prijedlog za otvaranje stečaja.
Oprema
Pomoć u opremi dobrovoljni vatrogasci i Industrijsko vatrogasno društvo iz Kazneno-popravnog zavoda u Foči nedavno su dobili od Vatrogasnog saveza RS.
– Riječ je o opremi vrijednosti 22.000 maraka za ojačavanje vatrogasne jedinice koja će biti od velike koristi za zaštitu i sprečavanje požara – rekao je predsjednik Industrijsko vatrogasnog društva iz Kazneno-popravnog zavoda u Foči Momir Krnojelac. Glas Srpske

Share Tweet Preporuči

  Tagovi:

  Povezane vijesti

  Komentari

  Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:
  Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, prijetnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove poslovnog portala CAPITAL.ba. Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu [email protected]

  Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!