ENERGETIKArs.com Prvi poslovni portal u Republici Srpskoj - CAPITAL.BA

Varali da bi dobili kredite pa oštetili budžet Srpske za više od milion KM

Objavljeno u FINANSIJE

dobojDOBOJ, Policija je podnijela izvještaj protiv vlasnika teslićkog preduzeća “Interlignum” čiji su inicijali S.P. i odgovornog lica dobojskog “Sirovinaprodukta” čiji su inicijali Z.M. zbog sumnje da su zloupotrebom službenih položaja oštetili budžet Republike Srpske za više od milion KM, a “Interlignumu” ostvarili imovinsku korist od 2,5 miliona KM.

Preduzeće “Interlignum” vlasnik je 57,17 odsto akcionarskog društva “Sirovinaprodukta”, Fond Penzijsko-invalidskog osiguranja 8,63 odsto, Fond za restituciju 4,31 odsto, dok je preostali dio vlasništvo malih akcionara, rečeno je Srni u dobojskom Centru javne bezbjednosti.

Nezakonito pribavljali kredite Vlasniku “Interlignuma”, kao prvoprijavljenom, na teret je stavljeno da je u namjeri da pribavi kredite za svoje preduzeće iskoristio ovlaštenja na način da je kao član Upravnog odbora “Sirovinaprodukta” u aprilu 2011. godine ishodio odluku Skupštine akcionara ovog preduzeća o zaključivanju posla sticanja i raspolaganja imovinom velike vrijednosti za uknjižbu založnog prava nad nepokretnostima “Sirovinaprodukta”.

Nakon toga je te iste godine u komercijalnoj banci podigao tri kredita u ukupnom iznosu od 2.500.000 KM. Odlukom Skupštine akcionara određeno je da se upis založnog prava nad nepokretnostima “Sirovinaprodukta” može izvršiti radi obezbjeđenja trajnih obrtnih sredstava putem kredita kod poslovnih banaka za finansiranje rada ovog preduzeća i “Interlignuma”, dok je S.P. zaključio ugovore o podizanju kredita isključivo za “Interlignum”.

Hipotekarno opteretili nekretnine Iz dobojskog CJB navode da je S.P, na osnovu ugovora o kratkoročnom kreditu od pola miliona KM, u martu 2011. godine ugovorio hipotekarno opterećenje nekretnina “Sirovinaprodukta” prije odluke Skupštine akcionara, dok je ugovor o pravu zaloga nad nekretninama zaključen nakon što je ta odluka donesena. Nakon što je ishodio odluku Skupštine akcionara dobojskog “Sirovinaprodukta”, S.P. je do kraja 2011. godine zaključio ugovore za još dva kredita od po milion KM koje je obezbijedio založnim pravom na nepokretnosti “Sirovinaprodukta”. Za drugoprijavljenog Z.M. postoji sumnja da je kao odgovorno lice u “Sirovinaproduktu”, namjeravajući da “Interlignumu” omogući da pribavi kredite, potpisao i zaključio tri ugovora o pravu zaloga nad nekretninama-poslovnim zgradama i zemljištu akcionarskog društva, koje je zatim S.P. iskoristio kao instrument obezbjeđenja prilikom ostvarivanja prava na korištenje kredita.

Trajna obrtna sredstva nisu obezbijedili Na ovaj način je S.P. kod komercijalne banke ugovorio hipotekarno opterećenje nekretnina “Sirovinaprodukta”, procijenjene vrijednosti 4.576.704 KM, dok kreditnim sredstvima od dva i po miliona KM isključivo raspolaže “Interlignum”. Drugoprijavljeni Z.M. omogućio je da kreditnim sredstvima raspolaže samo “Interlignum”, dok putem kredita nisu obezbijeđena trajna obrtna sredstva za poslovanje “Sirovinaprodukta”, čija je imovina založena suprotno namjeni koja je odobrena odlukom Skupštine akcionara.

Na ovaj način prouzrokovana je nesposobnost “Sirovinaprodukta” da raspolaže založenom imovinom, da obavlja djelatnost i pravovremeno plaća dospjele obaveze prema Poreskoj upravi Republike Srpske u ukupnom iznosu od 1.136.130,50 KM. Budžet oštećen za 1.136.130,50 KM. Na ovaj način “Interlignum” je ostvario protivpravnu imovinsku korist u iznosu od 2.500.000 KM, dok je Budžet Republike Srpske oštećen za 1.136.130,50 KM. Ovim radnjama oštećeni su i drugi akcionari “Sirovinaprodukta”. Izvještaj je podnesen Okružnom tužilaštvu Doboj, navode u dobojskom CJB. Srna

Ključne riječi:  , , ,

Komentari |


Komentari (0)

  Komentariši

  Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

  (obavezno)

  Pravila komentarisanja

  Slobodno komentarišite, kritikujte i izrazite svoje mišljenje,

  Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

  Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, prijetnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove poslovnog portala CAPITAL.ba. Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu info@capital.ba

  A- A A+