Capital.ba

Usvojene izmjene i dopune Zakona o STK

25.07.2013. / 15:52

2SARAJEVO, Predstavnički dom Parlamentarne skupštine BiH usvojio je danas po hitnom postupku Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o Spoljnotrgovinskoj komori /STK/ BiH.

Prema prijedlogu ovog zakona, koji je Savjet ministara BiH utvrdio krajem maja, određuje se gornja granica godišnje članarine kako bi bilo omogućeno nesmetano funkcionisanje privrednih subjekata i uspostavljeno zdravo tržište.

Izmjenama Zakona članovi Komore plaćaće mjesečnu članarinu koja ne može biti viša od trostrukog iznosa prosječne plate isplaćene u BiH u prethodnoj kalendarskoj godini, a koja se utvrđuje na osnovu službenih podataka Agencije za statistiku BiH.

Dopunama Zakona utvrđeno je da je STK BiH dužna dostaviti Savjetu ministara BiH izvještaj o izvršenju budžeta do 31. marta za prethodnu godinu.

Poslanici su usvojili i Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona BiH o izvršenju krivičnih sankcija, pritvora i drugih mjera radi njegovog usklađivanja sa međunarodnim standardima i preporukama Savjeta Evrope.

Prijedlogom zakona definisana je obaveza zavoda ili drugih institucija u kojim se izvršavaju mjere pritvora ili izdržavaju krivične sankcije da dostavljaju mjesečne i periodične izvještaje Ministarstvu pravde kako bi se unaprijedila međusobna saradnja, poboljšano informisanje i prikupljanje relevantnih podataka o broju pritvorenika i zatvorenika, ostvarivanje zagarantovanih prava, korištenje pogodnosti, te disciplinskim procedurama i drugim važnim pitanjima u ovoj oblasti.

Izmjenama i dopunama Zakona uvodi se specijalizovana stručna obuka za određeni broj zavodskih službenika koji će raditi sa stranim zatvorenicima s ciljem boljeg razumijevanja i pružanja pomoći za uspješnije rješavanje njihovih problema.

Prijedlog zakona o volontiranju nije usvojen u prvom čitanju pa je upućen Kolegijumu Predstavničkog doma na naknadno usaglašavanje.

Odloženo je izjašnjavanje o Prijedlogu zakona o izmjenama i dopunama Zakona o zaštiti i dobrobiti životinja u prvom čitanju, a zadužena je nadležna komisija da organizuje javnu raspravu o provođenju ovog zakona.

Usvojen je izvještaj o radu Agencije za prevenciju korupcije i koordinaciju borbe protiv korupcije za 2012. godinu.

Većina poslanika koja je učestvovala u raspravi o ovoj tački dnevnog reda smatra da je za uspješnu borbu protiv korupcije i organizovanog kriminala neophodna politička podrška.

Nije usvojeno mišljenje Ustavnopravne komisije o Prijedlogu zakona o izmjenama i dopunama Izbornog zakona BiH, jer je protiv njega bilo 13 poslanika iz Republike Srpske, pa je Komisija zadužena da sačini novo mišljenje o prijedlogu ovog zakona.

Nije prihvaćena ni informacija o radu Tužilaštva BiH za prošlu godinu, jer je protiv nje bilo 12 poslanika iz Republike Srpske.

Glasanjem o tačkama dnevnog reda okončana je današnja sjednica Predstavničkog doma, a predsjedavajući Denis Bećirović je narednu zakazao za 29. avgust, uz napomenu da ona može biti održana i ranije ukoliko budu postojali razlozi za to.  Srna

Share Tweet Preporuči

  Tagovi:

  Povezane vijesti

  Komentari

  Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:
  Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, prijetnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove poslovnog portala CAPITAL.ba. Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu [email protected]

  Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!