ENERGETIKArs.com Prvi poslovni portal u Republici Srpskoj - CAPITAL.BA

Usvojena Informacija o utvrđivanju iznosa najniže penzije u RS

Objavljeno u OSTALO

konvertibilne markeBANJALUKA, Vlada Republike Srpske usvojila je danas Informaciju o utvrđivanju iznosa najniže penzije za 2013. godinu.

U skladu sa novim Zakonom o penzijskom i invalidskom osiguranju, Vlada Republike Srpske utvrdila je iznose pet nivoa najniže penzije u 2013. godini i odlučila da, i uprkos pokazateljima koji ukazuju na mogućnost smanjenja, zadrži prošlogodišnje utvrđene iznose – saopšteno je iz Biroa Vlade Srpske za odnose sa javnošću.

U saopštenju se podsjeća da je članom 85 stav 2 i 3 Zakona o penzijskom i invalidskom osiguranju propisano da najniža penzija ne može biti niža od 50 odsto od prosječne penzije na teret Republike isplaćene za decembar prethodne godine.

Prosječna samostalna penzija na teret Republike u decembru 2012. godine isplaćena je u iznosu od 311 KM i manja je od iznosa penzije od 320,82 KM koji je isplaćen u decembru 2011. godine.

“Smanjenje prosječne isplaćene penzije u decembru 2012. godine, rezultat je primjene novog zakona o PIO od 1. februara 2012. godine, te u skladu s tim, određivanja novog iznosa penzije prema ostvarenim platama i penzijskom stažu. Dosljednom primjenom zakonske odredbe člana 85 došlo bi do smanjenja nivoa najniže penzije u 2013. godini”, navodi se u saopštenju.

Vlada je, međutim, odlučila danas da, u cilju očuvanja dostignutog nivoa isplate najniže penzije u 2012. godini, obezbijedi sredstva za nastavak isplate istog iznosa najniže penzije i u 2013. godini, što nije u suprotnosti sa zakonom.

U saopštenju se ističe da će iznosi pet nivoa najniže penzije u Republici Srpskoj biti zadržani na nivou prošlogodišnjih i iznosiće 160,41 KM za manje od 15 godina penzijskog staža, 192,49 KM za 15 godina, a manje od 20 godina penzijskog staža, 224,57 KM za 20 godina, a manje od 30 godina penzijskog staža, te 256,66 KM za 30 godina, a manje od 40 godina penzijskog staža.

Za 40 godina penzijskog staža i više visina najniže penzije u 2013. godini iznosiće i dalje 320,82 KM.

Vlada Republike Srpske usvojila je danas, na 102. sjednici, i Informaciju o aktivnostima vezanim za realizaciju Projekta za Centralnu bazu za elektronsku obradu podataka i čuvanje drugog primjeraka matičnih knjiga.

Vlada je dala saglasnost i da ministar uprave i lokalne samouprave potpiše Sporazum o korištenju podataka iz Centralne baze drugog primjerka matičnih knjiga sa Fondom za penzijsko i invalidsko osiguranje Republike Srpske, saopšteno je iz Biro Vlade Srpske za odnose sa javnošću. Srna

Ključne riječi:  , , , ,

Komentari |


Komentari (0)

  Komentariši

  Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

  (obavezno)

  Pravila komentarisanja

  Slobodno komentarišite, kritikujte i izrazite svoje mišljenje,

  Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

  Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, prijetnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove poslovnog portala CAPITAL.ba. Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu info@capital.ba

  A- A A+