Capital.ba

Usvojena Informacija o Strategiji razvoja stručnog obrazovanja

21.05.2015. / 19:34

sarajevoSARAJEVO, Savjet ministara BiH usvojio je Informaciju Ministarstva civilnih poslova o provođenju Strategije razvoja stručnog obrazovanja i obuke u BiH za period 2007 – 2013. godine, kojom je naglašena potreba intenziviranja započetih reformi svih nadležnih organa, s ciljem usvajanja standarda EU u ovoj oblasti.

Na današnjoj sjednici je konstatovano da su u oblasti reforme srednjeg stručnog obrazovanja i obuke postignuti određeni rezultati i da je neophodno intenzivirati započete i preduzeti nove aktivnosti, polazeći od strategija “Evropa 2020” i “Jugoistočna Evropa 2020”, kao i od Evropskog kvalifikacionog okvira za cjeloživotno učenje i osnova kvalifikacionog okvira u BiH.

Radi nastavka i intenziviranja reforme srednjeg stručnog obrazovanja i obuke u BiH, zaduženo je Ministarstvo civilnih poslova da, u saradnji sa ustavno nadležnim ministarstvima i institucijama u BiH, pokrene aktivnosti na izradi novog strateškog dokumenta o daljem razvoju srednjeg stručnog obrazovanja i obuke, koji će biti dostavljen Savjetu ministara na usvajanje.

Savjet ministara apeluje na ustavno nadležna ministarstva i institucije da donesu vlastite zakonske, programske i druge akte, neophodne za intenziviranje reforme srednjeg stručnog obrazovanja i obuke, posebno u domenu usklađivanja ove vrste obrazovanja s potrebama tržišta rada i društva u cjelini.

Savjet ministara apeluje i na obrazovne i druge nadležne vlasti, koje predstavljaju relevantne partnere sektora obrazovanja, da preduzmu potrebne aktivnosti radi pune implementacije opredjeljenja i mjera utvrđenih u “Strateškoj platformi razvoja obrazovanja odraslih u kontekstu cjeloživotnog učenja u BiH od 2014. do 2020”.

U Informaciji je naglašena potreba usklađivanja srednjeg stručnog obrazovanja sa potrebama tržišta rada, pogotovo što polovina radno sposobnog stanovništva u BiH ima završenu srednju školu.

To je veliki potencijal kojeg treba osloboditi putem cjeloživotnog učenja, a to će rezultirati i većom zaposlenošću i socijalnom inkluzijom, odnosno smanjenjem siromaštva, saopšteno je iz Savjeta ministara BiH.

Ministri su na današnjoj sjednici usvojili i Informaciju o provođenju “Perspektiva” programa tranzicije i zbrinjavanja otpuštenog personala Ministarstva odbrane i Oružanih snaga BiH u 2014. godini.

Na sjednici je data podrška naporima i pripremama Ministarstva odbrane na realizaciji od prošle godine vlastitog programa tranzicije, posebno na provođenju komponente u oblasti zaštite mentalnog zdravlja i psihosocijalne asistencije pripadnika Ministarstva odbrane i Oružanih snaga BiH.

Usvojena je i Informacija Direkcije za evropske integracije o proširenju primjene Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju između Evropskih zajednica i njihovih država članica, s jedne strane i BiH, s druge strane, na Hrvatsku.

Direkcija za evropske integracije zadužena je da hitno uputi Predsjedništvu BiH prijedlog da, u skladu s Ustavom BiH, usvoji odluku o proširenju primjene Sporazuma na Republiku Hrvatsku, koja će se primjenjivati od dana stupanja na snagu Sporazuma do dana početka primjene Protokola uz Sporazum, kako bi se uzelo u obzir pristupanje Republike Hrvatske Evropskoj uniji.

Direkcija za evropske integracije će po usvajanju ove odluke u Predsjedništvu BiH odmah obavijestiti Ministarstvo spoljne trgovine i ekonomskih odnosa koje će hitno obavijestiti Upravu za indirektno oporezivanje BiH da se od datuma stupanja na snagu Sporazuma, ovaj sporazum primjenjuje i na uvoz robe porijeklom iz Hrvatske.

Uprava za indirektno oporezivanje BiH je zadužena da, u okviru svojih nadležnosti, odmah preduzme sve neophodne mjere za pravovremenu i nesmetanu primjenu odluke Predsjedništva BiH.

Institucije BiH nadležne za transport, finansije, konkurenciju i intelektualno vlasništvo su zadužene da, u skladu sa svojim nadležnostima, preduzmu sve neophodne mjere za pravovremenu i nesmetanu primjenu odluke Predsjedništva BiH, da prate provođenje i primjenu odredaba Sporazuma na teritoriju Evropske unije i da o eventualno uočenom kršenju obaveza iz ovog sporazuma u odnosu na BiH i pravna i fizička lica iz BiH, a nakon njegovog stupanja na snagu, o tome bez odlaganja obavijeste Savjet ministara BiH.

Savjet ministara BiH usvojio je Informaciju Direkcije za evropske integracije o trenutnom stanju pregovora radi zaključivanja Protokola uz Privremeni sporazum o trgovini i trgovinskim pitanjima između Evropske zajednice, s jedne strane, i BiH s druge strane, da bi se uzelo u obzir pristupanje Hrvatske Evropskoj uniji.

Zadužena je delegacija BiH, u kojoj će obavezno biti predstavnici entitetskih i institucija BiH, te predstavnici Brčko distrikta BiH, da prisustvuje sastanku pregovaračkih timova koji će biti održan 29. maja u Briselu i još jednom izrazi spremnost da učestvuje u nastavku razgovora s ciljem pronalaženja obostrano prihvatljivog rješenja.

Delegacija BiH će na ovom sastanku postupati u skladu sa datim mandatom u okviru pregovaračke pozicije BiH, a predmet razgovora ne mogu biti robe za koje je predviđena puna carinska zaštita do ulaska BiH u EU i koje nisu obuhvaćene Privremenim sporazumom.

Delegacija BiH će, nakon održanog sastanka, dostaviti izvještaj Savjetu ministara BiH.

Usvojena je i Informacija o provođenju projekta “Mapa puta za reformu registracije poslovnih subjekata”, koji će se finansirati iz sredstava Fonda za reformu javne uprave i izražena podrška ciljevima ovog projekta.

Kancelarija koordinatora za reformu javne uprave je zadužena da od početka implementacije Projekta, u okviru svojih redovnih izvještaja iz domena reforme javne uprave, izvještava Savjet ministara o njegovoj realizaciji.

Projektom će biti stvorena detaljna i kompletna mapa puta reforme registracije poslovnih subjekata, usaglašena sa svim relevantnim zainteresovanim stranama, kako bi se omogućilo pokretanje i elektonsko vođenje posla s javnom upravom u BiH, putem jedinstvene tačke kontakta.

Opšti cilj projekta je povećanje konkurentnosti privrede BiH i stimulisanje poslovnih subjekata povećanjem efikasnosti, efektivnosti, kvaliteta, fleksibilnosti i transparentnosti usluga koje se pružaju poslovnim subjektima, korištenjem inovativne informacione i komunikacione tehnologije u restruktuiranju uprave na nivou BiH.

Federacija BiH i Brčko distrikt trebali bi imati individualne mape puta reforme, koje bi bile komplementarne sa planom reforme koji se od ranije primjenjuje u Republici Srpskoj. Srna

Share Tweet Preporuči

Tagovi:

Povezane vijesti

Komentari

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:
Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, prijetnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove poslovnog portala CAPITAL.ba. Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu info@capital.ba

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!