Capital.ba

Usvojen Program rada za 2012. godinu

21.12.2011. / 15:00

SARAJEVO, Savjet ministara BiH usvojio je danas Program rada za 2012. godinu koji predviđa 72 zakonska projekta, 190 podzakonskih akata i 164 međunarodna sporazuma koja bi trebalo zaključiti tokom iduće godine.

Predsjedavajući Savjeta ministara BiH Nikola Špirić je na konferenciji za novinare istakao da, kada je riječ o zakonskim aktima,  Program rada između ostalog  predviđa usvajanje zakona o denacionalizaciji, zakon o međunarodnoj pomoći u građanskim stvarima, zakon o popisu poljoprivrede i ruralnog razvoja, zakon o carinskim  prekršajima.

On je pojasnio da će ovaj program rada biti okosnica ovog saziva Savjeta ministara do izbora novog saziva, koji “ukolio se izabere već sutra može da promijeni program, odnosno usvoji novi program rada ili postojeći inovira”.

Špirić je istakao da je velika pažnja u Programu posvećena usvajanju 87 dokumenata koji se tiču integrisanja BiH  u EU i NATO, koordinaciju za IPA fondove, te reformu javne uprave.

On je izrazio nadu da će predmet razmatranja Parlamentarne skupštine BiH biti prije izbor novog saziva Savjeta ministara, nego program rada sadašnjeg saziva.

Savjet ministara BiH danas je utvrdio Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o finansiranju institucija BiH, koji, izmjeđu ostalog,  predviđa  obavezu rukovodilaca institucija da stave na raspolaganje mandat ukoliko Kancelarija za reviziju institucija donese negativno mišljenje o izvršenju budžeta ili kada nadležni sud potvrdi optužnice protiv rukovodilaca.

“Na današnjoj sjednici Savjet ministara BiH utvrdio je Prijedlog zakona o carinskim tarifama sa oznakom `E`, što predstavlja potvrdu njegove usklađenosti sa evropskim propisima. Riječ je o dokumentu na kojem su radili domaći i međunarodni eksperti te predstavnici EU u Sarajevu “, rekao je Špirić.

Ministri su danas prihvatili inicijativu za vođenje pregovora o zaključivanju sporazuma o finansiranju između BiH i Međunarodnog fonda za poljoprivredni razvoj /IFAD/, vrijednog 12.720.000 dolara uz grant od 780.000 dolara.

“Sredstva će biti podijeljena 60 odsto Federaciji BiH /FBiH/ i  40 odsto Republici Srpskoj /RS/. Riječ je o veoma značajnom projektu kojim će biti obuhvaćeno oko 20 000 domaćinstava širom BiH iz ruralnih područja “, rekao je Špirić.

Na današnjoj sjednici  donesena je  odluka o smanjivanju naknada za službena putovanja unutar BiH sa 50 KM na 25 KM za zaposlene u institucijama BiH što je, kako je pojasnio predsjedavajući Savjeta ministara BiH, dogovoreno na sjednici Fiskalnog savjeta BiH.

Špirić je naglasio da današnja odluka o smanjivanju naknada za službena putovanja predstavlja doprinos zaposlenih u institucijama BiH uštedama i harmonizaciji rashoda na nivou entiteta i države.  Srna

Share Tweet Preporuči

Tagovi:

Povezane vijesti

Komentari

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:
Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, prijetnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove poslovnog portala CAPITAL.ba. Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu info@capital.ba

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!