Capital.ba

Ustavni sud BiH priznao presudu suda u Litvaniji u korist Ukio banke

12.03.2019. / 13:53

BANJALUKA – Ustavni sud BiH odbacio apelaciju kojom je Fabrika glinice „Birač“ pokušala da ospori priznanje presude suda u Litvaniji u korist Ukio banke i fočanskog  preduzeća „Pavgord“.

pavgord

Radi se o presudi suda u Litvaniji iz 2015. godine kojom su odbijeni tužbeni zahtjevi FG „Birač“ i „Birač Europe“ za poništenje 27 sporazuma po kojima je „Birač“ preuzeo obaveze prema Ukio banci u iznosu od 84,3 miliona evra.

Nakon toga „Pavgord“, koji je kupio potraživanja Ukio banke od FG „Birač“, je zatražio od sudova u RS priznanje ove presude, što su sudovi i prihvatili, a FG „Birač“ ulagao žalbe.

Nakon što je Vrhovni sud RS krajem septembra prošle godine donio rješenje kojim su priznate presude sudova u Litvaniji, „Birač“ je uložio apelaciju koju je Ustavni sud BiH odbio.

„Odbacuje se kao nedopuštena apelacija FG “Birač” u stečaju podnesena protiv rješenja Vrhovnog suda RS od 25. septembra 2018. godine“, navedeno je u odluci Ustavnog suda.

Advokat „Pavgorda“ Aleksandar Sajić rekao je za CAPITAL da je „Birač“ tužio Ukio banku i druge firme za poništenje ugovora o kreditu i preuzimanje obaveza za „Birač Europe“ te da je taj spor izgubio pred sudom u Litvaniji, nakon čega je „Pavgord“ pokrenuo postupak za priznavanje strane sudske presude ovdje.

„Taj postupak je dosta dugo trajao zato što su oni to uz pomoć određenih institucija razvlačili, ali konačno su odlukom Vrhovnog suda RS izgubili. Zatim su izjavili apelaciju Ustavnom sudu BiH i još tražili privremenu mjeru da se ta presuda suspenduje, što je Ustavni sud odbacio“, kazao je Sajić.

Sajić kaže da ova odluka znači da je nesporna validnost pravnih poslova po kojima je „Birač Europe“ preuzeo obaveze prema Ukio banci, a za tu obavezu garantovala Fabrika glinice „Birač“ i druge sestrinske firme  iz RS.

U FG „Birač“ kažu da ova presuda neće imati nikakvog uticaja, jer postoje presude sudova u RS kojima je utvrđeno da su potraživanja „Ukio banke“ od FG neosnovana.

Presudom Okružnog suda u Kaunasu u Litvaniji iz 2015. godine odbijen je tužbeni zahtjev za 21 ugovor dok se za odlučivanje po preostalih šest ugovora oglasio nenadležnim jer je njima ugovorena nadležnost Arbitražnog instituta Trgovinske komore u Štokholmu.

Sud u Kaunasu je zaključio da je Birač Europe imao saglasnost svog vlasnika-Fabrike glinice Birač da zaključi predmetne ugovore, da su netačni navodi tužilaca da Birač Europe i čitava povezana grupa kompanija nisu imali korist od zaključenje ovih ugovora, a sud nije utvrdio da je Ukio banka pri zaključenju istih postupala nesavjesno.

Na ovu presudu FG „Birač“ je uložila žalbu koju je Apelacioni sud Litvanije 16. juna 2016. godine odbacio i potvrdio presudu Okružnog suda, o čemu je CAPITAL pisao u tekstu FG „Birač“ definitivno izgubio spor sa „Ukio bankom“.

FG „Birač“ i „Pavgord“ godinama pred različitim sudovima vode brojne sporove, a suština svega je da „Pavgord“, na osnovu otkupljenih potraživanja litvanske Ukio banke, od Fabrike glinice potražuje 155 miliona KM.

Ta potraživanja stečajni upravnik nije priznao, a „Pavgord“ je ovaj iznos pokušao da naplati i putem „Alumine“, kćerke firme FG „Birač“, čiji su računi u aprilu 2017. godine kratko bili blokirani, nakon čega su dvije strane nastavile na sudovima da dokazuju osnovanost svojih tvrdnji.

CAPITAL: Marina Čigoja

Share Tweet Preporuči

  Tagovi:

  Povezane vijesti

  Komentari

  Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:
  Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, prijetnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove poslovnog portala CAPITAL.ba. Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu [email protected]

  Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!