Capital.ba

Uredba o upravljanju ambalažnim otpadom u suprotnosti sa Ustavom Srpske

25.05.2022. / 13:00

BANJALUKA – Ustavni sud Republike Srpske utvrdio je da određeni član Uredbe o upravljanju ambalažom i ambalažnim otpadom, u dijelu koji predviđa tri zaposlena radnika sa visokom stručnom spremom, nije u saglasnosti sa Ustavom Republike Srpske i Zakonom o upravljanju otpadom.

foto: pixabay

Iz Ustavnog suda pojašnjavaju da je Vlada, kao donosilac osporene uredbe, odredila da operater ambalažnog otpada mora imati u stalnom radnom odnosu najmanje tri zaposlena radnika sa visokom stručnom spremom, iako je zakonom određeno da pravno lice ili preduzetnik koji obavlja poslove upravljanja otpadom mora imati najmanje jedno stalno zaposleno kvalifikovano lice.

Ovakvim normiranjem Vlada je, prema ocjeni Ustavnog suda, prekoračila granice svojih ovlašćenja, jer je propisala strože uslove od onih utvrđenih zakonom, koji se tiču obaveze zapošljavanja minimalnog broja radnika i stepena njihovog obrazovanja.

Normativnim regulisanjem spornog pitanja od Vlade na ovaj način su, prema utvrđenju Ustavnog suda, povrijeđena ustavna načela vladavine prava i podjele vlasti.

Ustavni sud je na današnjoj sjednici utvrdio da član Pravilnika o načinu osnivanja i održavanja katastra nepokretnosti Republike Srpske nije u saglasnosti sa Ustavom, Zakonom o premjeru i katastru i Zakonom o republičkoj upravi.

Ustavni sud je utvrdio neustavnost navedenih odredaba, kojim je propisano da je Republika Srpska nosilac prava na auto-putevima, brzim putevima, magistralnim i regionalnim putevima, kao i da je jedinica lokalne samouprave nosilac prava na lokalnim i nekategorisanim putevima, ulicama, naseljima i trgovima, jer je donosilac osporenog pravilnika, v.d. direktor Republičke uprave za geodetske i imovinskopravne poslove, prekoračio ovlašćenja koja su mu data zakonom.

Prema ocjeni Ustavnog suda, donosilac pravilnika je propisujući na osporeni način intervenisao u zakonodavnoj oblasti, jer je osporene odredbe ovog podzakonskog akta stavio u funkciju osnova za upis prava svojine Republike Srpske i jedinica lokalne samouprave.

Imajući u vidu da osporene odredbe nisu u saglasnosti sa navedenim zakonima, Ustavni sud je konstatovao da su njihovim propisivanjem istovremeno povrijeđena i ustavna načela vladavine prava, podjele vlasti i ustavnosti i zakonitosti.  Srna

Share Tweet Preporuči

  Tagovi:

  Povezane vijesti

  Komentari

  Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:
  Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, prijetnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove poslovnog portala CAPITAL.ba. Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu [email protected]

  Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!