Capital.ba

Upozorenje Dodiku i SIPA-i: Aggarwal izvlači milione iz „Krajina osiguranja“

29.06.2016. / 15:53

– Aggarwal udjele u svojim firmama koje je osnovao za 1 KM, prodao „Krajina osiguranju“ za milione
– Nakon kontrole, novac vratio na račun „Krajine“
– Novcem „Krajina osiguranja“ platio zakup prostorija u SAD-u
– „Krajina osiguranju“ prijeti stečaj

BANJALUKA, Radnici „Krajina osiguranja“ uputili su danas dopis predsjedniku i premijeru Republike Srpske Miloradu Dodiku i Željki Cvijanović, Okružnom tužilaštvu Banjaluka te Državnoj agenciji za istrage i zaštitu (SIPA) u kojem traže da hitno preduzmu mjere kako bi spriječili dalje nezakonito poslovanje novog vlasnika društva Naveena Aggarwala, saznaje poslovni portal CAPITAL.ba.

U dopisu koji je u posjedu CAPITAL-a radnici su opisali sve nezakonitosti koje Aggarwal čini od momenta kada je preuzeo „Krajina osigurnje“ do danas. Između ostalog, radnici su do detalja opisali kako je Amerikanac indijskog porijekla Aggarwal za nekoliko dana osnovao nekoliko firmi u koje je prebacivao milione iz „Krajina osiguranja“, kako je zaključivao ugovore o zakupu prostora u Americi i ovom društvu ispostavljao račune, kao i brojne druge nezakonitosti.

Sve to, kako tvrde radnici, čini uz pomoć drugog akcionara, takođe, iz Indije Gupte Neete. Njih dvoje zajedno imaju većinski paket akcija ovog osiguranja.

Sve je počelo nakon što su običnom većinom glasova ova dva akcionara na vanrednoj sjednici Skupštine akcionara 19. januara ove godine donijeli niz nezakonitih odluka, a između ostalog, i odluku o izmjeni Statuta društva.

Zbog nezakonite izmjene Statuta, Investiciono-razvojna banka RS, kao predstavnik državnog kapitala je podnijela tužbu kojom traži poništenje odluka donesenih na vanrednoj sjednici, a o čemu je CAPITAL već pisao.

„Vidljivo je da njih dvoje zajedno kontrolišu društvo, a na štetu ostalih akcionara“, navode radnici.

Aggarwal osnivao firme za marku i na njih prebacivao milione iz „Krajina osiguranja“

Radnici stiču i da je, nakon informacija da je Aggarwal oko šest miliona KM od emisije akcija prenio na račune preduzeća u Banjaluci, koja su u njegovom vlasništvu, sprovedena hitna kontrola „Krajina osiguranja“.

Prema izvodima društva, koji su izuzeti u toku vanredne kontrole od strane Agencije za osiguranje RS, utvrđeno je da je Aggarwal raspolagao novcem od uplaćenih akcija sa računa za posebne potrebe, iako je taj novac trebao da bude na računu sve do okončanja postupka registracije povećanja kapitala u sudu.

U dopisu je precizirano i kako je taj novac prebacivan sa računa na račun i iz jedne banke u drugu, a posebno je zanimljivo prebacivanje novca sa računa za redovno poslovanje „Krajina osiguranja“ na novoosnovane Aggarwalove firme u Banjaluci.

„Na račun firme „SOFTWARE AND NEW BUSINESS TEHNOLOGIES“ sa računa za redovno poslovanje „Krajina osiguranja“ 2. februara preneseno je tri miliona KM kao ulaganje društva u osnovni kapital te firme. Ova firma registrovana je samo nekoliko dana ranije, 22. januara, kao jednočlano društvo u vlasništvu Naveena Aggarwala, sa osnivačkim ulogom od jedne KM“, ističu radnici.aggarwalove firme

 

 

Pored toga, tri dana kasnije, 5. februara, sa računa „Krajina osiguranja“, na svoju drugu firmu, “Innovative Technologies Balkan”, koju, takođe, za jednu KM osniva 25. januara, prebacuje još tri miliona KM.

Ove transakcije, dodaju radnici, izvršene su kao otkup udjela u novoosnovanim firmama, u potpunom Aggarwalovom vlasništvu. Agencija za osiguranje je u toku vanrednog nadzora izuzela dva ugovora o prenosu udjela i povećanju osnovnog kapitala, oba potpisana 1. februara 2016. godine, koji su bili osnov za transakcije.

Ugovorne strane u tim ugovorima su Naveen Aggarval kao prenosilac svog udjela iz novoosnovanih firmi na druge dvije strane, a to su „Krajina osiguranje“ i „Business tehnical Solution“ iz Čikaga, kao sticaoca tih udjela.

„Po tim ugovorima Naveen Aggarwal ustupa vlasničke udjele i to „Krajini“ 49 odsto, a firmi iz Čikaga 51 odsto u svojim firmama, a sticaoci udjela se obavezuju da će platiti tri odnosno 3,1 milion KM. Krajnji ishod je sticanje udjela u firmama čiji osnovni kapital iznosi jednu KM za milionske iznose. Ugovori su potpisani nečitkim potpisima, uz koje se ne navode imena potpisnika“, navodi se u dopisu.

Tvrde i da je 8. februara, kada je vršen vanredni on–site nadzor u društvu novac zatečen na računima Aggarwalovih firmi, ali da ga je on sutradan vratio na račune „Krajine“.

„Raspolaganje novcem društva od uplaćenih akcija, za ova nedozvoljena ulaganja i to prije nego što je u sudskom registru upisano povećanje kapitala, stvara sumnju da je novac od emisije koji su Naveen Aggarwal i Gupta Neete uplatili po okončanju postupka emisije, trebao biti iznesen iz društva. Obje transakcije je obavio Naveen Aggarwal na osnovu ovlaštenja iz spornih, nezakonitih odredbi Statuta“, ističu radnici.

Aggarwal nezakonito zastupao društvo i raspolagao novcem – Kupuje namještaj iz DI Vrbas za svoju kuću u Indiji

Radnici tvrde i da je Aggarwal nezakonito zastupao „Krajinu“, zaključivao i potpisivao ugovore u ime društva i nezakonito raspolagao novcem bez prethodne saglasnsti Agencije.

Aggarwal je u ime „Krajina osiguranja“ potpisivao i ugovore o zakupu kancelarijskog prostora sa firmom „CITY OFFICE LEASING INC“ iz SAD-a koji će koristiti članovi UO „Krajine“ koji ne žive BiH. Mjesečni zakup „Krajina“ plaća 5.598 dolara.

CCI29062016_0000Sa firmom „CORPORATION ADMINISTRATION SERVICES“, takođe iz SAD-a, zaključio je ugovor o pružanju poslovnih usluga kojim se regulišu međusobna prava i obaveze klijenta i pružaoca usluga, a u vezi sa pružanjem usluga za poslovni prostor u Čikagu. Ugovor  je zaključen na dvije godine, a predmet ugovora je obezbjeđenje neophodne opreme za funkcionisanje kancelarije, što „Krajinu“ mjesečno košta još 5.600 dolara.

Zaključio je i ugovor o pružanju usluga digitalnog marketinga sa firmom „DIGITAL MARKETING USA CORPORATION“ koje mjesečno „Krajina osiguranje“ plaća 22.152 dolara. Na ugovoru je, kako navode radnici, pečat „Krajine“ i nejasan potpis Aggarwala, dok ime osobe koja je zaključila ugovor u ime pružaoca usluga nije navedeno.

Aggarwal je i sa fizičkim licem Siniša Tica zaključio ugovor o zakupu četvorosobnog stana u Banjaluci, za 1.843 KM mjesečno.

Radnici navode i da je „Kraijna osiguranje“ isplatilo više od 20.000 KM „Novoj DI Vrbas“ iz Banjaluke za namještaj koji nije preuzet, jer se planira transportovati preko Luke Bar u Indiju za lične potrebe Naveena Aggarwala.

„Za sve ove ugovore ne postoji ekonomska i suštinska opravdanost iz čega proističe da su sklopljeni zbog izvlačenja novca iz društva“, tvrde radnici i dodaju da je na svim ugovorima pečat društva i nejasan potpis Aggarwala.

 Aggarwalu plaćene plate, naknade, putni i svi ostali troškovi

Osim naknade za rad u Upravnom odboru koja mjesečno iznosi 200 KM, „Krajina osiguranje“ je Aggarwalu do sada isplatilo 19.500 KM na osnovu odluke UO o zaključivanju ugovora i utvrđivanju plate njemu kao akcionaru.

Pored toga, kao predsjedniku UO isplaćeno mu je i 17.324 KM putnih te 3.810 KM ostalih troškova.

Gubitak „Krajina osiguranja“  u prvom kvartalu 337.620 KM

Radnici ističu i da je „Krajina osiguranje“ značajno progoršalo poslovanje u prvom kvartalu ove godine u odnosu na isti period prošle. U prva tri mjeseca 2016. ostvaren je minus od 337.620 KM, a u istom periodu prošle godine od 35.949 KM.CCI29062016_0007

Radinici navode da je na ovako loše poslovanje najviše uticao ovakav odnos Aggarwala prema društvu.

Neplaćene obaveze društva po osnovu šteta iznose 740.919 KM, a ukupne neplaćene obaveze premašuju 10 miliona KM.

„Društvo je povećanjem kapitala obezbijedilo 6,9 miliona KM, ali nije izvršilo pokriće obračunatih tehničkih rezervi iz tih sredstava, tako da je za njihovo pokriće na kraju prvog kvartala nedostajalo četiri miliona KM“, piše u pismu radnika.

Naveli su i da je Okružno tužilatvo Banjaluka započelo istragu u vezi sa poslovanjem „Krajina osiguranja“, ali da je taj postupak neefikasan, da ovo drušvto trpi sve veću štetu i da mu prijeti stečaj.

„Većinski vlasnik konstantno izvlači novac iz društva, povećava se broj sporova, jer on ne dozvoljava isplate šteta i obaveza novcem kojim je dokapitalizovao društvo, što je dovoljan dokaz za namjeru izvlačenja kapitala i obezvređenja imovine te uništenja „Krajina osiguranja“ na štetu ostalih akcionara, RS i radnika“, navodi se u dopisu.

CAPITAL: M. Čigoja

Share Tweet Preporuči

  Tagovi:

  Povezane vijesti

  Komentari

  Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:
  Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, prijetnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove poslovnog portala CAPITAL.ba. Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu [email protected]

  Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!

  Komentari na članak: Upozorenje Dodiku i SIPA-i: Aggarwal izvlači milione iz „Krajina osiguranja“

  1. LILIJANA

   Još jedna uspješna režimska privatizacija,

  2. Prolaznik

   Pisali Dodiku? Pa ovaj Indijac upravo Dodiku i izvlači te pare! Sta misle, da se on sam tek tako jednog dana pojavio u Krajina Osiguranju?!

  3. Dog

   Ovaj indijac “čisti prostor“ za Ministra finansija Tegeltiju tj njegovog pajdaša Kaju. Indijac radi svoj dio posla, privatizovao je Krajinu, izvući će svoj ulog i pri tom opustošiti i upropastiti firmu a usput zaraditi. Onda ovi stupaju na scenu kao “spasioci“ da za male pare preuzmu konpletnu firmu. Vidjećemo kako će se dalje otpetljati ovo klupko…

   • Drmr

    U pravu si,planirano pripajanje karajine novoimenovanom atosu,kaja vec proziva inace sve vece privrednike i ucjenjuje ih poreskom,politickim uticajem i ako to ne uspije otvoreno prijeti da moraju preci kod njega u atos.Ja takodje radim u jednom osig.drustvu i vec 2 velika klijenta su mi rekli da ne znaju sta da rade i da ih kaja ucjenjuje i prijeti im!!!