Capital.ba

Univerzitet naplatu troškova pravda nezakonitim pravilima

25.10.2018. / 10:34

– Univerzitet: Zakon o visokom obrazovanju konkretizovali smo Pravilima studiranja
– Pravnici: Pravila studiranja i Troškovnik Univerziteta protivni Zakonu o visokom obrazovanju
– Studenti traže poštovanje Zakona o visokom obrazovanju

BANJALUKA – Univerzitet u Banjaluci tvrdi da je naplata troškova apsolventima zakonita i u skladu sa njihovim pravilima iz 2015. godine. Međutim, pravnici sa kojima smo razgovarali navode da pravila, na koja se Univerzitet poziva, nisu u skladu sa zakonom i da samim tim nije zakonita ni naplata troškova „obnove“ apsolventskog staža.

Nakon što je CAPITAL objavio da fakulteti na Univerzitetu u Banjaluci apsolventima nakon isteka prve godine apsolventskog staža naplaćuju „obnovu“ istog iako za to nema zakonskog uporišta, oglasili su se iz Univerziteta u kojem priznaju  da apsolventski staž u skladu sa zakonom traje dvije godine, ali, ipak, negiraju da je naplata nezakonita. Sve je, kako kažu, konkretizovano njihovim pravilima.

„Zakonom o visokom obrazovanju propisano je da apsolventski staž na prvom ciklusu studija traje dvije godine od isteka posljednje godine studija. Ova odredba je konkretizovana odredbom iz člana 29. stav 4. Pravila studiranja na I i II ciklusu Univerziteta, koje je usvojio Senat 2015. godine, i koja propisuju da nakon isteka prve godine apsolventskog staža na I ciklusu studija, student apsolvent obnavlja apsolventski staž, uz obavezu troškova regulisanja statusa i troškova polaganja ispita“, navedeno je u odgovoru Univerziteta na pitanja CAPITAL-a.

Iz Univerziteta su naveli i da je njihovim Troškovnikom za akademsku 2018/2019. godinu, koji je usvojio Upravni odbor Univerziteta, utvrđen iznos koji se plaća za ovjeru semestra, te iznos koji se uplaćuje po prenijetom ispitu.

Međutim, pravnici sa kojima smo razgovarali tvrde da obrazloženje Univerziteta ne stoji i da naplata troškova apsolventima nakon prve godine staža nije zakonita bez obzira na pravila i troškovnik na koje se pozivaju.

Advokat Dragana Stanković ističe da apsolventski staž može da se obnovi, ali tek nakon što istekne period njegovog trajanja, što je po zakonu dvije godine nakon upisa apsolventskog staža.

Zato, naglašava, nisu na zakonu utemeljene odredbe Pravila koje predviđaju obnavljanje apsolventskog staža nakon godinu dana (član 29. stav (4) Pravila), odnosno godinu dana prije isteka apsolventskog staža.

„Istom odredbom Pravila, kao i Troškovnikom Univerziteta, predviđeno je da se apsolventski staž (prije nego što istekne) obnavlja uz obavezu plaćanja troškova regulisanja statusa i troškova polaganja ispita. Međutim, Zakonom je propisano da student tek po isteku apsolventskog staža polaže ispite uz naknadu troškova, pa stoga naplaćivanje takvih troškova prije isteka apsolvetnskog staža nema zakonsko utemeljenje“, kazala je Stanković.

Dodala je da su zakonom predviđene samo naknade za nepoložene ispite studenata koji obnavljaju godinu, ali ne i naknade za studente koji „obnavaljaju“ apsolventski staž.

“Iz svega toga proizilazi da Pravila i Troškovnik Univerziteta nemaju zakonsko utemeljenje, a može se reći i da su protivni zakonu”, naglasila je ona.

Da odredba na koju se Univerzitet poziva nije u skladu sa zakonom smatra i pravnik Aleksandar Jokić.

On je za CAPITAL rekao da je u ovom slučaju došlo do pogrešnog ili nepotpunog definisanja pojmova.

„Zakon o visokom obrazovanju propisuje da apsolventski staž traje dvije godine. Isto je definisano i članom 40. stav 2. Pravila studiranja na prvom i drugom ciklusu studija Univerziteta u Banjaluci. Prema tome, zaista nije logički održivo rješenje da se kompletan apsolventski staž, koji traje dvije godine, obnavlja nakon prve godine, slijedom čega ova odredba člana 29. stav 4. Pravila studiranja jeste protivrječna zakonu, ali i odredbama samih Pravila studiranja“, rekao je Jokić.

Podsjećamo, nakon našeg pisanja o nezakonitom naplaćivanju troškova apsolventima, Univerzitet je sekretarijatima svih banjalučkih fakulteta naložio da obrazlože kako su obračunavali „obnovu“ apsolventskog staža i troškove po osnovu preostalih ispita o čemu smo pisali u tekstu “Banjalučki fakulteti moraju objasniti naplaćivanje troškova apsolventima“.

Istovremeno Univerzitet je izrazio nezadovoljstvo našim pisanjem, koje su nazvali  „netačnim“ ponavljajući „da Univerzitet u Banjoj Luci nije prekršio zakon“.

Studenti traže poštovanje Zakona o visokom obrazovanju

Studentski parlament Banja Luka juče je uputio zahtjev Univerzitetu u Banjoj Luci u kojem traže poštovanje Zakona o visokom obrazovanju, i to konkretno člana 49. stav 9. i stav 11, a koji se odnosi na dužinu trajanja apsolventskog staža, ali i na usklađivanje nižih pravnih akata Univerziteta sa Zakonom.

„U Zakonu je propisano da apsolventski staž traje dvije godine, a organizacione jedinice Univerziteta u Banjoj Luci naplaćuju obnovu apsolventskog staža nakon završetka prve godine. Ovim dopisom izražavamo svoje nezadovoljstvo tumačenjem Zakona od strane organizacionih jedinica Univerziteta. Nadamo se da će Univerzitet shvatiti ozbiljnost ovog problema i hitnost njegovog rješavanja“, navodi se u saopštenju.

 

CAPITAL: Dragana Eremija

 

Share Tweet Preporuči

  Tagovi:

  Povezane vijesti

  Komentari

  Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:
  Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, prijetnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove poslovnog portala CAPITAL.ba. Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu [email protected]

  Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!