ENERGETIKArs.com Prvi poslovni portal u Republici Srpskoj - CAPITAL.BA

Unija između federalizma i očekivanja građana

Objavljeno u VIJESTI IZ SVIJETA

BRISEL, Evropska unija uskoro će morati da donese odluke o svojoj budućnosti, pošto je društveno-ekonomska kriza dovela do pogoršanja kvaliteta života njenih građana, ili će projekat izgradnje ovog bloka propasti, uz katastrofalne posljedice, ocijenila je Korina Kretu, član Evropskog parlamenta iz Rumunije.

Ona u komentaru za politički magazin “Nova Evropa” /New Europe/ piše da bi članice EU, u džungli globalizovane ekonomije i suočene sa velikim geopolitičkim izazovima, teško mogle da pronađu svoje mjesto u međunarodnoj zajednici ako bi se blok raspao.

Kretu naročito upozorava na separatističke tonove koji stižu iz Katalonije, Flandrije i Škotske.

Dok dio evropske političke i intelektualne elite govori o potrebi jačanja federalizacije, nacionalistički, ekstremistički i separatistički pokreti jačaju, čime se narušava povjerenje građana EU u svoje lidere, smatra Kretu.

Predsjednik Evropske komisije Žoze Manuel Barozo ukazao je na potrebu transformisanja Unije u federaciju. Lideri liberalnih pokreta i grupa za zaštitu prirode u Evropskom parlamentu objavili su manifest postnacionalne revolucije u Evropi kako bi podržali stvaranje federalne unije. To je velikodušna ideja, ali ima jednu slabost: test u narodu, navodi se u analizi.

Kretu piše da, u vrijeme recesije, institucije EU pokazuju da nisu u stanju da riješe krizu, zato što su zarobljene u berlinskoj tezi o neophodnosti štednje.

Poslije pet godina krize, jedan od deset Evropljana nema posao, a najteže su pogođeni Španci i Grci, među kojima ne radi svaki četvrti građanin.

Ovim Evropljanima, pogođenim od 2008. godine siromaštvom, gubitkom poslova, penzija i zdravstvene zaštite, koji su iznureni borbom za preživljavanje, ponuđen je, kako kaže francuski filozof Bernar-Anri Levi, sljedeći izbor: federalizam ili smrt, odnosno politička unija ili raspad EU, propast, istupanje iz istorije i haos, piše rumunski član Evropskog parlamenta.

Do sada su uticajni evropski političari govorili guvernerima centralnih banaka o potrebi spasavanja banaka. Apsurdne količine novca upumpane su u finansijske sisteme napravljene radi mešetarenja, a sve više ljudi ostaje bez posla i sve više kompanija odlazi u stečaj. Teret ove krize pao je na obične ljude, a ne na one koji su je izazvali, navodi Kretu.

Ona smatra da se ideja federalizacije sada širi, dok nacionalizam i populizam udaraju na temlje demokratije i stabilnosti u mnogim članicama EU.

Ideja države zasnovane na naciji je stiješnjena između Brisela i regionalnog separatizma. Evropski građanin je zarobljen između retorike federalizma i očaja koji vlada u ovom trenutku. Prije nego što im se ispostave novi zahtjevi, evropski građani moraju da dobiju esencijalni element koji drži na okupu ljudske zajednice, tu neraskidivu vezu između glasača i izabrane osobe – povjerenje, dodaje se u tekstu.

Nedostatak povjerenja prijeti izazivanjem krize identiteta EU. Ako Evropa želi da ostane ujedinjena, potreban joj je veliki napor da bi ponovo zadobila povjerenje svojih sopstvenih građana u budućnosti evropskog projekta. Da bi se to ostvarilo, glas građana mora se čuti i poštovati. Njih niko ne pita ni o čemu, ali oni uvijek na kraju dobiju račun. To je sve osim demokratije, ocjenjuje Korina Kretu.

Ona ukazuje na inicijativu evropskih socijalista o zaštiti demokratije u Evropi i protivljenju politizaciji vizije koja treba da građanima donese socijalnu pravdu i mjere za ekonomski oporavak.

Kretu konstatuje da “samo činjenice mogu vratiti povjerenje Evropljana u zajedničku budućnost” i da građanima treba ponuditi “pošteniju Evropu” prije nego što se od njih zatraži čvršća Evropa.

Federalizacija i otvaranje novih radnih mjesta nisu nekompatibilni, ali se moraju uzeti u obzir prioriteti EU agende, a to su, prije svega, očekivanja pola milijarde građana, zaključuje Korina Kretu, rumunski član Evropskog parlamenta.

Ključne riječi:  , , , ,

Komentari |


Komentari (0)

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

(obavezno)

Pravila komentarisanja

Slobodno komentarišite, kritikujte i izrazite svoje mišljenje,

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, prijetnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove poslovnog portala CAPITAL.ba. Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu info@capital.ba

A- A A+