UN: Milioni tona žitarica zapeli u ukrajinskim lukama
01.05.2022. / 15:00
BERLIN – Ujedinjene nacije upozorile su da rat u Ukrajini ozbiljno utiče na njihovu sposobnost da dostave hitno potrebnu hranu zemljama širom svijeta, zbog toga što je velik dio zapeo u ukrajinskim lukama.
“Trenutno je gotovo 4,5 miliona tona žitarica zapelo u ukrajinskim lukama i na brodovima i ne može se koristiti”, rekao je direktor UN-ova svjetskog programa za hranu (WFP) u Njemačkoj Martin Frick za dpa.
Izvoz hrane izuzetno je težak jer su zbog ruske invazije nedostupne ukrajinske luke i pomorski putovi.
Ukrajina je do početka rata bila jedan od najvažnijih proizvođača pšenice i velik proizvođač kukuruza.
Mnoge zemlje ovise o jeftinoj pšenici iz Ukrajine.
Žito je takođe ključno za globalnu pomoć u hrani.
“Ukrajinska hrana hitno je potrebna u svijetu“, rekao je Frick.
Dodao je da je WFP dosad pružio pomoć u hrani za oko 2,5 miliona Ukrajinaca – većinu toga za samu Ukrajinu i za nekoliko stotina hiljada u Moldaviji.
“Hrana mora stići do napaćenih ljudi u Ukrajini, ali jednako tako mora iz regije doći do svijeta da se spriječi globalna kriza hrane“, rekao je Frick.
Za WFP je nužan humanitarni pristup ljudima i lukama kako bi se izvoz hrane mogao nastaviti, rekao je Frick.
“Glad ne smije biti oružje“, rekao je direktor UN-ova programa za hranu. Hina
Tagovi: ukrajinske lukeunzitarice
Povezane vijesti
Komentari
Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:
Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, prijetnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove poslovnog portala CAPITAL.ba. Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu [email protected]