Capital.ba

Umjesto za kriminal, počelo suđenje po milionskoj tužbi Litvanaca protiv Srpske

27.11.2019. / 16:37

BANJALUKA – Nakon tri godine počelo je suđenje u sporu između Ukio banke i Banke Srpske, gdje Litvanci traže 38,5 miliona maraka koji su im ostali na transakcionim i depozitnim računima u Banci Srpske, odnosno bivšoj Balkan Investment banci.

“Ukio grupa” iz Litvanije, koja je bila većinski vlasnik Fabrike glinice “Birač” iz Zvornika i Balkan Investment banke, Republiku Srpsku oštetila je za oko milijardu KM. Litvanci su pobjegli, podnijeto je više izvještaja tužilaštvima protiv njih i lica iz Republike Srpske, bila su hapšenja, ispitivanja, ali optužnice i suđenja nema.

Međutim, počelo je suđenje u Okružnom privednom sudu Banjaluka i to po tužbi Litvanaca protiv Banke Srpske. Prije dva dana održano je pripremno ročište, a nastavak je zakazan za januar.

Predmet spora je utvrđivanje osnovanosti potraživanja Ukio banke u likvidacionom postupku, a iskazana vrijednost spora je 38,5 miliona KM.

Da je litvanska Ukio banka tužila Banku Srpske zbog osporenog potraživanja u likvidacionom postupku, CAPITAL je objavio u septembru 2016. godine.

U tužbi Ukio banka navodi da je nakon otvaranja likvidacionog postupka u Banci Srpske likvidacionom upravniku Petru Mićiću prijavila ukupna potraživanja od 46,6 miliona KM, a koja je on osporio.

„Likvidacioni upravnik Banke Srpske je, odlukom od 9. avgusta 2016. godine, u cjelosti osporio tužiocu prijavljeno potraživanje, te ga uputio da pokrene parnični postupak pred nadležnim sudom radi utvrđenja osnovanosti prijavljenog potraživanja. Osporeni iznos od 46,6 miliona KM odnosi se na novčana sredstva po transakcionim računima i depozite koje je Ukio banka imala kod Banke Srpske, i to zajedno sa obračunatom zakonskom zateznom kamatom na glavni dug“, navedeno je u tužbenom zahtjevu.

O detaljima tužbe Ukio banke pisali smo u tekstu “Litvanci tužili Banku Srpske za 38,5 miliona KM!”.

Tegeltija obećao isplatu

Kada je počela da se urušava kompletna litvanska grupacija u Republici Srpskoj, Agencija za bankarstvo je, da bi spriječila povlačenje novca koji je Ukio banka imala kod Balkan Investment banke, 24. januara 2014. godine donijela Privremenu mjeru zabrane raspolaganje vlasniku računa.

Prilikom posljednje posjete stečajnog upravnika Ukio banke Gintras Adomonisa Banjaluci, kao ministar finansija Republike Srpske Zoran Tegeltija rekao mu je da njihova potraživanja od Banke Srpske nisu uopšte sporna, jer se radi o depozitu, za razliku od potraživanja od Fabrike glinice Birač.

Kontratužba Banke Srpske

Banka Srpske je u februaru ove godine uzvratila kontratužbom i od Litvanaca zahtijeva isplatu 115 miliona maraka.

Pravni zastupnik Banke Srpske Slobodan Bulatović kratko je ranije rekao za CAPITAL potražuje od Ukio banke 115 miliona KM iz osnova pobojnih pravnih radnji povezanih lica, među kojima ima i domaćih i stranih firmi.

Balkan investment banka bila je u vlasništvu “Ukio grupe” Vladimira Romanova u sklopu koje je bila i Ukio banka. Nakon što je Balkan investment banka dovedena na rub propasti i u njoj polovinom 2013. godine uvedena prinudna uprava, a litvansko rukovodstvo napustilo BiH, Vlada RS je iste godine dokapitalizovala banku i preimenovala je u Banku Srpske.

Međutim, ni tada nije bilo pomoći, Banka Srpske je nastavila da posluje sa gubicima, a u maju 2016. godine je otišla u likvidaciju.

CAPITAL: Svjetlana Šurlan

Share Tweet Preporuči

  Tagovi:

  Povezane vijesti

  Komentari

  Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:
  Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, prijetnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove poslovnog portala CAPITAL.ba. Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu [email protected]

  Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!