Capital.ba

Ukupni depoziti bankarskog sektora Srbije 1.626 milijardi dinara

29.09.2012. / 20:20

BEOGRAD, Ukupni depoziti bankarskog sektora Srbije na kraju drugog tromjesečja 2012. iznosili su 1.626,2 milijardi dinara i u odnosu na prethodno tromjesečje povećani su za 73 milijarde dinara ili 4,7 odsto, objavila je Narodna banka Srbije (NBS).

Pri tome su transakcioni depoziti povećani za 45,7 milijardi dinara, ili 13,5 odsto, a štedni depoziti za 38,6 milijardi, odnosno 4,9 odsto, dok su ostali depoziti smanjeni za 10,3 milijarde dinara ili tri odsto.

Posmatrano po sektorskoj strukturi i dalje najveći procenat ukupnih depozita čine depoziti stanovništva sa učešćem od 58 odsto.
Depoziti stanovništva su u posmatranom periodu povećani za 48,4 milijardi dinara, odnosno za 5,4 odsto.

Slijede depoziti preduzeća sa učešćem od 24,7 odsto, koji su zabilježili rast od 40,7 milijardi dinara.
Depoziti stranih lica su smanjeni za 20,1 milijardi dinara u odnosu na prethodni period, sa učešćem od 6,1 odsto.
Iznos deponovanih sredstava svih ostalih kategorija deponenata je neznatno povećan i sada čini 11,2 odsto ukupnih depozita sektora.

Valutnom strukturom dominiraju depoziti u stranoj valuti sa učešćem od 78,5 odsto u ukupnim depozitima, od čega depoziti u evrima čine 71,5 odsto ukupnih, dok dinarski depoziti čine 21,5 odsto ukupne strukture.

Depoziti po viđenju, kao i kratkoročna oročenja predstavljaju i dalje preovlađujući vid deponovanja sredstava kod banaka.

Svega 6,7 odsto ukupnih depozita je oročeno na dospjeća preko jedne godine.
Štednja stanovništva iznosi 793,8 milijardi dinara i čini 48,8 odsto ukupnih depozita bankarskog sektora.

U odnosu na prethodno tromjesečje štednja stanovništva se povećala za 37,3 milijarde dinara ili 4,9 odsto, od čega je štednja u devizama povećana za 40,7 milijardi dinara, tako da čini 98,1 odsto ukupne štednje stanovništva.
Štednja u evrima čini 94,3 odsto ukupne devizne štednje i bilježi rast od 5,2 odsto u drugom tromjesečju 2012. godine.

Od ukupne štednje stanovništva, 9,3 odsto je položeno na rok duži od godinu dana. Tanjug

Share Tweet Preporuči

  Tagovi:

  Povezane vijesti

  Komentari

  Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:
  Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, prijetnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove poslovnog portala CAPITAL.ba. Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu i[email protected]

  Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!