Capital.ba

UIOBiH: Aplikacija ‘Asycuda World’ zvanično puštena u rad

10.03.2017. / 7:45

SARAJEVO,  Novi modul informatičke aplikacije “Asycuda World” doprinijeće pogodnostima korisnika jer će se roba iz inostranstva naručena putem interneta ubuduće cariniti prema carinskoj tarifi, te će carina na određenu robu biti znatno manja.  

Potvrđeno je to Feni iz Uprave za indirektno oporezivanje (UIO) BiH, koja je juče pustila u rad navedenu aplikaciju, a nakon uočenih nepravilnosti od određenih fizičkih osoba koje su zloupotrebljavale sistem narudžbi robe putem interneta i dovele druge korisnike u nezavisni položaj.

“Asycuda World” će, kako tvrde iz UIOBiH, omogućiti lakše i brže carinjenje pošiljki, ali i spriječiti nove nezakonitosti u vršenju privredne dijelatnosti prodaje razne robe putem interneta, a bez prethodne registracije za obavljanje iste.

Naime, „roba nekomercijalnog karaktera je roba čije se prijavljivanje za određeni carinski postupak vrši povremeno, a čiji karakter i količina upućuju na to da je namijenjena za privatnu, ličnu ili porodičnu upotrebu primaoca robe ili osoba koje ih nose“.

– Poštanska pošiljka, koja sadrži robu nekomercijalnog karaktera, koju iz inostranstva prima fizičko lice u BiH i koja je upisana u poštansko-carinsku prijavu, prijavljuje se za carinski postupak stavljanja u slobodan promet na osnovu usmene carinske prijave. Prijava je popraćena poštansko-carinskom deklaracijom za fizička lica i to pošiljka za koju su ispunjeni uslovi propisani za primjenu jedinstvene carinske stope na robe koje se nalaze u pošiljkama koje šalju fizička lica iz inostranstva fizičkim licima u Bosnu i Hercegovinu – objasnili su iz UIOBiH.

Navode da se jedinstvena carinska stopa od 10 odsto ad valorem primjenjuje na robu koja se nalazi u pošiljkama koje šalju fizičke osobe iz inostranstva fizičkim osobama u BiH.

Ova jedinstvena carinska stopa od 10 odsto primjenjivaće se, kako ističu, pod uslovom da carinska vrijednost robe koja podliježe plaćanju uvoznih dažbina ne prelazi 1.500 KM po pošiljci i pod uslovom da se ne radi o uvozu u komercijalne svrhe.

– Poštanska nekomercijalna pošiljka koju iz inostranstva prima fizičko lice u Bosni i Hercegovini a koja ne ispunjava uslove za prijavljivanje na osnovu usmene carinske prijave prijavljuje se za carinski postupak podnošenjem JCI u kojem carinskom postupku će se carinjenje pošiljki vršiti za svaku robu ponaosob prema Carinskoj tarifi BiH – rečeno je Feni iz UIOBiH.

Prije  puštanja u rad aplikacije Uprava je izvršila usaglašavanje podzakonske carinske legislative s legislativom Evropske unije.

Time je ujedno obuhvaćena izrada novog modula “Asycuda World” kao i osposobljavanje novog servera putem kojeg će poštanski operateri pokretati carinski postupak za svu robu pristiglu u BiH poštanskim prometom bez angažovanja špeditera.

Podsjećamo, početkom godine pojavili su se problemi građana, jer su umjesto naručene robe dobijali obavijest da moraju angažovati špeditera da bi im roba bila dostavljena na adresu. Fena

Share Tweet Preporuči

  Tagovi:

  Povezane vijesti

  Komentari

  Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:
  Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, prijetnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove poslovnog portala CAPITAL.ba. Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu [email protected]

  Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!