Capital.ba

UIO tvrdi da je cijena Radišićeve zgrade ispod tržišne

20.08.2021. / 17:10

BANJALUKA – Cijena po kojoj je „Grand trade“ Mile Radišića ponudio zgradu Upravi za indirektno oporezivanje (UIO) BiH je ispod tržišne, što je utvrdio i ekspertski tim, saopštili su iz UIO povodom toga što se, kako su naveli, značajan broj medija „bavi“ nabavkom poslovne zgrade za potrebe UIO.

FOTO: Capital

Podsjećamo, CAPITAL je objavio da je Radišić ponudio zgradu UIO za 98,5 miliona KM, kao i da je UIO zbog nedostatka cjelokupnog iznosa zatražila od Savjeta ministara BiH odobravanje nedostajućeg novca, odnosno dodatna 63 miliona KM.

Iz UIO su danas saopštili da je pomenuta cijena od 98,5 miliona KM za poslovni objekat manja od tržišne vrijednosti navedenog objekta i da su pribavili stručno mišljenje ovlaštenih vještaka iz različitih oblasti.

“Angažovan je Centar za vještačenje i procjenjivanje “ZENIT” Banja Luka. Ekspertski tim vještaka ovog centra je sačinio Elaborat u kojem je dao stručno mišljenje da ponuđeni poslovni objekat ispunjava uslove propisane Tenderskom dokumentacijom. Ocijenjeno je da je ponuđena cijena ponuđača u iznosu od 84.249.000 KM bez PDV-a, odnosno za iznos od 98.571,33 KM sa PDV-om manja od tržišne vrijednosti navedenog objekta koja je utvrđena od strane Ekspertskog tima vještaka na dan vještačenja”, naveli su u UIO.

Dodali su da je navedeni tim procijenio tržišnu vrijednost poslovnog objekta na iznos od 97.430.000 KM bez PDV-a, kao realnu tržišnu vrijednost, s obzirom na kretanja cijena na tržištu nekretnina u Banja Luci na dan procjene.

“Kako je Ekspertski tim vještaka utvrdio da ponuđeni poslovni objekat ispunjava sve tražene uslove, a procijenjena vrijednost istog je veća od ponuđene cijene ponuđača, Komisija za provođenje procedure je shodno tome preporučila da se donese odluka u skladu sa utvrđenim stanjem. O utvrđenom stanju ova Uprava je informisala Upravni odbor i od istog dobila saglasnost za preduzimanje daljih aktivnosti na rješavanju ovog pitanja. Nakon toga smo se pismenim putem obratili Savjetu ministara BiH i zatražili obezbjeđenje nedostajućih sredstava, po kojem zahtjevu Savjet nije postupao”, istakli su u UIO.

Požalili su se da zaposleni u UIO rade u neadekvatnim uslovima i da sadašnji prostori ne pružaju ni minimalne uslove za organizacione potrebe i odvijanje poslovnih procesa Uprave.

“Ova Uprava je u prethodnom periodu izgradila objekte za  potrebe regionalnih centara Tuzla i Mostar, te riješila pitanje nabavke poslovnog objekta za Regionalni centar Sarajevo, a do sada je plaćeno preko 5,7 miliona KM određenim subjektima po osnovu zakupa poslovnog prostora za ove namjene”, istakli su.

Poručili su da će i u budućnosti nastojati riješiti pitanje smještaja za zaposlene u sjedištu i Regionalnom centru Banja Luka, na zakonit način i uz propisane procedure.

Zemljište Banjaluka

U UIO su naveli da od osnivanja (2004. godine) do danas nemaju riješeno pitanje smještaja zaposlenih u sjedištu i Regionalnom centru Banja Luka.

Dodali su da su još u 2007. godini raspisali javni oglas za kupovinu zemljišta za izgradnju poslovnog objekta u Banjaluci, ali da nije dostavljena niti jedna ponuda.

“UIO je nakon toga zatražila od Gradske uprave grada Banja Luka mogućnost iznalaženja rješenja kroz dodjelu građevinskog zemljišta za izgradnju objekta Uprave u Banjaluci, međutim nismo naišli na razumijevanje za pronalaženje adekvatne lokacije za navedeni objekat”, naveli su.

Zatim je upućen zahtjev Savjetu ministara BiH za odobravanje budžetskih sredstava za nabavku poslovnog objekta i krajem 2013. godine odobreno je 36 miliona za nabavku poslovnog objekta i 1,9 miliona za opremanje istog.

“Raspisani javni oglasi su poništeni iz razloga što nije pristigla niti jedna prihvatljiva ponuda u roku koji je određen u javnom oglasu i Tenderskoj dokumentaciji. Na javni oglas raspisan 3.12.2020. godine dostavljena je jedna prihvatljiva  ponuda”, naveli su.

CAPITAL: S. Šurlan

Share Tweet Preporuči

  Tagovi:

  Povezane vijesti

  Komentari

  Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:
  Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, prijetnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove poslovnog portala CAPITAL.ba. Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu [email protected]

  Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!

  Komentari na članak: UIO tvrdi da je cijena Radišićeve zgrade ispod tržišne

  1. Dragan

   Ahahaha…ekspertski tim…sve ekspert do eksperta…doktori za ugrađivanje.

  2. Deki

   UIO naplati porez od postenih građana i onda tih 100 miliona da u ruke osuđenim lopovima.
   Pa imali to igdje na svojetu osim kod nas ?
   Zasto se ne uradi projekat poslovne zgrade po potrebama UIO , pa ne kupi lokacija i na tenderu izabere izviđač radova ?
   Kako to da je Radisic napravio zgradu tacno prema potrebama UIO ?
   A ovo Angažovan je Centar za vještačenje i procjenjivanje “ZENIT” Banja Luka suvusno je komentarisati.

  3. Miki

   Ma upola cijene je nudi

  4. Sumnjivo Lice

   Za očekivati je da Boris Jerinić angažuje navedeni “ekspertski” tim, koji će potvrditi prEcijenjenu vrijednost za izgradnju gradskog administrativnog centra u Doboju, a sve po nalogu grupe ponuđača u kojoj glavnu riječ vodi kompanija čije ime se (gle čuda?!) uvijek pominje na kraju!

   https://www.capital.ba/jerinic-ako-struka-kaze-dacemo-vise-novca-za-novu-zgradu/

  5. Bodiroga

   Kao sto je Dzomic procijenio da nepostojece Hidreelektrane Bistrica vrijede 20 miliona.
   A one samo na papiru.

   https://www.capital.ba/u-planu-dokapitalizacija-he-bistrica-sa-126-miliona-km/