ENERGETIKArs.com Prvi poslovni portal u Republici Srpskoj - CAPITAL.BA

UIO ih tužila za prodaju lož ulja strancima

Objavljeno u OSTALO

BIJELJINA – Predstavnici preduzeća „Agrotehnika“ Bijeljina odbacili su u potpunosti optužbe Uprave za indirektno oporezivanje (UIO) BiH da su onemogućili kontrolu krajnje potrošnje lož ulja koje su na svojim pumpama prodali strancima.

Naime, UIO je pred Osnovnim sudom u Bijeljini pokrenula spor protiv „Agrotehnike“ kao poreskog obveznika jer „prilikom prodaje lož ulja, kao akciznog proizvoda i robe pod posebnim nadzorom, nije pridao dužnu pažnju u smislu prodaje lož ulja licima sa prebivalištem izvan BiH, onemogućivši UIO da izvrši kontrolu krajnje potrošnje prodatog lož ulja“.

Ispitno ročište u tom sporu održano je danas u Osnovnom sudu u Bijeljini, a advokat „Agrotehnike“ Miloš Stevanović osporio je u cjelosti navode UIO.

On je istakao da „Agrotehnika“ nije bila ovlaštena da kontroliše krajnju potrošnju prodatog lož ulja. Pozvao se i na rješenje Agencije za zaštitu ličnih podataka od 16. marta ove godine kojim se izričito zabranjuje pravnim licima koja se bave prodajom lož ulja da obrađuju matične brojeve i lične podatke kupaca.

U dokaznom postupku Stevanović je ponudio i mišljenje ministra trgovine i turizma RS Predraga Gluhakovića od 9. februara ove godine u vezi sa pravom pravnih lica o slobodnoj i neometanoj prodaji lož ulja na teritoriji RS.

Advokat je ukazao i na nepostojanje umišljaja i nehata, u smislu optužbe da je „Agrotehnika“ „onemogućila službenike UIO da izvrše kontrolu upotrebe prodatog lož ulja kao akciznog proizvoda“, istakavši da UIO ničim ne dokazuje da je preduzeće koje zastupa dozvolilo upotrebu lož ulja suprotno njegovoj osnovnoj namjeni.

„UIO mom klijentu paušalno stavlja na teret navedeni prekršaj, a ne nudi dokaze u smislu postojanja inspekcijske kontrole koja je kontrolisala krajnje kupce lož ulja. Samo je navedeno da je onemogućena kontrola krajnje potrošnje lož ulja“, istakao je Stevanović.

Službenici UIO Miroslav Dakić i Milanka Dejanović, kao svjedoci odbrane, izjavili su da nisu bili fizički onemogućavani, niti na bilo koji način ometani prilikom kontrole poslovnih knjiga „Agrotehnike“, iako su u svom zapisniku  konstatovali da su bili „onemogućeni da utvrde da li lica izvan BiH koriste kupljeno lož ulje na zakonom propisan način“.

Na pitanje Stevanovića da li su službeno tražili od nadležnog odjeljenja u UIO koje se bavi sprečavanjem krijumčarenja akciznih roba da izvrše kontrolu osoba koje su kupovale lož ulje na pumpama „Agrotehnike“, službenici UIO su odgovorili negativno.

Stevanović je rekao da je, prema izjavama svjedoka, jasno da „nigdje nije dokazano biće prekršaja iz pokrenutog prekršajnog postupka, kao ni umišljaj da se prekršaj napravi“.

„Ničim nije dokazano da je „Agrotehnika“ onemogućila kontrolu korištenja prodatog lož ulja, jer za to nije ni ovlaštena. Očigledno je da UIO nije vršila kontrolu krajnje potrošnje lož ulja, a imala je tu mogućnost putem svojih službi, jer i Zakon o akcizama BiH to eksplicitno dozvoljava. Moj klijent nije bio dužan da postupa kao kontrolni organ, niti da na bilo koji način kontroliše namjenu prodatog lož ulja“, istakao je Stevanović.

Punomoćnik UIO ostao je kod zahtjeva za pokretanje prekršajnog postupka protiv „Agrotehnike“ i izricanja adekvatne sankcije.

Vlasnik „Agrotehnike“ Jovo Vujić,  koji je u sudnicu došao sa dvojicom sinova, rekao je da ovaj slučaj pokazuje u kakvim uslovima posluju privrednici u BiH, upitavši sudiju da li mora zatvarati firmu i slati radnike i djecu pred slovenačku ambasadu.

Vujić je naglasio da je „Agrotehika“ po rješenju UIO platila oko 615.000 KM, sa kamatom, te da su podigli kredit da bi nastavili poslovanje.

„Ukoliko ne uspijemo vratiti kredit, moraćemo prodavati nekretnine i otpustiti sve radnike. Inspektori UIO su u svojstvu svjedoka potvrdili da ih ni fizički, niti na bilo koji drugi način nismo onemogućavali da izvrše kontrolu mog poslovanja. Svu dokumentaciju smo im stavili na raspolaganje. Nigdje u zakonu ne stoji da smo mi obavezni da vršimo kontrolu namjene korištenja lož ulja kod stranih i domaćih kupaca“, naglasio je Vujić.

Dodao je da nigdje u zakonu ne stoji i da nisu smjeli prodavati lož ulje stranim licima.

Presudu u ovom sporu Osnovni sud u Bijeljini donijeće u roku od osam dana.

CAPITAL: LJ.LJ.

 

Ključne riječi:  , , , , , , ,

Komentari |


Komentari (2)

  • Miki

    Kriminalac prodavao lož ulje kao gorivo i sad kmeči. Sjetimo se izvoza kerozina aerodrom Banja Luka u Dubai.
    To je samo izbjegavanje plaćanja poreza o ništa drugo.

  • Bosko

    “upitavši sudiju da li mora zatvarati firmu i slati radnike i djecu pred slovenačku ambasadu.”

    Ooooj, jaaaadan, pucaš od dobrote. Platio ovo dvoje i još se ispišavaš po Sudu. El Dorado je ovo u kojem takvi kao ti mogu da se bahate.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

(obavezno)

Pravila komentarisanja

Slobodno komentarišite, kritikujte i izrazite svoje mišljenje,

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, prijetnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove poslovnog portala CAPITAL.ba. Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu info@capital.ba

A- A A+