Capital.ba

UIO BiH od marta 2015.godine sertifikovana za izdavanje elektronskih potpisa

19.10.2014. / 7:30

uio bih23BANJALUKA, Uprava za indirektno oporezivanje Bosne i Hercgovine (UIOBiH) početkom marta 2015. godine postaće prvo sertifikaciono tijelo u BiH koje će biti spremno za izdavanje elektronskih potpisa za sve obveznike indirektnih poreza u BiH.

-To će konkretno značiti da će od tada svi obveznici moći elektronski podnosti PDV prijave u informacioni sistem UIO i neće više biti potrebe za dostavljanjem PDV prijava u papirnom obliku – pojasnio je u izjavi Agenciji Fena Ratko Kovačević, načelnik Odjeljenja za komunikacije i međunarodnu saradnju u UIOBiH.

Podsjeća da je Zakon o elektronskom potpisu u BiH Parlamentarna skupština BiH usvojila još u novembru 2006. godine. Ipak do danas još uvijek nisu usvojeni podzakonski akti vezani za primjenu tog zakona u dijelu formiranja posebnog certifikacionog tijela za elektronski potpis u BiH.

– Budući da UIOBiH ima rokove koji su već određeni za uvođenje novog kompjuterizovanog provoznog sistema (NCTS) u BiH i početka elektronskog podnošenja PDV prijava u informacioni sistem, UIO je već započela drugu fazu uvođenja PKI infrastrukture za izdavanje elektronskih sertifikata potrebnih za podnošernje carinskih i poreskih deklaracija. Očekujemo da će proces uvođenja elektronskog potpisa u UIO biti okončan u martu 2015. godine i od tada će UIO biti u mogućnosti izdavati elektronske certifikate svim obveznicima indirektnih poreza u BiH i ujedno biti certifikaciono tijelo za elektronski potpis za svoje klijente – naglasio je Kovačević.

Naime, zbog rokova postavljenih od EU, UIO je u obavezi od 1. januara 2015. godine početi elektronsko podnošenje PDV prijava, a 1. januara 2016. godine u UIO počinje s radom nova moderna carinska aplikacija u kojoj je kompjuterizovana provozna carinska procedura u potpunosti kompatibilna s EU provoznim sistemom NCTS, te će carinski postupak u BiH biti vođen u potpunost bezpapirno tj. elektronskim putem.

Iz pomenutih razloga UIO nije mogla dalje čekati formiranje posebnog certifikacionog tijela u BiH nadležnog za izdavanje elektronskih potpisa, nego će tu uslugu sama početi pružati svojim obveznicima, čim se za to stvore svi tehnički uslovi u UIO, a očekujemo da će to biti početak marta 2015. godine. Budući da je informatička aplikacija za elektronsko podnošenje PDV prijava već urađena od informatičkih stručnjaka iz UIO i uz pomoć Twinning projekta finansiranog od EU, trenutno UIO vrši testiranje elektronskog podnošenja PDV prijava s dvadesetak kompanija u Bosni i Hercegovini, tako da očekujemo da potpuno spremni dočekamo početak nove usluge koju će UIO pružiti svojim obveznicima – naglasio je  Kovačević.

Share Tweet Preporuči

Tagovi:

Povezane vijesti

Komentari

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:
Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, prijetnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove poslovnog portala CAPITAL.ba. Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu info@capital.ba

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!