ENERGETIKArs.com Prvi poslovni portal u Republici Srpskoj - CAPITAL.BA

Učinak brzorastućih kompanija na ekonomiju BiH

Objavljeno u OSTALO

BANJALUKA, Poslovati, kontinuirano rasti i razvijati se, izazove pretvoriti u prednost, viziju pretočiti u ostvarenje, izazov je koji je uspješno savladalo 1.216 brzorastućih kompanija u Bosni i Hercegovini u 2017. godini. Samo godinu ranije broj brzorastućih u BiH je bio 667.

To je i jedan od razloga zbog čega Poslovne novine drugu godinu zaredom realizuju projekt „Brzorastuće kompanije u BiH i regiji“ u saradnji sa analitičkim partnerom LRC-om, uz podršku Vanjskotrgovinske komore BiH, u partnerstvu sa NLB bankom. U sklopu projekta organizovati će i konferenciju na kojoj će dodijeliti priznanja kompanijama koje su ostvarile složenu stopu godišnjeg rasta (CAGR) veću od 10%.

„Današnjom press konferencijom dajemo značaj promociji uspješnog poslovanja brzorastućih kompanija u BiH kojih je u odnosu na godinu ranije više za 101%. U 2017. godini zapošljavale su 71.070 radnika, te ostvarile izvoz od 1,9 milijardi KM u 2017. godini. Ovaj projekt Poslovnih novina podržava Vanjskotrgovinska komora BiH, te tako želi da ukaže na važnost promocije ovih kompanija, jer njihova iskustva i modeli poslovanja mijenjanju sliku bh. ekonomije”, rekao je Ahmet Egrlić, predsjednik Spoljnotrgovinske komore BiH.

„Poslovne novine u suradnji sa analitičkim partnerom LRC-om već dugi niz godina prate rast i razvoj uspješnih kompanija, čije rezultate kroz projekte i kampanje plasiramo javnosti u BiH, ali i u zemljama regiona. Brzorastuće kompanije su generirale nova radna mjesta, te tako imale pozitivan utjecaj na tržište rada, u vremenu kada mnogi žele otići iz zemlje. Mnoge od ovih kompanija prevazišle su lokalnu sredinu i posluju na regionalnim, evropskim, pa i svjetskim tržištima. Upravo je i LRC jedna od takvih brzorastućih kompanija, koja je dobitnik brojnih međunarodnih priznanja za kvalitet usluga i inovativnost“, rekao je Emil Kučković, direktor Poslovnih novina i izvršni direktor LRC-a.

 Direktorica Projekta i glavna i odgovorna urednica Poslovnih novina Alena Ahmetspahić-Fočo,, najavila je i prvu poslovnu konferenciju pod nazivom „Učinak brzorastućih kompanija na bh. ekonomiju“, koja će se održati 25. aprila 2019. u hotelu Tarčin Forest Resort, nadomak Sarajeva, a na kojoj će se podijeliti priznanja za brzorastuće kompanije.

„Kroz konferenciju i panele ukazaćemo na važnost brzorastućih kompanija, osobito donositeljima političkih i ekonomskih odluka, o potrebi snažnog poticanja zapošljavanja i digitalizacije kao preduvjeta rasta ekonomije i BDP-a. A jedna od važnih tema o kojoj će se dogovoriti biće sigurnost dokumenata i elektronski potpis,“ kazala je Ahmetspahić-Fočo.

„NLB Banka već drugu godinu podržava ovaj projekt i daje podršku brzorastućim kompanijama u BiH čvrsto vjerujući da upravo ova preduzeća čine motor razvoja privrede naše zemlje. S tim u vezi, i dalje ćemo nastaviti nuditi usluge i proizvode koji su prilagođeni upravo potrebama ovih preduzeća, a kako bismo efikasno podržali njihov brzi rast i razvoj, te kako bi ove kompanije ostvarivale još bolje rezultate. U cilju ostvarivanja što boljih rezultata učesnicima Konferencije pripremili smo zanimljivu temu ‘Kako struktuirati kreditnu transakciju?’ koja će vjerujemo pomoći kompanijama pri donošenju ispravnih odluka“ , naglasila je Lidija Žigić, predsjednica Uprave NLB banke d.d. Sarajevo.

Emir Krivošija, direktor Sektora prodaje Triglav Osiguranja istakla je zadovljstvobiti osiguravajući partner na ovom projektu Poslovnih novina.

“Na konferenciji ćemo javnosti predstaviti naš novi proizvod ‘Osiguranje komercijalnih potraživanja’ i upoznati ih sa svim prednostima koje ovaj osiguravajući proizvod nudi. U današnjem poslovanju, kada je konkurencija žestoka, a mnoge kompanije posluju otežano, jer ne uspijevaju naplatiti isporučenu robu ili usluge, sposobnost zaštite od rizika naplate je od izuzetne važnosti i predstavlja veliku konkurentsku prednost“, rekao je Krivošija

Adna Sejmen, iz marketinga City Špeda, koji je već drugu godinu zaredom specijalni partner je dodala da: „Preduzeća u našoj branši moraju biti proaktivna, agilna i da za svaki pojedinačni slučaj osiguraju najbolje uslove za efikasan i efektivan transport. Upravo ovakav model poslovanja je utjecao na to da se City Šped posljednjih godina svrstava među brzorastuće kompanije, jer kvalitetno i odgovorno pružanje usluga principi su koji uprkos nezahvalnom ambijentu za poduzetništvo u BiH, daju rezultate.“

Za april Poslovne novine pripremaju i specijalnu publikacija u kojoj će biti objavljene analize i rang-liste brzorastućih u BiH i zemalja regiona. Osim projekta „Brzorastuće kompanije u Bosni i Hercegovini i regiji“ Poslovne novine su početak ove godine obilježile i izlaskom na još jedno tržište regije, te najavile realizaciju projekta „100 najvećih u Srbiji“.

Ključne riječi:  , , , ,

Komentari |


Komentari (0)

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

(obavezno)

Pravila komentarisanja

Slobodno komentarišite, kritikujte i izrazite svoje mišljenje,

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, prijetnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove poslovnog portala CAPITAL.ba. Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu info@capital.ba

A- A A+