Capital.ba

U vodoprivredu uloženo 180 miliona maraka

03.08.2017. / 7:30

BIJELJINA,  Ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske Stevo Mirjanić dogovorio je juče sa rukovodstvom Javne ustanove “Vode Srpske” još intenzivniju kontrolu i reviziju izvedenih radova na saniranju nasipa, kanala, obaloutvrda i riječnih korita u Srpskoj. 

“Sve te dionice koje su izvedene, primljene i stavljene u funkciju moraju biti kontrolisane ne samo od izvođača radova, nadzornih organa i investitora nego i stručnih institucija, jer moramo biti odgovorni prema ogromnim sredstvima koja ulažemo u vodoprivredni sistem”, izjavio je Mirjanić nakon sastanka u sjedištu “Voda Srpske” u Bijeljini.

On je dodao da su ti radovi uglavnom urađeni kreditnim sredstvima koje će vraćati poreski obveznici i da se mora odgovorno voditi računa prema svakoj uloženoj KM, zbog čega će se i vršiti pojačana kontrola.

“Posljednjih godina u Srpskoj je izvedeno i još se vrše značajni radovi u sferi vodoprivrede za šta je angažovano 180 miliona KM i do sada je više od 100 miliona KM ugovorenih poslova”, istakao je Mirjanić.

Prema njegovim riječima, najveći projekat vrijedan oko 100 miliona KM finansira se iz sredstava Evropske investicione banke i do kraja naredne godine trebalo bi da bude najvećim dijelom i realizovan.

Ministar je rekao da su u velikom obimu realizovani i projekti iz Fonda solidarnosti vrijednosti 26 miliona KM na 99 različitih instanci u opštinama širom Republike Srpske, a u toku je i realizacija velikog projekta izgradnje drinskog nasipa u šta će biti uloženo 36 miliona KM.

“Vlada je pomogla da se rješavaju imovinski odnosi dodjeljujući gradu 1,6 miliona KM i stvoreni su svi uslovi da se ide u realizaciju drinskog nasipa koji bi u velikoj mjeri trebalo da riješi nevolje stanovništva Bijeljine i šire”, istakao je Mirjanić.

On je naveo da je razgovarano i o daljim aktivnostima na reformi vodoprivrede Republike Srpske i institucionalnom jačanju sektora voda, da se organizaciono i funkcionalno poboljša i osavremeni pozicija “Voda Srpske”, kao javno dobro svake zemlje, pa i Srpske.

“Do kraja sljedeće nedjelje biće napravljen plan rada na ovim pitanjima, a to se odnosi na izradu novog zakona o vodama na kome će se raditi duže vrijeme, s ciljem da, kada se donese, ta materija bude potpuno uređena i bez češćih promjena”, najavio je Mirjanić.

On je rekao da Srpska institucionalno ima potpuno uređen sistem u oblasti voda, a kada se završi ciklus ovih pitanja imaće sistem korespodentan sa razvijenijim sistemima u okruženju i praksama razvijenih zemalja.

Mirjanić je ocijenio da je u Republici Srpskoj urađen ogroman posao u oblasti vodoprivrede, ali i da treba uraditi još dosta posla.

“Mi smo do sada u Srpskoj sanirali više od 140 kilometara nasipa i kanala, 40 je kilometara novoizgrađenih dionica u hidromeliracionom sistemu, uređeno je 60 kilometara riječnih vodotoka i više od 10 kilometara obaloutvrda”, rekao je Mirjanić.

Direktor “Voda Srpske” Milan Kikić rekao je novinarima da je resornog ministra upoznao o aktivnostima na realizaciji projekata koji se finansiraju iz sredstava Evropske investicione banke i iz Fonda solidarnosti Republike Srpske.

Kikić je naveo da je na redovnom sastanku bilo riječi i o realizaciji mjera za racionalizaciju i efikasan rad same Javne ustanove “Vode Srpske” i projekata izrade planske dokumentacije o upravljanju vodama i odbrani od poplava. Srna

Share Tweet Preporuči

  Tagovi:

  Povezane vijesti

  Komentari

  Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:
  Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, prijetnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove poslovnog portala CAPITAL.ba. Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu [email protected]

  Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!