Capital.ba

U svijetu više od 860 miliona nepismenih

08.09.2007. / 13:38

Prema podacima Organizacije UN za nauku i kulturu /UNESKO/ i Organizacije za ekonomsku saradnju i razvoj /OECD/, broj nepismenih odraslih osoba trenutno se u svijetu procenjuje na 862 miliona.

Od tog broja dvije trećine su žene, a 113 miliona nepismenih su djeca.

“Znanje čitanja i pisanja je osnovno u borbi protiv siromaštva” – naglašava UNESKO, povodom Međunarodnog dana pismenosti – 8. septembra.

Međunarodni dan pismenosti proglasio je UNESKO 1967. godine, s ciljem da se svake godine, bar na taj datum, istakne važnosti čitanja i pismenosti u životu pojedinca i društva u cjelini.

U podsaharskim zemljama živi 75 odsto nepismenog stanovništva, gdje ženska djeca uopšte ne idu u školu, a zatim slijede jugozapadna i istočna Azija i arapske zemlje.

Prema podacima UNDP-a, u BiH je 5,4 odsto nepismenih.

Poredeći sa ostalim zemljama u regionu, Albanija ima manji broj nepismenog stanovništva – 1,3 odsto, u Hrvatskoj taj procenat iznosi 1,9, a u Sloveniji jedan odsto.

Iako u UNDP-u kažu da ove podatke treba uzimati sa rezervom, oni su trenutno jedini postojeći.

Obrazovanje, odnosno puna pismenost odraslog stanovništva, i danas je i u razvijenim zemljama jedna od osnovnih tema, jer globalizacija svjetske ekonomije zahtijeva dobro obučenu i obrazovanu radnu snagu.

Do polovine prošlog vijeka koncept pismenosti podrazumijevao je elementarnu analfabetsko-jezičku i matematičku orijentaciju, a to znači osnovno savladavanje vještina čitanja i pisanja.

Od 1964. razvija se novi pristup, odnosno funkcionalno opismenjavanje i pismenost, a osnovu ovakvog koncepta čini odnos između pismenosti i privrednog razvoja.

Prema definiciji Projekta međunarodne pismenosti odraslih /IALS/, pismenost se danas definiše kao “prozna pismenost”, odnosno razumijevanje i korišćenje informacija dobijenih iz tekstova, “dokumentaciona pismenost”, što podrazumijeva informacije koje se nalaze u različitim formularima, te “kvantitativna pismenost”, tj. razumijevanje izvještaja o stanju na računu u banci, određivanje poreza, kamata i drugo.

U najnovijem istraživanju Projekta IALS-a obuhvaćeno je šest zemalja OECD-a, SAD, Kanada, Njemačka, Holandija, Švedska i Švajcarska.

Ustanovljeno jeda najviši nivo pismenosti imaju Švajcarci – 35 odsto, a da za njima slijede Amerikanci sa 20 odsto.

Krajem 20. i početkom 21. vijeka na svjetsku scenu “stupa” takozvana nova pismenost, odnosno informatičko opismenjavanje, eksplozija novih formi komunikacija u vrlo kratkom vremenskom periodu.

Procjenjuje se da danas više od milijarde ljudi koristi Internet, a više od dvije milijarde mobilne telefone.

Share Tweet Preporuči

    Komentari

    Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:
    Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, prijetnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove poslovnog portala CAPITAL.ba. Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu [email protected]

    Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!