Capital.ba

U srijedu i četvrtak seminari o mikotoksinu u hrani

30.09.2013. / 10:07

hranaBANJALUKA, Naučno-stručni seminari o mikotoksinu u hrani, koje organizuje Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske, biće održani u Bijeljini u srijedu, 2. oktobra, i dan kasnije u Banjalici.

U radu seminara “Mikotoksini u hrani i hrani za životinje–pojava, posljedice i način rješavanja problema” učestvovaće ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Stevo Mirjanić, direktor Veterinarskog instituta “Dr Vaso Butozan” Drago Nedić, direktor Poljoprivrednog instituta Srpske Vojislav Trkulja.

Najavljeno je i učešće profesora Fakulteta veterinarske medicine iz Beograda Danijele Kirovski i šefa Katedre za ishranu i botaniku Veterinarskog fakulteta u Beogradu Dragana Šefer.

Portparol Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Bojan Kecman podsjetio je da je ovo ministarstvo 27. avgusta formiralo Stručni tim koji će da prati uticaj suše na obim i kvalitet poljoprivrednih proizvoda, sa posebnim osvrtom na moguću pojavu mikotoksina.

On je dodao da je u Ministarstvu ranije održan sastanak o temi “Uticaj suše na obim i kvalitet poljoprivrednih proizvoda sa posebnim osvrtom na kvalitet stočne hrane i mogućom pojavom mikotoksina”.

“Na sastanku je, između ostalog, zaključeno da će štete nastale na poljoprivrednim kulturama zbog suše, smanjenja prinosa i razvoja štetočina i biljnih bolesti, dovesti do negativnih efekata na ostvarivanje ukupne poljoprivredne proizvodnje u Republici Srpskoj”, rekao je Kecman.

Mikotoksini su ekstracelularni metaboliti plijesni, koji su toksični ili imaju druge negativne biološke efekte po ljude i životinje.

Ta jedinjenja, vrlo različitih hemijskih struktura, onečišćuju žitarice i druge namirnice posebno u tropskim krajevima, jer viša temperatura i vlažnost pogoduju rastu plijesni.

Plijesni kontaminiraju žitarice prije i poslije žetve, prilikom neadekvatnog skladištenja i posljedično se mogu naći u hrani za životinje i ljude.

Mikotoksini mogu da uđu u namirnice putem direktne kontaminacije, uzrokovane razvojem plijesni na hrani. Kontaminacija može biti i indirektna, putem korištenja kontaminiranih sastojaka pri obradi hrane ili preko konzumacije hrane koja sadrži ostatke mikotoksina.

Čovjek je najčešće izložen mikotoksinima putem hrane, a u nekim slučajevima može doći do njihovog udisanja ili prolaska kroz kožu.

Za neke mikotoksine pretpostavlja se ili je dokazano da su kancerogeni za ljude.  Srna

Share Tweet Preporuči

    Tagovi:

    Povezane vijesti

    Komentari

    Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:
    Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, prijetnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove poslovnog portala CAPITAL.ba. Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu [email protected]

    Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!