Capital.ba

U Srbiji pomama za stambenim kreditima

19.02.2017. / 11:44

BEOGRAD, U Srbiji se nakon krize sve više uzimaju stambeni krediti. Ova vrsta pozajmice u gotovo većini banaka porasla je, a najviše zbog niskih kamata.

Cijena ovih zajmova sada je od 2,5 odsto za kredite kod kojih je kamata varijabilna, jer zavisi od kretanja euribora – kamate Evropske centralne banke koja je još negativna, pa do 3,25 odsto u slučaju zajma sa fiksnom kamatom.

U Banca Intesi kažu da je tokom 2016. godine realizovno oko 1.500 stambenih kredita osiguranih kod Nacionalne korporacije za osiguranje stambenih kredita (NKOSK), u ukupnoj vrijednosti od 62,3 miliona evra, što je za 40 odsto više u poređenju sa 2015. godinom.

Stambeni krediti osigurani kod NKOSK sa fiksnom mesečnom ratom dostupni su građanima sa nominalnom kamatnom stopom od 3,29 odsto na godišnjem nivou tokom celog perioda otplate do 15 godina. U ponudi nalaze se i stambeni krediti osigurani kod NKOSK sa varijabilnom godišnjom nominalnom kamatnom stopom od 2,57 odsto (2,79 odsto plus šestomesečni Euribor) i rokom otplate do 15 godina. Krediti sa periodom otplate od 15 do 30 godina odobravaju se sa godišnjom nominalnom kamatnom stopom od 2,68 (od 2,90 odsto plus šestomesečni Euribor) – objašnjavaju u Banca Intesi.

I u Eurobanci je tražnja za stambenim kreditima u blagom porastu. Ova banka nudi stambene kredite osigurane kod NKOSK sa rokom otplate do 360 mjeseci.

Životno osiguranje nije obavezno za odobrenje stambenog kredita, što je jedna od prednosti našeg kredita. Takođe, odnedavno je moguće i refinansiranje stambenih kredita iz drugih banka, bez troškova obrade. Kamatna stopa je promenljiva i sastoji se od vrednosti tromesečnog euribora i fiksne marže 3,33 odsto (trenutna kamatna stopa je 3,09 odsto). Navedeni uslovi važe za klijente koji primaju ili prebace zaradu u Eurobanku – objašnjavaju u ovoj banci.

Atraktivne i veoma konkurentne kamatne stope doprinjele su većem interesovanju klijenata koji putem stambenih kredita žele da reše stambeno pitanje, objašnjavaju u Rajfajzen banci. U njihovoj ponudi postoji model stambenog kredita indeksiran u domaćoj valuti, koji je po svojim karakteristikama jedinstven na tržištu.

– Imajući u vidu da se stambeni krediti odobravaju uz uslove koji su u odnosu na prethodni period znatno povoljniji, beležimo porast broja zahteva za ovaj model kredita. Stambeni krediti se odobravaju uz primenu promenljive kamate (koja se iskazuje kao fiksna marža banke tokom čitavog perioda otplate kredita i šestomesečni euribor) i minimalno učešće u visini od 20 odsto od kupoprodajne cene. Usklađivanje visine nominalne kamatne stope sa visinom šestomesečnog euribora banka vrši svakih šest meseci, počev od dana puštanja kredita u tečaj – kažu u Rajfajzen banci.

I u Komercijalnoj banci kažu da je tražnja stambenih kredita na zadovoljavajućem nivou, a rezultat je kombinacije nižih cijena nekretnina na tržištu i konkurentnih uslova stambenih kredita ove banke.

 

Trenutno imamo akcijsku ponudu kredita sa deviznom klauzulom osiguranih kod NKOSK. Krediti se odobravaju na rok otplate do 30 godina. Kamatna stopa se formira kao zbir fiksne marže banke koja se kreće u rasponu od 3,20 do 3,80 odsto i vrednosti referentne kamatne stope šestomesečnog euribora. Ista je promenljiva tokom celog perioda otplate kredita i usklađuje se dva puta godišnje na bazi vrednosti referentne kamatne stope i to 31. marta i 30. septembra – ističu u Komercijalnoj banci.

U Unikredit banci ističu da je vrijednost euribora već neko vrijeme na svom istorijskom minimumu što je, između ostalog, doprinjelo značajnom smanjenju kamatnih stopa za stambene kredite, čineći ih povoljnijim. To je posljedično uticalo i na rast tražnje.

Imajući u vidu da je naša banka već u trećem kvartalu prethodne godine počela da beleži brži rast kada je u pitanju ovaj vid kreditiranja i da je u toku poslednja dva meseca odobren skoro jednak broj stambenih kredita kao i u prvih devet meseci 2016. godine, a uzimajući u obzir izuzetno konkurentne uslove, smatramo da će interesovanje klijenata i u ovoj godini biti značajno. Stambeni krediti se odobravaju na period otplate do 30 godina, uz nominalnu kamatnu stopu koja se formira kao zbir vrednosti šestomesečnog euribora i margine od tri odsto, dok se efektivna kamatna stopa kreće od 3,40 odsto na godišnjem nivou – kažu u Unikredit banci.  Blic

 

 

Share Tweet Preporuči

Tagovi:

Povezane vijesti

Komentari

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:
Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, prijetnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove poslovnog portala CAPITAL.ba. Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu info@capital.ba

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!