ENERGETIKArs.com Prvi poslovni portal u Republici Srpskoj - CAPITAL.BA

U Srbiji oko 767.000 nezaposlenih

Objavljeno u POSAO

nezaposleniBEOGRAD, Nacionalna služba zapošljavanja Srbije bilježi  pad nezaposlenih u prosjeku za tri odsto, u odnosu na isti period prošle godine i sada ih je na evidenciji 766.500.
“To je podatak koji raduje”, naglasio je direktor NSZ Zoran Martinović.
On je u izjavi za Tanjug rekao da je do smanjenja broja nezaposlenih došlo u kategorijama koje se smatraju teže zapošljivim – među mladima, osobama bez kvalifikacije i osobama koje su na evidenciji duže od godinu dana, što se, kako je rekao, smatra dugim periodom.
Do smanjenja broja nezaposlenih došlo u kategorijama koje se smatraju teže zapošljivim, kaže direktor NSZ.
“Ako posmatramo mlade do 30 godina starosti, u ovom trenutku ima ih nešto manje od 200.000 na našoj evidenciji, što je za 6,3 odsto manje u odnosu na isti period prethodne godine“, kaže Martinović.
On je dodao da je u prva tri mjeseca ove godine zaposleno oko 52.000 osoba sa evidencije, a da među njima 39 odsto čine mladih, do 30 godina starosti.
“To praktično pokažuje da ta populacija zapravo, lagano izlazi iz tog statusa teže zapošljivih u ovoj godini”, kazao je Martinović.
On je podsjetio na činjenicu da sve zemlje u regionu imaju visoku stopu nezaposlenosti mladih, naročito uzrasta od 15 do 24 godina.
“Tu smo postigli značajno smanjenje stope nezaposlenosti te kategorije mladih, koja je u ranijem periodu dostizala i oko 50 posto, sada je ona negde oko 42 odsto u Srbiji, u Hrvatskoj je oko 46 odsto, u drugim zemljama regiona takođe se kreće između 40 i 50 odsto, tako da delimo istu sudbinu, kada je u pitanju zapošljavanje mladih“, rekao je Martinović.
Kako je kazao, u zemljama EU stopa nezaposlenosti mladih kreće se između 20 i 25 odsto
Godinama unazad, podsjetio je, praksa je bila da u zimskim mjesecima broj nezaposlenih lica na evidenciji NSZ raste, ali da je u prvom kvartalu ove godine taj broj ipak manji u odnosu na prethode godine (prvi kvartal godine).
“Ono što je pozitivan pokazatelj je da ipak imamo smanjenje broja nezaposlenih lica, i imamo povećano zapošljavanje u odnosu na isti period prošle godine. Očekujemo da se taj trend nastavi, do kraja godine, pogotovu ako imamo u vidu i buđenje i dolazak nekih novih investitora koji zapošljavaju”, očekuje Martinović.
Kao primjer je naveo da je protekle nedjelje u Krupnju u novoj fabrici tekstila “Džinsi” zaposleno 120 osoba, upravo iz kategorije mladih do 30 godina starosti i da se najavljuje zapošljavanje još dodatnih 100 radnika.
Dodao je i da je nakon stupanja na snagu novog zakona o radu došlo do pozitivnih pokazatelja i promena na tržištu rada.
Upravo u tim letnjim mesecima nakon stupanja zakona na snagu došlo je do povećanog procenta zapošljavanja lica sa evidencije, što znači da ipak dolazilo do legalizacije radno pravnog statusa velikog broja lica koja su radila u sivoj zoni, a s druge strane, možemo da kažemo da se povećao i broj nezaposlenih na neodređeno vreme“, kazao je direktor NSZ.
Ističe da se još uvijek po pravilu, sva lica zapošljavaju na određeno vrijeme, ali da se ipak povećava broj onih koji su primljeni u radni odnos na neodređeno vrijeme.
Što se tiče podrške zapošljavanju, za mjere aktivne poltike zapošljavanja ove godine opredeljeno je 2,8 milijardi, kao i dodatnih 500 miliona za zapošljavanje osoba sa invaliditetom.
Martinović je podsjetio i da je krajem marta raspisan javni poziv za programe samozapošljavanja za 3.130 ljudi koji imaju namjeru da pokrenu sopstveni posao.
Za buduće preduzetnike predviđeno je po 160.000 dinara, odnosno 200.000 dinara za osobe sa invaliditetom.
“Ono što je dodatni kvalitet ove mere je da se veliki broj lica koja u ovoj godini koriste sredstva za samozapošljavanje, u narednoj godini prijavljuju i za subvencije za otvaranje novih radnih mesta, što znači da oni unapređuju svoje poslovanje i povećavaju broj zaposlenih upravo u njihovim malim preduzećima”, rekao je Martinović.

Ključne riječi:  , , , ,

Komentari |


Komentari (0)

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

(obavezno)

Pravila komentarisanja

Slobodno komentarišite, kritikujte i izrazite svoje mišljenje,

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, prijetnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove poslovnog portala CAPITAL.ba. Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu info@capital.ba

A- A A+