Capital.ba

U Srbiji moguće pojeftinjenje goriva

17.10.2012. / 12:51

BEOGRAD, U narednih sedam do deset dana može se očekivati blago pojeftinjenje naftnih derivata u Srbiji zbog povoljnih okolnosti na međunarodnom tržištu sirove nafte i jačanja dinara, ocijenili su sagovornici Tanjuga.

Naftne kompanije će svakako iskoristiti povoljne mogućnost da smanje cijenu goriva, jer visoke cijene utiču na pad tražnje, rekao je sekretar Udruženja naftnih kompanija Srbije (UNKS) Tomislav Mićović. On je dodao da je cijena nafte “brent” tokom oktobra “visoka ali stabilna” i da se kreće između 112 i 114 dolara po barelu.

Mićović je rekao da će i trenutno stabilan kurs dinara, ako potraje, povoljno uticati na mogućnost pojeftinjenja derivata.

Prosječna cijena evrodizela na pumpama u Srbiji je oko 1,43 evra, a evropremijuma BMB 95 oko 1,48 evra što je trenutno na nivou cijena u regionu. Razlike između cijena derivata u regionu su izrazito male, ukazao je on.

Mićović je napomenuo da je u prvoj polovini godine pad prometa goriva u Srbiji iznosio oko 10 odsto i taj trend je nastavljen, ali ne u tom iznosu i u drugom polugođu. On je kazao da se povećanje državnih zahvatanja, akcize na dizel i opšte stope Poreza na dodatu vrijednost za dva procenta nije toliko odrazilo na maloprodajnu cijenu goriva jer su naftne kompanije na sebe preuzele dio tog tereta.

Stručnjak za energetiku u Privrednoj komori Srbije (PKS) Ljubinko Savić rekao je da ukoliko kurs dinara u narednih sedam do 10 dana bude stabilan ili još ojačao prema evru to bi naftaši mogli da primjene u svojoj kalkulaciji cijena.

“Očekuje se blago sniženje cijena goriva ako dinar ostane na ovom nivou ili bude još jači”, poručio je Savić. Tanjug

Share Tweet Preporuči

    Tagovi:

    Povezane vijesti