ENERGETIKArs.com Prvi poslovni portal u Republici Srpskoj - CAPITAL.BA

U Rusiji pet miliona ilegalnih radnika

Objavljeno u VIJESTI IZ SVIJETA

MOSKVA, Zbog manjkavosti migracijskog sistema, u Rusiji ilegalno radi pet miliona stranaca, ističe se u koncepciji državne migracione politike Ruske Federacije do 2025. godine, koju je pozitivno ocijenio ruski predsjednik Vladimir Putin.

“Manjkavosti aktuelnog sistema za upravljanje migracijiskim procesima ispoljava se u velikom broju ilegalnih migranata. Godišnje se u Rusiji bez zvanične dozvole zaposli od tri do pet miliona stranaca. Ilegalna migracija, koja obezbjeđuje radnu snagu za sivu ekonomiju, osnovni je uzrok negativnog stava ruskog stanovništva prema migrantima”, ističe se u dokumentu.

Ruski zakoni o migraciji nisu u skladu sa tekućim i budućim potrebama ekonomskog, socijalnog i demografskog razvoja, sa interesima poslodavaca i drustva u cjelini, konstatuje se u koncepciji migracione politike.

“Ovi zakoni su orjentisani na privlačenje privremenih stranih radnika i ne sadrže mjere koje bi stimulisale stalni boravak, adaptaciju i asimilaciju migranata. Teškoće u dobijanju dozvole za privremeni boravak otežavaju proces dobijanja državljanstva većini migranata koji poštuju zakone”, ističe se u dokumentu, prenosi agencija RIA Novosti.

U poređenju sa drugim zemljama koje zapošljavaju gastarbajtere, migraciona privlačnost Rusije je niska i uglavnom orjentisana na građane bivših sovjetskih republika.

Nove generacije gastarbajtera iz zemalja Zajednice Nezavisnih Država (ZND) u poređenju sa njihovim prethodnicima imaju niži nivo obrazovanja i profesionalne kvalifikacije, a slabije znaju i ruski jezik, napominje se u dokumentu.

U koncepciji se naglašava da Rusija mora da usavrši sistem za privlačenje radnih migranata i preciziranje potreba za stranom radnom snagom.

Radni ugovori sa stranim radnicima, nezavisno od vrste posla, ograničeni su na godinu dana. Nedopustivo dugo se sastavlja lista stranih radnika, diferenciranih po profesionalnoj kvalifikaciji na zahtjev ruskih poslodavaca. Izuzetak je samo uska kategorija visokokvalifikovanih stručnjaka.

Rusiji nedostaju specijalni programi sezonske radne migracije. Loš postojeći sistem kvota, predviđa nepotrebno duge rokove za razmnatranje zahtjeva poslodavaca i ne obezbjeđuje privlačenje stranih radnika na radna mjesta u skladu sa zahtjevima poslodavaca, ističe se u dokumentu.
Putin: Treba uvesti oštrije mjere u sferi migracija
Rusija ima pravne mogućnosti za donošenje oštrijih mjera za uvođenje reda u sferi migracija, izjavio je juče ruski predsjednik Vladimir Putin. Na sastanku sa direktorom Federalne migracijske službe Konstantinom Romodanovskim Putin je rekao da je u konsultacijma sa stručnjacima Ustavnog suda zaključeno da postoje mogućnosti za uvođenje strožijeg poretka i da se to mora sprovesti.
“Podrazumijeva se da se to mora uraditi javno. Zakoni o migraciji, sve inovacije u tom sektoru moraju, bezuslovno da se usvajaju poslije veoma detaljnog razmatranja sa društvenim organizacijama i društvom u cjelini”, rekao je Putin. Tanjug

Ključne riječi:  , , , ,

Komentari |


Komentari (0)

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

(obavezno)

Pravila komentarisanja

Slobodno komentarišite, kritikujte i izrazite svoje mišljenje,

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, prijetnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove poslovnog portala CAPITAL.ba. Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu info@capital.ba

A- A A+