Capital.ba

U prvom kvartalu 2019. na računu 621,9 miliona KM prihoda

02.04.2019. / 12:44

BANJA LUKA, Poreska uprava Republike Srpske je u prvom kvartalu ove godine na račun javnih prihoda RS prikupila ukupno 621,9 miliona maraka, što je za 17,5 miliona KM ili tri odsto više u odnosu na isti period prošle godine.

Kada je riječ o direktnim porezima, u periodu januar-mart ove godine naplaćeni su u iznosu od 143,6 miliona maraka, što je za osam procenata manje nego u prvom kvartalu prošle godine. Najveće smanjenje naplate bilo je kod poreza na dohodak, koji je naplaćen u iznosu od 49,6 miliona KM, što je za 11,8 miliona maraka manje u odnosu na isti period prošle godine.

Razlog manje naplate ovog prihoda leži u činjenici, saopšteno je iz Poreske uprave RS, da je Vlada RS u prošloj godini povećala neoporezivi dio plate na 500 KM i na taj način se odrekla dijela prihoda po tom osnovu u korist radnika u RS.

“Porez na dobit je u prva tri mjeseca ove godine naplaćen u iznosu od 88,1 milion KM, što je na nivou naplate u istom periodu prethodne godine. Što se tiče naplate poreza na nepokretnosti, ona je u prva tri mjeseca ove godine iznosila 2,5 miliona KM, što je za 802.510 maraka manje nego u istom periodu prošle godine, dok je naplata poreza na upotrebu, držanje i nošenje dobara u prva tri mjeseca ove godine veća za šest procenata u odnosu na uporedni period”, stoji u saopštenju Poreske uprave RS.

Navode da je naplata doprinosa u prvom kvartalu ove godine zabilježila značajan rast te je naplaćeno 371,7 miliona KM, što je za 29,8 miliona KM ili devet odsto više nego u istom periodu prošle godine.

“Tako je za Fond PIO naplaćeno 210,7 miliona maraka ili 16,2 miliona KM više, dok je za Fond zdravstvenog osiguranja naplaćeno 133,2 miliona maraka, što je više za 11,7 miliona maraka u odnosu na uporedni period. Pored toga, rast je zabilježen i kod naplate prihoda po osnovu doprinosa za Fond dječije zaštite koja je iznosila 17,8 miliona KM ili devet posto više, dok su prihodi po osnovu doprinosa za Zavod za zapošljavanje naplaćeni u iznosu od 8,7 miliona KM ili devet procenata više”, navodi se u saopštenju Poreske uprave RS.

Kod ostalih javnih prihoda, u periodu januar-mart ove godine ostvarena je naplata od 106,2 miliona KM, što je za 7,2 miliona maraka više nego u istom periodu 2018. godine. Tako su takse i naknade naplaćene u iznosu od 68 miliona maraka, što je za 8,5 miliona maraka više.

Po osnovu naknada za priređivanje igara na sreću naplaćeno je 7,4 miliona maraka ili 13 procenata više, kazne su naplaćene u iznosu od 4,7 miliona KM ili četiri odsto više, dok su ostali prihodi naplaćeni u iznosu od 14,3 miliona maraka, što je za 4,6 miliona KM manje nego u uporednom periodu prošle godine. Razlog manje naplate ostalih prihoda je u činjenici da je Akcijski fond RS do sada uplatio nešto manji iznos po osnovu dividende i udjela u profitu u javnim preduzećima. Klix.ba

Share Tweet Preporuči

  Tagovi:

  Povezane vijesti

  Komentari

  Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:
  Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, prijetnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove poslovnog portala CAPITAL.ba. Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu [email protected]

  Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!