Capital.ba

U planu maksimalna redukcija štetnih gasova

28.10.2012. / 10:47

BIJELJINA, Generalni direktor Rudnika i termoelektrane /RiTE/ “Ugljevik” Anto Gajić najavio je da bi početkom sljedeće godine trebalo da počne realizacija projekta odsumporavanja dimnih gasova.

“U toku je izrada studije za projekat odsumporavanja i već početkom naredne godine, u januaru ili februaru, trebalo bi krenuti sa pretkvalifikacijom za izvođača radova i za izradu projektne dokumentacije“, rekao je Gajić.

Pretkvalifikacija će biti neophodna jer kvaltetnih izvođača za ove poslove ima po cijelom svijetu – Americi, Evropi u Japanu…

“Pratimo dinamiku poslova, konsultanti intenzivno rade sa našom grupom ljudi, dakle ljudi iz `Elektroprivrede Republike Srpske` i naši stručnjaci.

Biće izrađena studija da se vidi da li je riječ o krečnjaku ili kreču i očekujemo da osnovni dokument za pripremu tenderskog dokumenta bude vrlo brzo gotov tako da pretkvalifikaciju očekujemo već u januaru ili februaru sljedeće godine“, pojasnio je Gajić.

Termoelektrana “Ugljevik” za proizvodnju električne energije koristi mrki ugalj sa visokim sadržajem sumpora od oko pet odsto. Kao proizvod sagorijevanja ovog uglja dolazi do znatne emisije sumpor-dioksida koji predstavlja jedan od najopasnijih zagađivača životne sredine i opasnost po zdravlje ljudi.

Koncentracija sumpor-dioksida u okolini je na godišnjem nivou 62,5 puta veća nego što je dozvoljena po direktivama EU.

Postrojenje za odsumporavanje dimnih gasova će obezbijediti veliko smanjenje emisije polutanata u vazduhu, u prvom redu sumpor-dioksida, zbog čega se i grade.

Smanjenje emisije sumpor-dioksida, smatraju stručnjaci, sa 25.000 miligrama po metru kubnom na 400 miligrama po metru kubnom dostići će vrijednost emisije koja se uklapa u evropske norme kada je riječ o termoelektranama na ugalj.

I drugi podaci, kao smanjenje čestica prašine za 70 do 80 odsto u vazduhu, pokazuje da proces odsumporavanja dimnih gasova daje veliki doprinos poboljšanju kvaliteta vazduha na području na koje ima uticaj emisija iz TE “Ugljevik”.

Gajić navodi da je u TE “Ugljevik” planirana i rekonstrukcija elektrofiltera, kao posao koji je preteča i uslov za priključenje na postrojenje za odsumporavanje.

“Planirali smo rekonstrukciju elektrofiltera koju moramo uraditi prije nego što se uradi postrojenje za odsumporavanje i tu imamo problem vremenskog zastoja bloka. Iduće godine planiramo zastoj od 60 dana, jer imamo ugovoren posao na izvođenju radova na automatici bloka, i to će biti sigurno urađeno u idućoj godini“, najavio je Gajić.

On kaže da u planiranom zastoju od 20. aprila sljedeće godine, kada počinje remont i traje 60 dana, ne mogu kompletno biti završeni elektrofilteri, jer je za izvođenje tih radova potreban znatno duži period.

“Za njihovu rekonstrukciju potreban je znatno duži zastoj, te nastojimo da iznađemo način šta možemo uraditi iduće godine u remontu da bismo u nekom od narednih godina završili tu rekonstrukciju. Samo na taj način bismo smanjili količinu čvrstih čestica u dimnim gasovima na ispod 50 miligrama, što je uslov da bismo se mogli priključiti na postrojenje za odsumporavanje“, rekao je Gajić.

Projekat odsumporavanja dimnih gasova trebalo bi da u Ugljeviku bude završen do 2016. godine. Srna

Share Tweet Preporuči

  Tagovi:

  Povezane vijesti

  Komentari

  Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:
  Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, prijetnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove poslovnog portala CAPITAL.ba. Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu [email protected]

  Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!