Capital.ba

U minusu 2,7 miliona KM

26.07.2010. / 7:22

SARAJEVO,  Radio-televizija Federacije BiH tokom prošle godine umanjila je vrijednost nematerijalne imovine za oko 1,7 miliona maraka, bez prethodne odluke Upravnog odbora, a povećala je trošak amortizacije i TV serijala za oko milion maraka u odnosu na stvarno stanje, navodi se u izvještaju Kancelarije za reviziju institucija u FBiH.
– Rashodi poslovanja revidirane godine iznosili su 8.671.569 maraka, a 2008. godine bili su 7.388.822 marke. Gubitak od oko 1,7 miliona KM po osnovu umanjenja vrijednosti nematerijalne imovine iskazan je na osnovu više odluka izvršnog direktora za ekonomsko-finansijske poslove o otpisu, ali nema dokaza da je Upravni odbor raspravljao o ovim odlukama – kažu revizori.
Oni ističu da je za 386.322 KM više iskazan trošak amortizacije u odnosu na obračunatu amortizaciju, koji knjigovodstvo nije moglo obrazložiti odnosno dokazati.
– Zajedničko učešće u produkciji TV serijala u iznosu 768.000 KM iskazano je na troškovima umjesto na nematerijalnoj imovini kao i kupovina serijala sa neograničenim pravom emitovanja, zbog čega su troškovi precijenjeni, a potcijenjena imovina za izvršena ulaganja – ističe se u izvještaju.
Prema podacima iskazanim u izvještaju o promjenama na kapitalu vidljiv je nepokriveni gubitak u iznosu od 2.746.131 maraka, što znači da su obaveze veće od imovine za isti iznos.
– Tokom revidirane godine povećan je gubitak iznad iznosa kapitala za sumu od 8.422 KM, o čemu nije informisan organ upravljanja – navode revizori, te dodaju da su najveće obaveze prema dobavljačima, u iznosu 8.766.095 KM, zbog čega stalno rastu kamate.
Prilikom izbora najpovoljnijeg ponuđača za nabavku roba i usluga, RTV FBiH nije postupala u skladu sa Zakonom o javnim nabavkama BiH.
– Primjer toga jeste nabavka goriva, za šta je utrošeno 44.584 KM, usluge taksi vozila, za šta je utrošeno 65.930 KM, nabavka digitalne kamere i druge opreme u iznosu od 98.260 KM, unajmljivanje kamera 44.574 KM, advokatske usluge, za šta je utrošeno 48.727 KM, prevodilačke usluge, na ime kojih je iskazan iznos 16.508 KM – navode revizori.
Oni su uočili da se u RTV FBiH ne postupa u skladu s Pravilnikom o napredovanju radnika, te da su radnicima isplaćivane stimulacije bez prethodno utvrđenih kriterijuma.
– Utvrdili smo da su neopravdane akontacije za službena putovanja i poslovne akontacije, koje su prikazane kao potraživanja, a agencijama za oglašavanje davani su popusti kao da su uplatili punu cijenu iz ugovora, a uplaćivale su je u ratama – ističe se u izvještaju.
Revizori su utvrdili da finansijski izvještaj po svim bitnim pitanjima ne prikazuje tačno i objektivno finansijski položaj RTV FBiH, rezultate njenog poslovanja, kao i novčani tok za 2009. godinu, a u skladu sa Zakonom o računovodstvu FBiH i Međunarodnim standardima finansijskog poslovanja. Fokus

Share Tweet Preporuči

Komentari

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:
Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, prijetnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove poslovnog portala CAPITAL.ba. Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu info@capital.ba

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!