Capital.ba

U Crnoj Gori najbolje zarađuju konobari

12.08.2016. / 8:30

news-2015-March-konobarisanje_327898275PODGORICA, Konobari samo od onoga što im se ostavi nakon plaćanja računa mogu da zarade i do 30 evra dnevno, pored svoje zagarantovane dnevnice. 

Konobari u Crnoj Gori su zadovoljni, tvrdeći da Podgoričani i ostali posjetioci kafića i restorana u glavnom gradu nisu škrti, što se zaključuje iz iznosa bakšiša koji ostavljaju konobarima.

Po riječima većine konobara kafića iz „centralnih“ podgoričkih ulica u kojima se odvija noćni život, a to su Bokeška, Hercegovačka i Njegoševa ulica, bakšiša uvek ima.

„Ukoliko se posvetim gostu na pravi način, dobiću i nagradu u vidu bakšiša, nema tu puno razmišljanja. U prosjeku dnevno mogu da zaradim do 30 evra“, kaže jedan od konobara i dodaje da je posao restoranskog konobara „vrh u toj profesiji“.

Iznos bakšiša zavisi i od klijentele, pa tako ne čudi kada u kafićima u kojima vrijeme provode studenti bakšiša ima najmanje, a u onim „elitnijim“ više.

„Ja sada idem na sigurnu varijantu i volim da radim sa starijim gostima jer onda zaista uživam. To smatram privilegijom. Dnevnica sa bakšišom u prosjeku bude tridesetak evra što mene zadovoljava“, kazao je još jedan kelner.

S obzirom na dnevnicu o kojoj npr. profesori mogu samo da maštaju, uopšte ne čudi što je konobarski posao sve češće “na meti“ i onih s fakultetskom diplomom. Računica je jasna: bakšiš + dnevnica = plata bolja od prosjeka.

“Mjesečnu platu dogovaram sa vlasnikom lokala. Riječ je o zaradi na koju mi gazda plaća poreze i doprinose i da zavisno od staža iznosi od 400 do 500 evra”, kaže on.

S druge strane, kako kažu, ima i onih „kolega“ koji se pojave niotkuda sa željom da zarade mnogo više pa tako za noć uz „pomoć šestog prsta zarade od 50 do 100 evra“. Na pitanje kako takvi konobari opstaju u poslu s obzirom na to da ne živimo u milionskom gradu, sagovornici CDM-a kažu da to, nažalost, nije problem.

„Ima kafana, više nego dovoljno za te stvari. Malo rade po kafićima u centru grada pa kad ih kolege ili gazde otkriju pređu u dio preko Morače, pa Stari aerodrom ili produže do primorja i onda u novi krug“, objašnjavaju situaciju sa „kolegama“ zbog kojih neki gosti kafića profesiju konobara poistovećuju sa lopovima.

Prema riječima još jednog od sagovornika CDM-a, kuriozitet je da stranci rijetko ostavljaju bakšiš jer misle da je on već uračunat u iznos računa s obzirom na PDV od 19 odsto. B92

Share Tweet Preporuči

    Tagovi:

    Povezane vijesti

    Komentari

    Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:
    Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, prijetnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove poslovnog portala CAPITAL.ba. Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu [email protected]

    Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!