ENERGETIKArs.com Prvi poslovni portal u Republici Srpskoj - CAPITAL.BA

U BiH preko “Pay Pal-a” bez carine samo do 50KM

Objavljeno u TRGOVINA  | Pregledano:  257 put(a)

BANJALUKA, Bosna i Hercegovina ne raspolaže statističkim podatkom o broju građana koji koriste elektronski servis za internet plaćanje “PayPal”, ali poštanski paketi sa poručenom robom iz inostranstva svakodnevno pristižu u našu zemlju. Stanovnicima BiH “Pay Pal” je dostupan još od 2007. godine, a nedavno uvođenje ovog servisa u Srbiju zbunilo je korisnike u BiH oko iznosa plaćanja uvoznih dažbina.paypaldesign-glassware.com_

 

Uslovi carinjenja robe naručene posredstvom interneta nisu isti u Srbiji i BiH, već se u maksimalnom iznosu robe koja podliježe carini razlikuju čak za oko 90 KM.

To znači da građani Srbije bez plaćanja carine u zemlju mogu da uvezu robu vrijednosti do 140 KM, dok su građani Srpske i FBiH limitirani na iznos do 50 KM.

U Srbiji su plaćanja uvoznih dažbina oslobođena fizička lica čije pošiljke ne prelaze vrijednost 70 eura, dok je u BiH taj limit do 50 maraka vrijednosti poručene robe.

U Upravi za indirektno oporezivanje BiH kažu za CAPITAL da se carinska procedura uvoza roba putem interneta iz inostranstva obavlja u skladu sa Zakonom o carinskoj politici BiH i svim važećim podzakonskim aktima.

Poručuju kako je potrebno da se građani prije on line kupovine detaljno informišu o uslovima plaćanja carine, kako bi sa sigurnošću mogli da znaju koliki iznos carine će morati da plate na kupljenu robu, odnosno da li se uopšte isplati kupovati određenu robu iz inostranstva.

Naravno, ukoliko bilo ko smatra da su prilikom uvoznog carinjenja prava na bilo koji način ugrožena, ima mogućnost da u ostavljenom zakonskom roku izjavi žalbu i to nadležnom Regionalnom centru Uprave za indirektno oporezivanje BiH, Sektoru za carine, poručuju u UIO BiH.

 

Važno je naglasti da se u skladu sa Prilogom Zakona o carinskoj politici BiH oslobađaju od plaćanja uvoznih dažbina predmeti neznatne vrijednosti, koji se prime iz inostranstva u pismima ili poštanskim paketima u vrijednosti do 50 KM. Pomenuto oslobađanje od plaćanja uvoznih dažbina se ne odnosi na alkoholne proizvode, parfeme i toaletne vode, te duvan i duvanske prerađevine. Ukupno primanje paketa u smislu oslobađanja od plaćanja uvoznih dažbina, podrazumijeva primanje paketa iz inostranstva jednom u toku nedelje”, kažu u UIO BiH.

U slučaju da vrijednost robe koja se naruči putem interneta, ili se šalje iz inostranstva, a stigne poštanskom pošiljkom, prelazi vrijednost od 50 KM, carinska služba obavještava lice koje je naručilo robu o preuzimanju iste putem poštansko carinske deklaracije za fizička lica.

Ukoliko lice u BiH prima paket od fizičkog lica iz inostranstva, na utvrđenu carinsku vrijednost obračunava se jedinstvena stopa carine za nekomercijalnu robu u iznosu od 10 % carine, a onda ukupan iznos predstavlja osnovicu za obračun 17 % PDV-a. U osnovicu za obračun uvoznih dažbina ulaze i svi zavisni troškovi nastali prilikom uvoza robe, potput troškova transporta, osiguranja i sl. Da bi pošiljka spadala u nekomercijalnu robu njena vrijednost  ne smije preći 1.500 KM.

Ukoliko lice iz BiH prima paket od pravnog lica iz inostranstva, na utvrđenu carinsku vrijednost obračunava se standardna stopa carine u skladu sa Carinskom tarifom BiH (5%, 10%, 15% – zavisno o vrsti robe) i PDV 17 %.  U osnovicu za obračun uvoznih dažbina ulaze i svi zavisni troškovi nastali prilikom uvoza robe, potput troškova transporta, osiguranja i sl.

 

Prilikom utvrđivanja carinske osnovice za obračun uvoznih dažbina najčešće se uzima  fakturna vrijednost robe, i to iz same fakture koja prati određenu robu ili se traži potvrda o plaćanju putem izvadaka sa računa kreditne kartice. Na utvrđenu carinsku vrijednost se obračunavaju i plaćaju zakonom predviđene dažbine. Ukoliko carinska služba posumnja da se radi o lažnoj fakturi, ili ukoliko za određenu robu koja je predmet uvoza ne postoji faktura ili dokaz o plaćanju putem kreditne kartice, carinska služba pristupa utvrđivanju stvarne vrijednosti te robe koja će predstavljati osnovicu za obračun uvoznih dažbina, a na osnovu vrijednosti iste ili slične robe koja je uvezena u prethodnom periodu”, pojašnjavaju u UIO BiH.

U skladu sa poštanskim propisima, pošiljka koja stigne u BiH može stajati  najduže 30 dana. Po isteku tog roka, a ukoliko lice na koje pošiljka glasi ne preuzme istu, pošiljka se automatski vraća u inostranstvo. U skladu sa poštanskim propisima postoje ograničenja u težini poštanskih pošiljki, a u BiH je to 30 kg po jednoj pošiljki.

 

“PayPal” račun koristi 123 miliona ljudi širom svijeta

Direktor Agnecije za informaciono društvo RS Srđan Rajčević kaže da ne postoje statistike “PayPal-a” ili bilo kojeg tijela u BiH o broju korsinika ovog servisa kod nas. Međutim, poznato je, kaže on, da “PayPal” u ovom trenutku ima više od 123 miliona aktivnih računa i da je kao sredstvo elektronskog plaćanja prisutan u 190 država. Plaćanje se može obavljati u svim “snažnijim” svjetskim valutama, a kao kompanija koja je dio “eBay-a” ostvarila je čak jednu četvrtinu eBay-ove zarade u posljednjem kvartalu 2012.

Nijedna elektronska usluga nije dovoljno bezbjedna da bi se mogla tako okarakterisati, ali ako ćemo govoriti o elektronskim finansijskim transakcijama, možemo biti sigurni da je PayPal, kao posrednik u plaćanju putem interneta najbolji izbor”, dodaje Rajčević.

“PayPal“ dozvoljava korišćenje većeg broja bankovnih računa, kreditnih kartica i debitnih kartica, kako biste finansirali račun. Korisnici „PayPal“ mogu da šalju novac širom svijeta samo jednim klikom miša. Ovo znači velike uštede kada su u pitanju takse i provizije koje naplaćuju brojni drugi servisi za prenos novca.

J.Despotović

 

Ključne riječi:  , , , , ,

Komentari |


Komentari (47)

 • mali od knjige

  UIO ne objavljuje po kojim tarifama carini robu. Na carinskom račune ne piše šta i po kojoj stopi se plaća, samo da imate rok 8 dana da platite. Love u mutnom i nije istina da se ne naplaćuje carina na robu ispod 50KM. Meni su više puta naplatili.

  • Rodjak sa sela

   Naravno, jer su uveli nesto sto se moze okarakterisati kao “diskreciono pravo” pa ti ocarine nesto sto oni misle da ima vrijednost a uzevsi u obzir da vecina njih nema cime da misle, situacija je takva.

   Otprilike, neka ti neko posalje kamen iz Italije, pravo sa ulica Rima, oni mogu reci da je to antikvitet sa zidina Koloseuma i navesti da to vrijedi hiljade evra. :D

 • Heisenberg

  Apsolutno je netacno da se ne naplacuje carina na vrijednost robe ispod 50 KM. Na vrijednost narudzbe od 3,5 $ sam platio 3,20 KM, i to nije jedini put. Nije problem ni platiti, vec sto je sistem totalno nesredjen, pa gradjani ne mogu sa sigurnoscu znati koliko ce ih sta izaci. Imao sam slucaj da na robu preko 70 $ ne platim nista, pa kako to objasniti? Ocigledno treba bacati grah i moliti se da te ne zapadne tamo neki nervozni carinik, jer nikad ne znas kako ces proci posto zakoni u ovoj zemlji ne ferceraju!!!

 • BL

  @Heisenberg: Platio si 3.20KM za carinski pregled, a ne carinu. Lično sam dobio na stotike poštanskih paketa čija vrijednost nije prelazila 50KM i nikad mi nije bila naplaćena carina.

 • dana

  Interesuje me konkretno, cizme iz usa vrijednost $59.9 i postarina $ 40,0. to se carini u BiH. da li na to ide 59.9+40.0=99.9 x10% carinaX17% pdv=128.57$ ukupno
  je li tako i ima li ikakvih iznenadjenja???

 • Vitomir

  Dano,
  Ja sam isto narucivao obucu iz usa, vrednost se racuna posiljke, a ne bi trebalo transport posiljke ali prilikom kupovine ti imas samo jedan racun sve ukupno uracunato sa postarinom. Sto nasima odgovara onda ti sve to saberu +10 carina i onda jos 17% pdv i jos nasa postanska usluga do kucne adrese. Izadju jos jedne cipele i malo vise od toga.

  • Slavko

   I meni se identicna stvar desila kada sam narucivao.

 • Mitar

  Kupuješ iz zapadne Evrope i adresu daješ od nekog poznatog ko tamo živi. Može i adresa nekog u Hrvatskoj, jer u okviru EU nema carine. Poštar mu donese na vrata obično drugi ili treći dan od kupovine (Njemačka), on potpiše, preuzme i tebi prvom prilikom donese ili pošalje po nekom trećem. Problem riješen. Primjenjujem od 2002.-ge. Prije PayPal-a je plaćanje išlo plaćanjem preko banke gdje se plaća provizija o domaćoj i stranoj banci (ukupno oko 10-tak €).

  • Postar

   Vjerovatno 90% narudzbi idu iz Kine tako da ti ta logika ne vazi.

   • Mitar

    U pravu si ako pričamo o kineskoj robi vrijednosti par desetaka dolara. Oko carinskih papira ima dosta posla, pa naši carinici u 99% slučajeva puštaju takvu robu da prođe bez plaćanja dažbina.

    Ovo za Njemačku sam pisao za kvalitetnu robu od više stotina evra, koja se može npr. na eBay licitacijama uzeti nova po 2 do 3 puta nižoj cijeni. A posebno se odnosi na robu nezgodnih dimenzija ili težine za koju bi poštarina do BiH bila preskupa. Npr,. baš bih volio vidjeti nekog da naruči iz Kine krovni sanduk za auto.

  • Dragan

   Mitre, trebao bih neki laser naruciti sa e bay, kako da dam adresu nekoga iz hrvatske i kako kada dodje tamo da uvezem to u bih, treba li mi neki papir da ne bih problema imao. Hvala

   • Mitar

    Na eBay-u imaš dio za definisanje adresa za isporuku u okviru svog naloga. Broj adresa ti nije ograničen, a jednu od njih moraš odabrati kao primarnu. Prije kupovine moraš biti siguran da trgovac hoće da šalje u Hrvatsku i trebaš znati koliko će ti naplatiti poštarinu. Isporuka paketa iz npr. Njemačke do Hrvatske traje oko 3 dana (provjerio).
    Drugo je pitanje kako ćeš nešto prenijeti preko granice i tu ti ne mogu pomoći.

    • Andrea

     Da li mogu da platim iz BiH,a da navedem adresu u Hr da ne bi platila carinu? Konkretno,nesto iz Norveske porucujem i vrednost je oko 450e,za to bi me nasi odrali za carinu.

  • Rodjak sa sela

   Ili usluga “POST RESTANTE” pa posaljes sebi u najblizu postu u Hrvatskoj i lagano to pokupis. :)

 • Dajan

  Do koliko se neplaca porez i pdv evo ja sam narucio magicno crijevo free shiping 13km hoce li biti postarine?

  • Mitar

   Ako vrijednost robe zajedno sa poštarinom prelazi 50 KM, ta roba podliježe plaćanju PDV-a, carine (obično 11%) i troška obrade.

  • Bojana

   Neće. Ja skoro svakodnevno narucujem sitnice preko Ebay-a i nikada do sad nisam imala iskustvo da me bilo ko sa carine pozove niti da platim bilo šta. Poštar mi na vrata donese pošiljku i to je to.

 • Dani

  da podijelim i ja svoje iskustvo.

  najskuplja stvar koju sam dosad naručio koštala je 70 KM (bez poštarine). ukupno s poštarinom oko 90 KM. nisam plaćao carinu.

  tako da me malo buni ovo da je granica 50 KM. ali neko je napisao da carina neće da se pegla s papirima i slično. doduše, ja uvijek naručujem iz UK i te pošiljke stižu direktno na aerodrom. možda su ljudi koji rade na tome malo više upućeni od onih koji su po granicama…

  • Sandra

   Molim te da mi objasnis, posto si rekao da preuzimas direktno na aerodromu…Meni je prodavac napisao da salju avionskom postom i da se zahtijeva licni potpis kupca. Da li to znaci da cu ja morati da putujem iz BL u SA da preuzmem posiljku?! Msm…skuplji mi je put od vrijednosti robe

  • Rodjak sa sela

   To sto nisi nista platio je samo rijec o lijenosti carinika, tj. nije im se dalo da pregledaju i pisu papire.

   Potpisujem.

 • Jasenko

  Pozz imam pitanje u vezi pdv a ? Malo me buni 10 % poreza na vrijednos e sad pdv kaze uzima se osnovica poreza, znaci od 10 % poreza u ovo slucaju npr 10km on uzima da ce bude pdv 1.7 km dodatno na sve , ili ce 17 % uzeti od cjene 100 km
  Hvala unaprijed

  • banjalucanin

   Primjer:
   – vrijednost robe = 80 KM
   – poštarina = 20 KM
   – carina 10% = (80+20)*0,1 = 10 KM
   – PDV 17% = (80+20+10)*0,17 = 18,7 KM
   – UKUPNO = 80+20+10+17,7=127,7
   Nisu spomenuti, ali postoje i troškovi obrade na pošti carinjenja, cca 10 KM

 • acika

  Cega dostava 20km? Ne lupetaj nije pelet da dostavlja

  • banjalucanin

   Acika, vidim da u životu imaš problema, kao i da nisi bio na času kad se radila riječ “primjer”.
   Da pojasnim konkretan gore navedeni “primjer”: ideja je da se shvati da se i carina i PDV plaćaju na vrijednost robe uvećano za iznos poštarine. Poštarina može da iznosi 20 KM, a može i 120 KM. Ako naručuješ iz Kine, poštarina bude oko par dolara (puno manje od 20 KM) ili je nema (uračunata u cijenu robe).
   Dodatna informacija tj. korekcija vezana za tekst članka: PayPal više nije u vlasništvu eBay-a, iako i dalje rade zajedno.
   Dodatno dodatna informacija: ako ne pazite (ili ne znate šta treba gledati), PayPal će bez vaše saglasnosti konvertovati iznos iz strane valute u KM, pa će karticu teretiti u KM-ovima. Iznos će tom konverzijom biti uvećan za cca 5%. Ko ne zna, neka plaća porez za nepismene.

 • Mare

  Kako se ispravno informisati?

 • Poštar 2

  Samo za informaciju: tri javna poštanska operatera su uputili incijativu za izmjenu ovog limita na 200KM čime bi se izjednačili sa zemljama u regionu. Prilikom unosa robe od strane fizičkog lica limit je 200KM čime bi se svi praktično svi stavili u isti položaj.

 • Nemanja

  Ali ovo:

  U osnovicu za obračun uvoznih dažbina ulaze i svi zavisni troškovi nastali prilikom uvoza robe, potput troškova transporta, osiguranja i sl.

  Interesuje me sledeca logika, uvezem nesto brodom iz Argentine, tj. cijeli brod za mene samo, i da li bih onda kompletni troskovi transporta usli u osnovicu za carinu?

  Pa ovo je nevjerovatno!

  Dovezes auto na carinu iz Njemacke i on bi trebali da ti traze racune od goriva, putarina i rucka pa da obracunaju osnovicu? :D

  Bosna je tacno Alan Ford… :)

  • Jedan

   To je praksa svuda u svijetu da u osnovicu za carinjenje ulaze i troškovi transporta.
   Primjer sa carinjenjem auta ti nije dobar, pošto se kod polovnih vozila na carini primjenjuju kataloške cijene.
   Kod carinjenja novih vozila (proizvedenih van EU, pošto na evropske nema carine) transport ulazi u osnovicu za obračun.

 • Heatfield

  Jel zna netko koliko bih platio carinu kad bih narucio iz Kine robu u vrijednosti 50ak dolara

 • soHa

  Ciganluk od državnih institucija… sad i roba od 69 $ ide preko špedicije!!! Znači i oni naplate svoje, plus carina, porezi, pregledi i poštarina… zaboravi kokuzni narode na jeftini kineski telefon, dođe te ko iPhone

 • Luka

  Sramota! Umjesto da ne carine pakete ispod 200 km, oni nam uvedose i spedicija da se plaća na robu skuplju od 50 km.
  I sad se ne isplati naruciti nista preko 50 km.
  Eto nam države i kurca, pa vi glasajte za ovu bagru, koja tajno izglasava zakone koji su samo po stetu naroda.

 • Načitanko

  Prije svega treba potražiti obrazac “Carinska tarifa BiH”, za tekuću godinu ,da vidite da li roba uopšte podliježe carini. Ja sam lično dobio na poklon gitaru iz Švedske i htio je carinik da me opeljuša. Tražio je račun da zna koliko košta da bi mogao da “izračuna” carinu. Ja sam se informisao prije toga i našao da žičani instrumenti ne podliježu carini. I tu bi trebalo sce da se završi. Na njegovo insistiranje da zna koja je cijena ja mu kažem da je okvirno oko 600 KM jer je bila elektroakustična gitara u pitanju. Kada je počeo “na pamet” da računa ja sam ga zaustavio i pitao po kom carinskom tarifniku radi i onda je počeo da se izvlači da to nema potrebe da se računa, a ja imao važeći tarifnik otprintan u fascikli :D. Sve je do informisanosti ljudi. Nije carina na iznos nego je carina na robu koja je podložna carinskoj tarifi. Ako naručiš klavir njegova tarifa je 0%.

 • pandur

  sta ce ti knjige? ti si sumnjivi element

 • Danijela

  Preko wisha iz Bosne lako kupovati .šta god da stavim u košaricu i krenem kupit kaže ne dostavljaju za BiH

 • stevke

  Zelim da iz kine narucim tastaturu koja je trenutno na snizenju i kosta80KM.Koliku cu carinu morati da plati i da li cu morati?U pitanju je model Motospeed ck104 mehanicka tastatura.

 • Stefan

  Pozdrav, zanima me posto sam narucio nekih stvari sa e-baya ( racunarska oprema konkretno ), znaci sve stvari su ispod 50km u jednini, ali kupio sam oko 10-tak stvari koje su u vrijednosti 65-70$ tako da mi ne dolazi jedna paket u kojem se nalazi roba od 70$, vec tipa 10 paketa ( jedna stavka 10$ , druga 20$ itd.. ) da li cu platiti carinu za sve to kao da je jedno, ma da sumljam iskreno ( zato sto mi ne dolazi sve u isto vrijeme, tipa jedno mi dolazi 1 januara, drugo 10 itd.. ) nije mi logicno jednostavno.

  • Sumnjičavost

   Ooo Stefane, sumlja te neubila! Ponovi prva četiri osnovne!

 • marko

  nećeš

 • Stefan

  @Sumnjičavost Axaxaxaxaxa a sta znam, ovde je sve moguce..

 • Stefan

  @marko Hvala :D

 • Private

  Pozdrav,

  Da li neko zna kolika je fiksna carinska taksa, tj. koliko dodatno obračun košta pored carine i PDV-a kada se naručuje običnom poštom? Znam da u DHL-u naplaćuju oko 60 KM troškove carinjenja pošto je to privatna firma, a zanima me koliko to košta u BH pošti/carini?

  I da li te nazovu iz BH carine prije postupka carinjenja radi utvrđivanja vrijednosti robe?

 • refi

  Ako sam je narudzba manja od 50 KM bila prije 20 dana, posiljka jos nije stigla. Da li mogu naručiti novi proizvod sa iste int.stranice.prije nego sto prethodna narudzba stigne a da ne bude ocarinjen?
  Hvala!

  • Re: Refi

   Refi, da li je tebi jasno šta pitaš? Drugima nije. Možeš naručiti od istog trgovca šta hoćeš koliko hoćeš. Kakve veze to ima da li je stigla prethodna narudžba ili nije? Carina je priča za sebe i tu nema pravila.

 • Ammy

  Pozdrav.

  Zanima me jedna stvar. Narucila sam neku robu sa wisha i placeno je karticom. Vrijednost robe je ukupne narudžbe negdje oko 180$. Stim da ce biti poslano u 2-3 paketa. U pitanju je roba garderoba neka. Ee sad me zanima hocesli mi naplatiti carinu i sta sve naplacuju. Dali ce mi doci postom ili moram na carinu da odem. Posto sam i prije nesto narucivala sa iste stranice ali u nesto manjem iznosu i dolazilo mi je postom i nisam nista placala. Sad ne zanima hocu li za ove pakete platiti carinu i koliko i sta tacno jos treba da znam da budem uključena u to. Molila bi vas za pomoc oko ovoga. Hvala.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

(obavezno)

Pravila komentarisanja

Slobodno komentarišite, kritikujte i izrazite svoje mišljenje,

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, prijetnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove poslovnog portala CAPITAL.ba. Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu info@capital.ba

A- A A+