Capital.ba

Tužilaštvo Srpske istražuje Zoru Vidović i Mileta Radišića

20.09.2022. / 16:11

BANJALUKA – Posebno odjeljenje za suzbijanje korupcije, organizovanog i najtežih oblika privrednog kriminala Republičkog javnog tužilaštva Republike Srpske od juče provjerava navode krivične prijave protiv ministarke finansija Zore Vidović i vlasnika kompanije “Grand trade” Mileta Radišića.

FOTO: Capital

Oni se terete, skupa sa još pet osoba, kao kriminalna grupa za zloupotrebu službenog položaja ili ovlaštenja, trgovinu uticajem, neizvršavanje sudske odluke, zaključenje štetnog ugovora, zloupotrebu u postupku javne nabavke i davanje mita.

Uz Vidovićevu i Radišića, ovom krivičnom prijavom, koja je prije mjesec dana stigla u Tužilaštvo BiH, a proslijeđena je u RJT Republike Srpske tek nakon što smo poslali pitanja, za navedena krivična djela terete se i Radišićevi sinovi i suvlasnici firme “Senet” Srećko i Renato.

U prijavi se iznose i optužbe protiv direktora „Lutrije RS“ Gorana Šaule, kao ranijeg predsjednika komisije za izbor strateškog partnera, koji je zatim postao direktor EVL-a i na kraju „Lutrije“, Slobodanke Popović, pomoćnice ministarke finansija i članicu Upravnog odbora Lutrije, te Žarka Kukića, pravnika u ovom ministarstvu.

Vidovićeva prekoračila ovlaštenja

“Dostavljen je spis na nadležno postupanje u vezi sa krivičnom prijavom protiv Zore Vidović, ministarke finansija Republike Srpske, Mileta Radišića, Srećka Radišića, Renata Radišića, Slobodanke Popović, Žarka Кukića i Gorana Šaule”, potvrdila je za CAPITAL sekretar Tužilaštva RS Dragica Tojagić i dodala da je predmet dodijeljen u rad postupajućem tužiocu koji će izvršiti provjere navoda prijave.

Prema navodima ove prijave, pomenuta grupa je svojim radnjama, posebno i organizovano, počinila više krivičnih djela kojim su stekli protivpravnu imovinsku korist.

“Ministarka finansija Zora Vidović prekoračila je svoja zakonska ovlaštenja i direktnim radnjama uticala na postupak izbora najboljeg ponuđača, formiranje zajedničkog preduzeća između Lutrije Republike Srpske i „Casinos Austria VLT AG“ Švajcarska, kao i sve dalje radnje koje su bile preduzete u cilju poslovanja tog društva i sticanja imovinske koristi. Mile Radišić, nekadašnji direktor Lutrije Srpske, idejni tvorac pokušaja da se Lutrija privatizuje bez prave, legalne privatizacije, te da od iste isključivu koristi imaju upravo oni protiv kojih se podnosi ova krivična prijava. Njihovim zajedničkim kriminalnim radnjama Lutrija je dovedena na rub propasti, dok su gore pomenuta lica izvukla i dalje izvlače finansijsku korist”, navodi se u prijavi.

Prvi korak je, navodi se u prijavi, bilo donošenje novog Zakona o igrama na sreću po hitnom postupku i stvaranje zajedničkog monopolističkog preduzeća za organizovanje elektronskih igara na sreću, čime je stvoren monopol nad ostalim privatnim priređivačima igara na sreću.

Radišić iskoristio društveni položaj

“Institucije se koriste i za kontrolu svih ostalih igara na sreću, a čestim promjenama pravilnika se isključivo pogoduje EVL-u i „Senetu“. Vidovićka je u nekoliko navrata prekoračila svoja zakonska ovlaštenja, zloupotrijebila svoj službeni položaj i to tako što je odbila da postupi po odluci Ustavnog suda kojom su utvrđeni neustavnim članovi Uredbe o davanju saglasnosti na izbor najboljeg ponuđača za osnivanje zajedničkog privrednog društva. Isto je bilo sa odlukom Okružnog suda kojim je poništen izbor najboljeg ponuđača, kao i kada je po drugi put obavezala priređivače igara na sreću u Srpskoj da plaćaju troškove održavanja novog računarskog sistema”, navodi se u prijavi.

Mile Radišić je, tvrde, koristeći svoj društveni položaj i obećavanjem i nuđenjem finansijske koristi direktno uticao na tok događaja, i stekao i dalje stiče finansijsku korist iz svih krivična djela.

“Radišićevi sinovi su vlasnici firme “Senet” koja služi za izvršenje krivičnog djela pranje novca ilegalno stečenog kroz krimininalne radnje u vezi sa igrama na sreću. Slobodanka Popović je pomoćnica ministarke finasija i članica Upravnog odbora Lutrije u dva mandata (što je sukob interesa), glavna pravna savjetnica Zore Vidović i osoba koja je nezakonite ideje Mileta Radišića stavljala u kvazipravne okvire. Žarko Kukić je pravnik u Ministarstvu finansija Srpske, kum Slobodanke Popović koja ga je i zaposlila u Ministarstvu, član komisije za izbor strateškog partnera Lutrije, kasnije nagrađen mjestima predstavnika državnog kapitala u Lutriji i predstavnika kapitala Lutrije u EVL-u (oboje sukob interesa)”, tvrdi se u ovoj prijavi.

Ministarka Vidović je ranije više puta negirala svoju umiješanost u ove poslove.

Osnivanjem EVL-a krenula propast Lutrije Republike Srpske

CAPITAL: Andrijana Pisarević

Share Tweet Preporuči

  Tagovi:

  Povezane vijesti

  Komentari

  Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:
  Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, prijetnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove poslovnog portala CAPITAL.ba. Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu [email protected]

  Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!

  Komentari na članak: Tužilaštvo Srpske istražuje Zoru Vidović i Mileta Radišića

  1. Aleksandra

   Tu je mali broj imena koji je upleten u navedeni kriminal. Mnogo je više imena za koje se treba pokrenuti krivični postupak krenuvši od svih izvršnih direktora u Lutriji Republike Srpske koji su zajedno sa Šaulom sproveli navedene odluke.

  2. Nikola

   Mišljenja sam da MUP Republike Srpske treba momentalno da reaguje i pohapsi kompletnu upravu Lutrije Republike Srpske, da isti ne bi pobjegli iz države. Tu nije samo kriv Šaula, nego kompletna uprava Lutrije Republike Srpske koja mimo svojih obaveza savjetuje direktora iz oblasti za koju su odgovorni da li je nešto u skladu sa zakonom ili ne. Zato i postoje funkcije izvršnih direktora, a koji ujedno i čine upravu preduzeća koja se mimo svojih ovlasti moraju baviti i spriječavanjem zloupotrebe službenog položaja samog direktora ako primjete da direktor zloupotrebljava položaj. Evidentno je da je kompletna uprava radili na štetu Lutrije Republike Srpske i same države, a sve u cilju ličnog interesa, sticanja materijalne dobiti, pozicija u preduzeću i ostalih povlastica koja su njima poznata. Uprava preduzeća mimo davanja svojih saglasnosti za potpisivanja nezakonitih dokumenta, dodatno je napravila gubitak preduzeća koji je cca. 2 milion i to samo u roku od godinu dana što dovoljno govori o njihovim namjerama da što prije unište držvnu Lutriju Republike Srpske. Njih treba kako sutra smjeniti, pohapsiti i staviti u istražni zatvor zbog svih krivičnih dijela koja su uradili u manje od godinu dana i doveli državnu lutriju u propast, a sve isključivo zarad ličnog interesa ne mareći za interese Lutrije Republike Srpske kao i interesa države koji je evidentan iz njihovih postupaka, te im doživotno zabraniti rada u javnim preduzećima kao i državnim institucijama jer su upropastili državno preduzeće i to ne bilo koje nego državnu Lutriju Republike Srpske.

  3. Natasa

   Znači ništa, samo onako vijest i to je to. Ja mislila svi smjenjeni i pohapšeni. Ono ovo malo pred izbore kao neka vijest da narod misli kako se nešto radi.