Capital.ba

Tužilaštva potrošila 40 miliona maraka

26.12.2012. / 7:55

BANJALUKA, Tužilaštva u BiH tokom prošle godine potrošila su oko 40 miliona KM, a broj predmeta koji su zastarjeli do polovine ove godine dostigao je 2.871, podaci su iz izvještaja Visokog sudskog i tužilačkog savjeta BiH.

Okružna tužilaštva u RS potrošila su lani oko 10,3 miliona, tužilaštva u FBiH 18,6 miliona, a Tužilaštvo BiH 8,5 miliona maraka.
Kakva je efikasnost pravosuđa najbolje pokazuju podaci iz izvještaja VSTS-a o radu tužilaštava za prvo polugodište 2012. godine u kojem se navodi da je u okružnim tužilaštvima u RS zastarjelost krivičnog gonjenja nastupila u 1.234 predmeta, od čega se 93 odsto ili 1.212 predmeta odnosi na predmete u kojima počinioci krivičnih djela nisu poznati.
Od ukupnog broja zastarjelih predmeta, 67 odsto ili 823 predmeta zastarjelo je u Okružnom tužilaštvu u Banjaluci.
U bijeljinskom tužilaštvu zastarjela su 334 predmeta, a slijedi Istočno Sarajevo sa 67 i Doboj sa devet zastarjelih predmeta. U Trebinju je zastario samo jedan predmet.
Što se tiče FBiH, zastara krivičnog gonjenja u prvih šest mjeseci nastupila je u ukupno 1.630 predmeta, od čega se 1.599 predmeta, odnosno 63 odsto odnosi na zastare koje su nastupile u predmetima gdje su kriminalci nepoznati.
U Tužilaštvu Brčko distrikta zastarjelost krivičnog gonjenja nastupila je u šest predmeta.
Pravosudne institucije u Republici Srpskoj potrošile su tokom 2010. i 2011. godine više od 113,34 miliona, a Sud i Tužilaštvo BiH imali su na raspolaganju više od 41,09 miliona maraka.
VSTS je u 2010. i 2011. godini iz budžeta BiH potrošio oko 10,9 miliona, a od donatora je još dobio oko 18,96 miliona maraka.
Iako su pravosudne institucije potrošile oko 400 miliona maraka za samo dvije godine, finansirajući se iz 14 različitih izvora, VSTS im je davao smjernice prema kojima su trebale da troše desetine miliona više.
Pravosudnim institucijama RS, VSTS je predložio da povećaju budžet sa 53,38 na 69,77 miliona maraka.
Iz VSTS-a ističu da je “adekvatno finansiranje jedan od najvažnijih uslova za nesmetano obavljanje redovnih sudskih i tužilačkih aktivnosti i nezavisnost u radu”.
O godišnjem izvještaju VSTS-a za 2011. godinu poslanici Predstavničkog doma Parlamenta BiH još nisu vodili raspravu, dok je on sa sjednice Narodne skupštine Republike Srpske povučen jer nije bilo kvoruma.
Poslanik u Predstavničkom domu Parlamenta BiH Dušanka Majkić rekla je “Glasu Srpske” da je izvještaj VSTS-a za 2011. godinu dostavljen Parlamentu BiH tek 13. novembra ove godine.
– U najvećem dijelu, izvještaj je beskoristan, u njemu nema analize pravosudnog sistema koja bi bila upotrebljiva za zakonodavne strategije i preduzimanje mjera s ciljem efikasnosti pravosuđa – istakla je Majkićeva.
Dodala je da u izvještaju nema nijedne riječi o tome koji sudovi ne poštuju planove o rješavanju starih predmeta i kako je moguće da deset godina poslije reforme pravosuđa postoje neriješeni predmeti stari i po 20 godina.
Predsjednik Centra za humanu politiku Momir Dejanović rekao je “Glasu Srpske” da problem zastare i neotkrivanja izvršilaca poznatih krivičnih djela i njegovo rješavanje treba staviti u širi kontekst, koji bi se mogao opisati kao “nikom odgovorno, neefikasno i korumpirano pravosuđe”.
– U konkretnom slučaju dio izvršilaca krivičnih djela štite korumpirani tužioci, a preostali dio ne otkrivaju, zato što zbog toga neće biti loše ocijenjeni, smijenjeni ili novčano kažnjeni – istakao je Dejanović.
Dejanović smatra da je rješenje za sve probleme nova reforma pravosuđa, koja bi podrazumijevala značajnije zakonske, institucionalne i kadrovske promjene.
– Kadrovske promjene bi podrazumijevale otpuštanje više od polovine korumpiranih, nesposobnih i plašljivih tužilaca i sudija – naglasio je Dejanović i dodao da reforma pravosuđa mora biti rezultat uključenosti i konsultovanja javnosti.
Plate
Godišnja bruto plata sudije najvišeg suda i glavnog tužioca je oko 75.000 maraka, što je u visini 5,1 prosječne bruto plate u BiH. U isto vrijeme prosjek bruto zarade sudija i tužilaca u zemljama članicama Savjeta Evrope je 4,5 bruto prosječnih plata. Glas Srpske

Share Tweet Preporuči

Tagovi:

Povezane vijesti

Komentari

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:
Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, prijetnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove poslovnog portala CAPITAL.ba. Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu info@capital.ba

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!