Capital.ba

Turkeš: Opravdane kritike „Banke Srpske“ na rad sudija

25.03.2021. / 14:51

BANJALUKA – Predsjednik Višeg privrednog sud u Banjaluci Drago Turkeš kaže da su opravdane kritike stečajnog upravnika „Banke Srpske“ Gorana Radivojca zbog dugog trajanja parničnih postupaka te da se bilo kakvo nezakonito postupanje sudija ne smije tolerisati.

sudija

Foto: buka

Turkeš je, odgovarajući na dopis „Banke Srpske“ o statusu predmeta u kojima ova banka učestvuje, a čiji je sastavni dio bila i Informacija o sporovima „Banke Srpske“, u kojoj je stečajni upravnik Goran Radivojac iznio niz optužbi na račun sudija, naveo da nema primjedbi na činjenice navedene u dopisu i priloženoj dokumentaciji koje se odnose na Viši privredni sud.

On je naveo da ovaj sud konstantno ukazuje prvostepenim sudovima na utvrđene nepravilnosti i iznosi argumenotvana zapažanja u konkretnim predmetima u pogledu uočenih propusta.

Kazao je da je Viši privredni sud, u nekim slučajevima, prilikom ukidanja prvostepene presude, nalagao da se u ponovnom postupku spis dodijeli drugom sudiji.

„Takođe, ja sam, kao predsjednik suda podonosio disciplinske pritužbe protiv sudije Višeg privrednog suda, koje su rezultirale izricanjem disciplinskih mjera od strane Kancelarije disciplinskog tužioca pri Visokom sudskom i tužilačkom savjetu (VSTS). Dakle, odredjeljenje Višeg privrednog suda u Banjaluci, kao drugostepenog suda, je da se ne toleriše bilo kakvo nezakonito, neblagovremeno i neodgovorno postupanje sudija“, naveo je Turkeš u dopisu banci, koji je u posjedu CAPITAL-a.

Kazao je da su pred ovim sudom dva neriješena predmeta u kojima je stranka „Banka Srpske“, da su u sud zaprimljeni u zadnjem kvartalu 2020. i da su odmah ušli u plan rješavanja predmeta.

„Dugo trajanje parničnih postupaka, na koje se opravdano ukazuje u priloženoj informaciji, nije prouzrokovano neblagovremenim postupanjem ovog suda“, istakao je Turkeš i dodao da je otežavajuća okolnost za ovaj sud što im već duži period nedostaje dvoje sudija.

Kazao je da zbog toga ne mogu postići optimalnu ažurnost, a da VSTS, i pored brojnih uregencija, još nije izabrao nove sudije po dva objavljena konkursa.

Podsjećamo, CAPITAL je nedavno objavio informaciju stečajnog upravnika „Banke Srpske“ Gorana Radivojca u kojoj je oštro kritikovao rad sudija koji vode parnične postupke ove banke navodeći da zbog njihovog nemara i nezakonitog postupanja trpe povjerioci banke, ali i on i stečajni sudija jer svakodnevno dobijaju upite, pa čak i prijetnje nezadovoljnih povjerilaca koji godinama ne mogu da dođu do svog novca.

Tu informaciju je razmatrao i Odbor povjerilaca banke i donio odluku da ona bude proslijeđena Visokom sudskom i tužilačkom savjetu (VSTS) BiH.

Stečajni upravnik je u informaciji, između ostalog, naveo da pojedine sudije Okružnog privrednog suda u Banjaluci mjesecima ne zakazuju rasprave u postupcima koje banka vodi, da ih odgađaju bez valjanog razloga, ali i da im mjeseci trebaju da nakon glavne rasprave donesu presudu iako je zakonom propisano da se presuda donosi u roku od mjesec dana nakon glavne rasprave.

Riječ je o milionski vrijednim postupcima koje su protiv banke pokrenuli povjerioci, mahom državna preduzeća, a kojima su osporena potraživanja. Završetak tih sporova bitan je jer banka ne može namiriti povjerioce kojima je priznala potraživanja dok se ne riješe ovi postupci.

CAPITAL: Marina Čigoja Ljubojvić

Share Tweet Preporuči

  Tagovi:

  Povezane vijesti

  Komentari

  Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:
  Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, prijetnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove poslovnog portala CAPITAL.ba. Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu [email protected]

  Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!

  Komentari na članak: Turkeš: Opravdane kritike „Banke Srpske“ na rad sudija

  1. Kolega

   Turkes je SUDIJA. Za razliku od mnogih.

   Ovi drugi su zaboravili da nema potkovanog, vec da je tamo izvjesni Halil Lagumdzija?!