ENERGETIKArs.com Prvi poslovni portal u Republici Srpskoj - CAPITAL.BA

Tržište osiguranja u RS i dalje nerazvijeno

Objavljeno u FINANSIJE

sljivarBANJALUKA, Tržište osiguranja u Republici Srpskoj i dalje je nerazvijeno, uprkos kontinuisanom rastu premije posljednjih sedam godina – U periodu januar-septembar ove godine premijski prihod iznosi 143,2 miliona KM, dok je u istom periodu lani iznosio 128,1 milion KM.

Kako navodi direktor Agencije za osiguranje Republike Srpske Božana Šljivar, obračunata premija u 2013. godini iznosila je 172,8 miliona KM.

Šljivareva ističe da u strukturi premije od januara do septembra ove godine učešće obaveznih osiguranja iznosi 69 odsto, odnosno 94,6 miliona KM, dok neobavezna osiguranja iznose 48,6 miliona KM od ukupne premije.

“U ukupnoj premiji dominira osiguranje od odgovornosti za motorna vozila i premija ove vrste osiguranja iznosi 86,3 miliona KM. Najmanje učešće u ukupnoj premiji ima osiguranje vazduhoplova”, precizira Šljivareva.

Ona napominje da se od ukupne premije na životno osiguranje odnosi 19,3 miliona KM, a osiguranje imovine 16,6 miliona KM.

Da je tržište osiguranja u Srpskoj nerazvijeno pokazuje i učešće premije u BDP od svega 1,8 odsto, ali i parametar premija po stanovniku, kao i to da učešće premije životnog osiguranja još ne dostiže nivo prosjeka tranzicionih zemalja EU.

“Učešće premije u BDP u Srbiji je kao kod nas, dok je u Sloveniji 5,5 odsto, Hrvatskoj 2,7 odsto, Austriji 5,3 odsto.

Podaci iz 2012. godine pokazuju da je premija po stanovniku u Srpskoj iznosila oko 70 dolara, u Sloveniji 1.225, Srbiji 96, Hrvatskoj 351, a Austriji 2.465 dolara“, navodi Šljivareva.

Na tržištu osiguranja Srpske posluje 12 društava čije je sjedište u Srpskoj i deset filijala društava iz Federacije BiH, dok sedam društava iz Srpske ima dozvolu za obavljanje poslova osiguranja putem filijale u Federaciji.

Šljivareva napominje da društva sa sjedištem u Republici Srpskoj učestvuju sa 81 odsto u ukupnoj premiji, dok filijale društava iz Federacije BiH učestvuju sa 19 odsto.

Ističući da industrija osiguranja u Srpskoj nudi proizvode po prihvatljivim cijenama primjerenim životnom standardu i ekonomskim prilikama, direktor Agencije za osiguranje ocjenjuje da u Srpskoj i dalje ne postoji povjerenje u sektor osiguranja.

Šljivareva naglašava da je prisutna nelojalna konkurencija koja je do sada na tržištu neživotnih osiguranja djelovala isključivo u pravcu smanjenja premija, te da u oblasti obaveznog osiguranja od autoodgovornosti na tržištu vlada najveća konkurencija.

Ona najavljuje da će se uskoro u parlamentarnoj proceduri naći nacrt novog zakona o obaveznim osiguranjima u saobraćaju.

On bi trebao da adekvatnije reguliše ovu oblast i da obezbijedi veći stepen usklađivanja domaćeg zakonodavstva sa direktivama EU – zaključuje Šljivarova. Srna

Ključne riječi:  , , , ,

Komentari |


Komentari (0)

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

(obavezno)

Pravila komentarisanja

Slobodno komentarišite, kritikujte i izrazite svoje mišljenje,

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, prijetnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove poslovnog portala CAPITAL.ba. Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu info@capital.ba

A- A A+