Capital.ba

Tržište osiguranja u BiH u deset godina poraslo za 117 miliona KM

10.03.2019. / 10:58

SARAJEVO – Tržište osiguranja u BiH, mjereno zaračunatom bruto premijom, poraslo je sa 232 miliona evra u 2008. na 349 miliona evra u 2017. godini, pokazuje analiza XPRIMM-a.

Oko polovine premije otpada na osiguranje od autodgovornosti za motorna vozila. Isplata šteta kretala su se između 95 i 136 miliona evra.

Prema bruto premiji, ukupno tržište na kraju dekade poraslo je za 118 miliona evra (50,8 odsto). Sektor životnih osiguranja povećao se za 37 miliona evra, dok je sektor neživotnih osiguranja imao rast od 80 miliona evra (40,5 odsto).

Što se tiče isplate šteta, ukupno tržište je zabilježilo porast od 36 miliona evra (35,5 odsto).

Dok se bruto zaračunata premija stalno povećavala gotovo linearno na svim glavnim linijama osiguranja, evolucija isplate šteta bila je turbulentnija. U 2014. godini (godina razornih poplava, op. priređivača) zabilježen je snažan porast usljed povećanja imovinskih zahtjeva od 19 miliona evra.

Sektor životnog osiguranja u BiH povećao je svoj udio u ukupnom tržišnom portfelju, s 14,6 odsto u 2008. (najniži zabilježeni udio) na 21 odsto u 2015. (najviši nivo), odnosno na 20,4 odsto u 2017. godini. Životno osiguranje imalo je povećanje u desetogodišnjem periodu od 111,2 odsto, a slijedilo ga je osiguranje od autoodgovornosti koje je registrovalo rast od 53,5 odsto.

U sektoru neživotnih osiguranja u desetogodišnjem periodu osiguranje imovine zastupljeno je sa 10,3-14,1 odsto, osiguranje od požara i elementarnih nepogoda 11,1-15,6 odsto, a osiguranje od autoodgovornosti 57,6-63,2 odsto, dok preostalih manje od 16 odsto čine ostale vrste neživotnih osiguranja.

Bosanskohercogavčko tržište, kako se konstatuje, u velikoj mjeri ovisilo je o liniji osiguranja od autoodgovornosti.

Može se reći da je osiguranje od automobilske odgovornosti oblikovalo cjelokupnu evoluciju tržišta BiH. U ukupnoj bruto zaračunatoj premiji, osiguranje od automobilske odgovornosti imalo je udio od 47,7-50,3 odsto. Međutim, udio isplate šteta u segementu autoodgovornosti bio je manji i kretao se između 37,9 do 47,5 odsto, što predstavlja oko trećinu obima bruto premije. SEEbiz / Indikator.ba

Share Tweet Preporuči

  Tagovi:

  Povezane vijesti

  Komentari

  Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:
  Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, prijetnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove poslovnog portala CAPITAL.ba. Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu [email protected]

  Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!