Capital.ba

Trupci za preradu odlaze na strano tržište za ogrev

16.11.2016. / 16:45

BANJALUKA, Domaći drvoprerađivači nerijetko su suočeni sa manjkom sirovine, a za to vrijeme šumski sortimenti u vidu drveta za ogrev i trupaca završavaju u inostranstvu.rp_Drvna-industrija1.jpg

Spoljnotrgovinska komora (STK) BiH je zbog tog problema od nadležnih institucija zatražila da donesu mjere za destimulisanje izvoza ovih proizvoda jer velike posljedice trpe domaći drvoprerađivači.

U STK BiH su naglasili da Ministarstvo spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH u saradnji u sa nadležnim ministarstvima RS i FBiH treba da donese mjere destimulisanja izvoza šumskih sortimenata koji su potrebni domaćim preduzećima za višu fazu prerade čime se višestruko povećava njihova vrijednost.

– Uputićemo i dopis Vladi FBiH za što hitnije donošenje kriterijuma za raspodjelu sirovine prema prijedlogu radne grupe Privredne komore FBiH. Od Udruženja šumarstva i drvne industrije pri Privrednoj komori RS zatražićemo da u saradnji sa Ministarstvom poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede RS preispita poštivanje kriterijuma za svrstavanje privrednih društava u grupe za odgođeno plaćanje šumskih drvnih sortimenata – naveli su u STK.

Naglasili su da poseban problem prestavlja izvoz ogrevnog drveta, kojeg je u prvih devet mjeseci ove godine izvezeno u vrijednosti od 96,41 milion KM. Najviše ogreva završilo je u Italiji, Sloveniji, Austriji, Njemačkoj, Hrvatskoj i Srbiji.

– Razlog za veliki izvoz drveta je sve veća potražnja na inostranom tržištu za proizvodima koji su jednostavni za proizvodnju i nisu izloženi tako velikoj konkurenciji kao što su to finalni proizvodi od drveta – naveli su u STK.

U Ministarstvu spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH kazali su da još nisu dobili dopis iz STK u vezi sa destimulisanjem izvoza šumskih drvnih sortimenata i dodali da će stav o ovom problemu zauzeti kada ga dobiju.

Sekretar Udruženja šumarstva i drvoprerade pri Privrednoj komori RS Lazo Šinik naglasio je da u izvoz ide manje drveta iz RS, nego iz FBiH, ali da problem postoji.

– Posebno je zabrinjavajuće što u inostranstvu završava ogrev od trupaca, koji su namijenjeni za rezanje i preradu. Imamo i situaciju da kupci drvnih sortimenata od “Šuma RS” ne prerađuju drvo već ga izvoze, a to je posebno primjetno u istočnom dijelu RS. Zatražili smo od “Šuma” da prekinu saradnju sa tim drvoprerađivačima – naveo je Šinik ističući da izvoz treba zabraniti sve dok ne budu zadovoljene potrebe domaćih drvoprerađivača.

Raspodjela u RS

Vlada RS je nedavno usvojila kriterijume na osnovu kojih će biti raspoređivani šumski sortimenti drvoprerađivačima.

– Ta odluka donosi unapređenje, jer je na objektivniji način određeno ko od drvoprerađivača ima prioritet u raspodjeli šumskih drvnih sortimenata – rekao je Lazo Šinik. Glas Srpske

 

Share Tweet Preporuči

  Tagovi:

  Povezane vijesti

  Komentari

  Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:
  Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, prijetnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove poslovnog portala CAPITAL.ba. Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu [email protected]

  Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!