Capital.ba

Trećina zaposlenih u sindikatima, problem povjerenje

20.12.2010. / 18:29

BEOGRAD, Slika o sindikatima koju imaju građani, zaposleni i članovi sindikata je veoma loša, socijalni dijalog ne funkcioniše, ali da podaci ukazuju da je dalje propadanje ugleda sindikata zaustavljeno i da postoji šansa da se ona popravi, glavni su nalazi istraživanja o sindikatima i stanju socijalnog dijaloga u Srbiji.

Srećko Mihailović, sociolog i koautor brošure Stanje socijalnog dijaloga u Srbiji poslije 20 godina tranzicije, sprovedenog pod pokroviteljstvom Švajcarske organizacije za pomoć svijetu rada, rekao je da je otprilike trećina zaposlenih u Srbiji učlanjeno u neku sindikalnu organizaciju, ali da nemaju mogućnost da mobilišu građane jer im, prema rezultatima istraživanja, svega 15 odsto građana vjeruje.
Rezultati pokazuju da je nepovjerenje prema sindikatima najveće kod građana koji nisu u radnom odnosu i onih koji rade, a nisu ni u jednom sindikatu, ali da je prisutno i kod članova sindikata prema drugim centralama, čak i prema sopstvenoj organizaciji.

Primjera radi, Savezu samostalnih sindikata, vjeruje tri odsto građana van radnog odnosa, jedan odsto zaposlenih koji nisu članovi nijednog sindikata, devet odsto članova drugih sindikata, ali i svega 29 odsto sopstvenog članstva.

UGS Nezavisnost uživa povjerenje dva odsto građana van radnog odnosa, isti procenat zaposlenih koji nisu članovi nijednog sindikata, tri odsto članova drugih sindikata i 75 odsto sopstvenih članova.
Izrazito nepovjerenje prema drugim sindikatima u “bazi“ je ono što razlikuje ove nalaze od istraživanja s početka tranzicije, kad su razlike među sindikatima uglavnom pripisivana nesuglasicama između sindikalnih lidera, rekao je Mihailović.

Prema njegovim riječima, istraživanje je sprovedeno na “neuobičajeno velikom uzorku” od blizu 5.000 ispitanika, koji je reprezentativan i metodološki svjestran, što govori o pouzdanosti dobijenih rezultata.

Zoran Stojiljković, profesor Fakulteta političkih nauka i koautor brošure, rekao je da je zajednička karakteristika svih nalaza u istraživanju veliko nepovjerenje građana prema instituticijama, uključujući i sindikate.

“Rastuća zbunjenost i dezorijentisanost kod građana pokazuje da se o socijalnom dijalogu govori, ali da izostaju efekti”, naveo je Stojiljković i dodao da je krajnje vrijeme da se između ključnih aktera ponovo uspostavi povjerenje između ključnih aktera u socijalnom dijalogu.

Stojiljković je rekao je da se nada da bi ova knjiga mogla da pomogne u razumjevanju i prevazilaženju problema koji su doveli do blokade u radu Socijalno-ekonomskog savjeta, koja traje posljednja dva mjeseca.

Nebojša Atanacković, predsjednik Unije poslodavaca Srbije, rekao je da se u Srbiji “glas poslodavaca ne čuje” i istakao da Socijalno ekonomski savjet (SES) nije raspravljao o vrlo važnim zakonima, kao što su Zakon o penzijskom i invalidskom osiguranju i Zakon o budžetu.

On je dodao da se nada da je današnje potpisivanje granskog kolektivnog ugovora za građevinski sektor korak koji će voditi potpisivanju sličnih ugovora i u drugim granama.

Predsjednik UGS “Nezavisnost” Branislav Čanak rekao je da je socijalni dijalog nemoguć u državi u kojoj je i dalje autokratsko i u kojem sve političke stranke, i u vlasti i u opoziciji, žele da ostanu zauvijek na vlasti, što dijalog čini suvišnim.

Skupu, iako je bio pozvan, nije prisustvovao predsjednik Saveza samostalnih sindikata Srbije. Emg.rs

Share Tweet Preporuči

Komentari

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:
Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, prijetnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove poslovnog portala CAPITAL.ba. Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu info@capital.ba

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!