Capital.ba

Topić odbio ponudu „Planet Softa“ jer je prejeftina

28.09.2021. / 14:46

– KRŽ dva puta ruši odluke „Autoputeva“
– „Autoputevi“ se prvo pozivali na mjere štednje, a sada im je Jarićeva ponuda neprirodno niska

BANJALUKA – „Autoputevi Republike Srpske“, na čijem čelu se nalazi Dušan Topić, na sve načine pokušavaju da spriječe da „Planet Soft“, kao najpovoljniji ponuđač, dobije posao i iznajmi fotokopir aparate ovom javnom preduzeću.

planet soft

Foto: Agencije

Tender za iznajmljivanje fotokopir aparata „Autoputevi RS“ su raspisali su 13. maja, da bi polovinom juna donijeli odluku da ovu nabavku otkažu.

Zanimljivo je da je takva odluka donesena tek nakon što su vidjeli da je najpovoljniju ponudu dao „Planetsoft“, u vlasništvu Vedrana Jarića, a kao razlog su naveli mjere štednje koje je Vlada RS tražila od javnih preduzeća mnogo prije nego što je tender i raspisan.

Na tu odluku se žalio „Planet Soft“, a Kancelarija za razmatranje žalbi (KRŽ) je prihvatila i vratila predmet „Autoputevima“ na novo odlučivanje.

Međutim, „Autoputevi“ ni nakon toga nisu odustali od namjere da eliminišu „Planet Soft“ iz ovog posla pa su u novom postupku njegovu ponudu ocijenili kao neprirodno nisku.

Uslijedila je nova žalba „Planet Softa“ i novo rješenje Kancelarije za razmatranje žalbi koja je ponovo utvrdila da je odluka „Autoputeva“ nezakonita.

Zanimljivo je da su „Autoputevi“ prvobitno nabavku otkazali pozivajući se na mjere štednje, a da u drugoj odluci tvrde da su ponude i „Planet Softa“ i drugorangiranog ponuđača neprirodne niske i posao daju ponuđaču koji je tražio skoro tri puta veći iznos.

„Prateći hronologiju samog postupka jedini zaključak koji se može izvesti jeste da ’Autoputevi’ grubo kršeći zakon sve čine kako bi dodijelili ugovor favorizovanom ponuđaču“, navodi u žalbi „Planet Soft“.

Ova firma je navela i da „Autoputevi“ nisu mogli u ponovljenom postupku tražiti obrazloženje neprirodno niske cijene, ali da su im oni to obrazloženje ipak dostavili.

S druge strane, u „Autoputevima“ tvrde da su navodi „Planet Softa“ neosnovani i da „predstavljaju paušalno iznošenje pravno neutemeljenih činjenica“.

„Ugovorni organ je izvršavajući rješenje KRŽ-a upotpunio postupak na način da je ponovno utvrdio činjenično stanje te je u skladu sa zakonom zatražio od ponuđača objašnjenje ponuđene neprirodno niske cijene budući da su ponuđene cijene za više od 50 odsto bile niže od prosječne cijene preostalih prihvatljivih ponuda“, naveli su u „Autoputevima“.

Inače, procijenjena vrijednost nabavke bila je 40.000 KM bez PDV-a, dok je ponuda prvorangiranog „Planet Softa“ bila 13.900 KM bez PDV-a, drugorangiranog 14.000 KM -a, a trećerangiranog skoro 40.000 KM bez PDV-a.

„Nesporna je činjenica da prihvatanje povoljnije ponude predstavlja uštedu javnih sredstava, ali takođe može i implicirati i rizik da je ponuđač koji nudi tako nerealnu cijenu pogrešno odredio elemente cijene ili da zloupotrebljava propise“, pravdali su svoju odluku u „Autoputvima“.

Međutim, njihova obrazloženjima po drugi put nisu bila uvjerljiva za Kancalariju za razmatranje žalbi koja je ponovo prihvatila žalbu i postupak još jednom vratila javnom preduzeću na odlučivanje.

U obrazloženju KRŽ je navela da „Autoputevi“ nisu postupili u skladu sa njihovim prvim rješenjem kojim je poništena odluka ovog preduzeća o otkazivanju postupka sporne javne nabavke.

KRŽ navodi da je Komisija za javne nabavke „Autoputeva“ već ocjenila ponudu „Planet Softa“ kao prihvatljivu te da su „Autoputevi“ propustili tražiti pojašnjenje neprirodno niske cijene prije te ocjene.

Potvrdili su i da „Planet Soft“ nije bio u obavezi da dostavlja obrazloženje ponuđene cijene.

„Ugovorni organ nije pravilno i potpuno utvrdio činjenično stanje, te je nepravilno primijenio zakon i podzakonske akte. Žalba se usvaja i vraća ugovornom organu na dalje postupanje“, navodi se u rješenju KRŽ.

Inače, vlasnik „Planet Softa“ Vedran Jarić je blizak DNS-u i potpredsjedniku SDS-a Milanu Radoviću, dok je Topić član Čubrilovićevog DEMOS-a.

Kadrovi DNS-a mahom su smjenjivani nakon posljednjih opštih izbora, a smjene su intenzivirane nakon što je ova stranka postala dio opozicije.

CAPITAL: Marina Čigoja Ljubojević

Share Tweet Preporuči

  Tagovi:

  Povezane vijesti

  Komentari

  Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:
  Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, prijetnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove poslovnog portala CAPITAL.ba. Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu [email protected]

  Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!