Capital.ba

Tešanović: Za subvencije kamatnih stopa 930.000 KM

21.11.2011. / 11:02

BANJALUKA, Ministarstvo porodice, omladine i sporta Republike Srpske izdvojiće u idućoj godini 930.000 KM za subvencije kamatnih stopa na stambene kredite, što je za 230.000 KM više nego ove godine, izjavila je Srni ministar porodice, omladine i sporta Srpske Nada Tešanović.

Tešanovićeva je navela da subvencija omogućuva mladom čovjeku ili mladom bračnom paru da na iznos kredita od 100.000 KM za period od 20 godina, sa kamatnom stopom od pet odsto, ostvari oko 13.000 KM bespovratnih sredstava.

Prema njenim riječima, u ovoj godini odobrene su 224 subvencije uz jedan odsto kamatne stope.

“Od 2008. godine, kada je počela realizacija ovog programa, ukupno su odobrena 1 053 zahtjeva za subvenciju kamatne stope”, naglasila je Tešanovićeva.

Govoreći o stambenom zbrinjavanju višečlanih porodica, Tešanovićeva je rekla da je tokom četiri godine u izgradnju 97 kuća u 26 opština uloženo oko 8,5 miliona KM.

“Riječ je o zbrinjavanju oko 1 500 djece, jer su zbrinute porodice sa petoro i više djece”, napomenula je Tešanovićeva i najavila  da će jedan od prioriteta Ministarstva u narednom periodu biti pronatalitetna politika.

“Prošle godine Ministarstvo zdravlja i socijalne zaštite izdvojilo je 400.000 KM za drugi pokušaj vještačke oplodnje, a to je predsjednik Srpske Milorad Dodik podržao izdvajanjem 500.000 KM. Smatram da je to oblast koja treba da bude u našem ministarstvu”, istakla je Tešanovićeva, najavivši razgovor za ministrom zdravlja i socijalne zaštite  Srpske Rankom Škrbićem o načinu preuzimanja granta.

Govoreći o drugim vrstama subvencija za zaštitu porodice, Tešanovićeva je kazala da Ministarstvo pomaže  centre za stare osobe i  za liječenje ovisnika od narkotika kao što su oni  u Bastasima i Aleksandrovcu.

“Pomažemo i osnivanje udruženja sa četvoro i više djece, izdvajamo 300 odnosno 400 KM za svako treće i četvrto dijete, podržavamo Konferenciju beba, a juče smo podijelili poklon pakete u 13 porodilišta u Srpskoj, povodom Dana djeteta“, navela je Tešanovićeva neke od aktivnosti Ministarstva, čiji je cilj podrška porodici.

Tešanovićeva je naglasila da su Strategijom razvoja porodice predviđene mjere pronatalitetne politike za čiju je potpunu realizaciju potrebno mnogo ulaganja i strpljenja, jer se ti rezultati ne mogu vidjeti za nekoliko dana, već su za to potrebne godine.

„Problem je i što 20 godina nema popisa stanovništva pa ne možemo ozbiljno planirati, jer nemamo osnovnih podataka neophodnih za preduzimanje konkretnih mjera”, dodala je Tešanovićeva.

Govoreći o aktivnostima u vezi sa omladinom, Tešanovićeva je podsjetila da je u skupštinsku proceduru upućen Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama zakona o omladinskom organizovanju, koji će omogućiti bržu realizaciju aktivnosti predviđenih Omladinskom politikom Srpske u cilju poboljšanja položaja mladih i uslova za njihov kvalitetniji život.

“Unesene su izmjene koje precizno uređuju omladinski sektor. Jedna od novina je i definisanje mobilnosti mladih, čiji je cilj da se što više uključuju u evropske tokove, da bi se pojačala regionalna i međunarodna saradnja mladih ljudi”, napomenula je Tešanovićeva.

Ona je podsjetila da je do sada podržan 71 projekat omladinskih organizacija na osnovu konkursa, za čiju je realizaciju izdvojeno 130.000 KM, a podržano je i osam omladinskih manifestacija sa 160.000 KM.

Tešanovićeva je najavila da je do kraja godine planirano obilježavanje Međunarodnog dana volontera 5. decembra i dodjela republičkih nagrada najboljem volonteru i najboljem organizatoru volontera, te finansiranje mini-projekta iz oblasti volonterizma.

Tešanovićeva je dodala da je raspisan konkurs za izbor omladinskih projekata  i manifestacija koje će biti realizovane u ovoj i idućoj godini.

Ona je  istakla da uz sva prava koja pripadaju djeci i omladini, oni ne smiju da zaborave da imaju i obaveze.

“Njihov osnovni zadatak je učenje i obrazovanje, a vaspitni rad kroz obrazovanje danas je poprilično zapostavljen”, stav je Tešanovićeve  koja smatra da se bez znanja i struke ne može govoriti o budućnosti.

“Čini mi se da bi mladi ponekad sve to željeli da preskoče i da smatraju da trebaju zauzeti ključne pozicije u društvu. Za to im, uz obrazovanje, treba i radno iskustvo”, dodala je ona.

Kao jednu od najvažnijih sportskih aktivnosti Tešanovićeva je istakla Male olimpijske igre koje okupljaju oko 90 000 omladinaca, koji se nadmeću u šest sportova.

“Osim toga, veoma važan je i kamp u Trebinju, koji postoji već deset  godina”, napomenula je Tešanovićeva, dodavši da će se takmičenja održavati širom Srpske.

Ona je istakla da su problem profesionalni sportovi odnosno klubovi koji zahtijevaju znatna ulaganja, a što ministarstvo ne može da finasira.

“Ove godine smo podijeli oko 100.000 KM prvacima BiH i Srpske. Pokušavamo da im pomognemo na međunarodnim takmičenjima”, navela je Tešanovićeva i dodala  da za ovu stavku u idućoj godini nisu predviđena značajnija sredstva.

Tešanovićeva je zaključila da je bitno finansirati masovni sport i omladinu uzrasta od 10 do 12 godina, kada se djeca najviše razvijaju i stiču zdrave navike. Srna

Share Tweet Preporuči

  Tagovi:

  Povezane vijesti

  Komentari

  Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:
  Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, prijetnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove poslovnog portala CAPITAL.ba. Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu [email protected]

  Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!