Capital.ba

Tehnološki biznis park se transformiše u Poslovnu zonu

19.03.2015. / 15:46

savjet za privreduBANJALUKA, Savjet za privredu, zapošljavanje, finansije i budžet grada Banjaluka opredijelio se na današnjoj sjednici da se izvrši prenamjena Tehnološkog biznis parka u Poslovnu zonu.

Gradonačelnik Banjaluke Slobodan Gavranović je u izjavi novinarima poslije sjednice Savjeta, rekao da je planirano da Tehnološki-biznis park /TBP/ bude transformisan u poslovnu zonu “Ramići – Banjaluka”.

On je podsjetio da je projekat Tehnološki biznis park rađen prije osam godina i da je podrazumijevao  veliko ulaganje.

Gavranović je rekao da je grad 2013. godine ušao u proces kupovine zemljišta za TBP od preduzeća “Unis – Valjaonica hladno valjane trake”.

“Prošle godine smo preuzimali tu zonu i knjižili tu imovinu, raspisali konkurs i uveli dio investitora, osmišljavali cijeli taj prostor, radili projektnu dokumentaciju za postojeće objekte. Sve je to bio posao za realizaciju onog što sada slijedi – osnivanje poslovne zone, za koju imamo jasan koncept. Potrebno nam je da na lokalitetu koji je u vlasništvu grada dovedemo što veći broj investitora da izgrade, prije svega, proizvodne pogone”, naglasio je Gavranović.

On je dodao da je naručena projektna dokumentacija, formirane građevinske parcele za veći dio terena i pripremljen regulacioni plan koji će biti donesen u najskorije vrijeme za cijeli prostor te poslovne zone.

“U ovoj prvoj fazi stavićemo u funkciji onaj dio resursa koji imamo u okviru kupljene imovine od `Unis – Valjaonica hladno valjane trake`”, rekao je gradonačelnik.

Prema njegovim riječima, grad je dostavio inicijativu nadležnim ministarstvima da se izmijeni Zakon o stvarnim pravima, čime će se stvoriti pretpostavke da i lokalne zajednice i Republika mogu na brži način i pod povoljnijim uslovima za preduzetničku infrastrukturu stavljati sve svoje resurse na raspolaganje.

“Ako smo mi u situaciji da moramo naplatiti tržišnu cijenu za kvadratni metar zemljišta ili za objekat u cjelini investitoru koji dolazi za proizvodnju, a on to u okruženju dobije na primjer za jednu marku, onda ne možemo ni očekivati dolazak investitora”, rekao je Gavranović.

Govoreći o olakšicama koje grad pruža privrednicima, Gavranović je rekao da je već preduzet set mjera, od dodjele subvencija za zapošljavanje novih radnika i samozapošljavanje, za šta je u ovoj godini planirano 850.000 KM do usluga koje pruža Garantni fond i usluga za početni biznis u okviru Gradske razvojne agencije.

On je rekao da su cilju rasterećenja privrede već mijenjane pojedine odluke i smanjeni iznosi taksi.

Govoreći o prijedlogu mjera za povećanje prihoda u budžetu grada, Gavranović je napomenuo da je Banjaluka po osnovu podjele prihoda od naplate PDV-a za protekle četiri godine uskraćena za oko 40 miliona KM.

Nezadovoljstvo je izrazio i ubiranjem poreza na nepokretnosti, jer taj porez još nije na nivou onog što gradske službe procjenjuju na nivou grada i zato je pokrenuta inicijativa da se da mogućnost da se u ostvarenje tog prihoda uključe i lokalne zajednice.

“Izvorni prihodi po osnovu naplate PDV padaju i tražimo načine da ti prihodi rastu iako ne može direktno uticati na njihovu raspodjelu”, kaže Gavranović.

On je istakao da će dokument za povećanje prihoda u budžetu grada, koji će biti na narednoj sjednici Skupštine grada krajem marta, obavezati brojne institucije u gradu da traže svaku mogućnost ostvarivanja nekog novog prihoda, svako iz svoje djelatnosti.

Jedna od tih mjera je, prema njegovim riječima je i povećanje parking prostora u gradu, preispitivanje ugovora o zakupu poslovnih prostora, i drugih objekata koje imaju gradske institucije i agencije.

Predsjednik Područne privredne komore regije Banjaluke Goran Račić je rekao novinarima da su interesi privrednika i potencijalnih investitora da se stvore što brže uslovi i pretpostavka da se prostor Poslovne zone stavi u funkciju.

“Mislim da je današnja odluka Savjeta za privredu, koja treba da ide na Gradski parlament u tom pravcu da se radi prenamjena Tehnološkog biznis parka u Poslovnu zonu upravo u tom smislu da bi se te aktivnosti ubrzale i da bi se stvorile pretpostavke da privrednici što prije uđu u posjed tih prostora i, sa druge strane, da bi se uslovi za privređivanje Banjaluke izjednačili sa okruženjem”, kaže Račić.

On smatra da je to pozitivna odluka koju treba pozdraviti, ističući da Banjaluka u narednom periodu može da ima jedan dobar prostor i uslove koje može ponuditi potencijalnim investitorima.

“Postoji interes domaćih investitora, a, ipak, oni su investitori koji trajno ostaju na ovim prostorima bez obzira kakve se krize i određene strukturne promjene dešavaju i njima treba da bude posvećena adekvatna pažnja”, kaže Račić.

Tehnički direktor Fabrike obuće “Bema” Marinko Umičević je prenamjenu Tehnološkog biznis parka u Poslovnu zonu ocijenio dobrim potezom.

“Prostor Tehnološkog biznis parka sad je sređen, očišćen i doveden u red i treba da bude poslovna zona”, kaže Umičević, ističući da Poslovna zona treba da ima svog direktora koji će upravljati zonom, pregovarati i ugovarati poslove.

Projekat Poslovne zone, prema riječima Umičevića treba da podrže i grad Banjaluka i Vlada Srpske, kao i Privredna komora Srpske i područna Privredna komora Banjaluke.

“Svi treba da se stavimo u funkciju te Poslovne zone”, kaže Umičević. Srna

Share Tweet Preporuči

  Tagovi:

  Povezane vijesti

  Komentari

  Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:
  Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, prijetnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove poslovnog portala CAPITAL.ba. Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu [email protected]

  Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!