Capital.ba

Swiss Travel Day u Cirihu – Bosna i Hercegovina kao gostujuća država

10.11.2018. / 14:57

CIRIH – Swiss Travel Day u Cirihu, najznačniji događaj turističke branše u Švajcarskoj i ujedno glavna platforma za švajcarski outgoing-turizam sa glavnim fokusom na B2B održan je 25. oktobra 2018. godine. Bosna i Hercegovina je po prvi put učestvovala na ovom događaju kao gostujuća država sa ciljem da se predstavi njen turistički potencijal.

Prvi nastup Bosne i Hercegovine na Swiss Travel Day-u je iniciran od strane udruženja i-dijaspora u okviru inicijative i-platform – Dijaspora za razvoj Bosne i Hercegovine i organizovan u saradnji sa Spoljnotrgovinskom komorom Bosne i Hercegovine, Privrednom komorom Republike Srpske i kompanijom See Investment Solutions. Glavni ciljevi ove inicijative su bili unapređenje ekonomske saradnje, promocija Bosne i Hercegovine kao turističke destinacije kao i predstavljanje usluga turističkih agencija iz Bosne i Hercegovine na tržištu Švicarske.

Deset turističkih agencija iz BiH su na štandu Bosne i Hercegovine predstavile svoje usluge i iskoristile mogućnost da stupe u direktni kontakt sa potencijalnim švicarskim partnerima i glavnim akterima švicarske turističke branše. Prisutne agencije su bile: Balkanvibe, BH Passport, Fortuna Tours DMC, Hollywood Travel, Lasta Travel, Meet Bosnia, Narenta Travel, Nebotours, Visit Bosnia i Zepter Passport.

Na samom Swiss Travel Day-u održana je i posebna medijska konferencija na kojoj su potencijali Bosne i Hercegovine kao turističke destinacije bili predstavljeni široj publici. Edin Dacić, član Upravnog odbora udruženja i-dijaspora i Predsjednik Upravnog Odbora  fabrike namještaja „Standard AD“ u Prnjavoru, je u pozdravnom govoru iznio da je glavni cilj učešća Bosne i Hercegovine na Swiss Travel Day-u predstavljanje Bosne i Hercegovine kao turističke destinacije i uspostavljanje inicijalnog kontakta između turističkih agencija iz BiH sa potencijalnim švicarskim partnerima.

Štand Bosne i Hercegovine je posjetio i Ambasador BiH u Švicarskoj, Nj.E. gospodin Anđelko Grahovac.

Naredni članak je originalno objavljen 1. novembra 2018. godine u jednom od najznačajnijih magazina švicarske turističke branše pod nazivom Travel Inside.

Tajni savjet u vremenima kada je sve “već viđeno”

Bosna i Hercegovina nudi netaknutu prirodu, kombinaciju istoka i zapada, kao i jedan gostoljubiv narod. Još uvijek mlada država, Bosna i Hercegovina, predstavila je kao prva gostujuća zemlja TTW-a njene glavne turističke prednosti. Udruženje “i-dijaspora” koje je podržano od strane Švicarske agencije za razvoj i saradnju, ove godine se fokusira na turizam, kao što je tokom prezentacije objasnio član upravnog odbora Edin Dacić. Dacić je rekao: „Bosna i Hercegovina pati od velikog iseljavanja. S toga ona mora razvijati nove ekonomske izvore da bi lokalno stanovništvo moglo sebi obezbijediti život“.

Još uvijek praktično neotkrivena i na manje od dva sata avionskim letom iz Švajcarske, jedinstvena, netaknuta priroda i kombinacija istoka i zapada vas pozivaju vas da otkrijete zemlju. U vrijeme kada je sve već viđeno, ova zemlja je dobrodošla kao alternativa za prenatrpane turističke destinacije.

Jörg Heeskens, koji je napisao vjerovatno jedini postojeći turistički vodič „Bosna i Hercegovina na dlanu“ je fasciniran zemljom i takođe naglašava gostoljubljive stanovnike.

„To se ne kaže samo tako, oni se zaista raduju svakom turisti koga mogu da ugoste“, potvrđuje Heeskens.

On je ukratko predstavio tri glavne atrakcije. Glavni grad Sarajevo, sa svojim brojnim smještajima, pogodan je kao polazna tačka za izlete. Međutim, infrastruktura je i dalje u ekspanziji, tako da je javni prijevoz slabije razvijen, kao i autoputevi koji su i dalje prilično slabo rešeni. Ograničenje brzine na putevima je obično 40 km/h, rekao je Heeskens, ali je takođe oduševljen izvrsnom vožnjom vozova koja zahvaljujući svom laganom tempu pružaju dovoljno slobodnog vremena za uživanje u zemlji. U nacionalnom parku Sutjeska na jugoistoku zemlje se ne nalaze samo vodopadi, medvjedi i vukovi, već i prema Heeskensu, najveća još uvijek postojeća prašuma u Evropi. Kod nacionalnog parka Una na sjevernoj granici sa Hrvatskom ukrštaju se rijeke koje pozivaju na ribolov i rafting. I dalje uglavnom pojedinačni putnici putuju u zemlju, ali uz promociju turizma, nada se povećanom interesovanju za turističke agencije, koje organizuju vođene ture kroz zemlju. Iako BiH ne pripada EU, za ulazak nije potrebna viza. Valuta je konvertibilna marka (KM). Ali i Euro je rado prihvaćen svuda. Pored toga, mnogi lokalni stanovnici govore njemački jezik, tako da gotovo da nema jezičnih barijera, rekao je Heskeens na kraju.

Zvijezda štanda Bosne i Hercegovine je bila je poznata ličnost i moderatorica Tele Bazel-a, Adela Smajić, rođena bosanka, koja je izvukla dobitnike nagradne igre.

Više informacije o prvom nastupu Bosne i Hercegovine na Swiss Travel Day-u naći ćete i na web stranici i-platforme.

Share Tweet Preporuči

Tagovi:

Povezane vijesti

Komentari

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:
Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, prijetnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove poslovnog portala CAPITAL.ba. Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu info@capital.ba

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!