ENERGETIKArs.com Prvi poslovni portal u Republici Srpskoj - CAPITAL.BA

Svjetlosne kupole u Palati Republike građane RS koštaće 30.000 KM

Objavljeno u FINANSIJE

– Ponuđačima ostavljen rok od samo sedam dana
– Rekonstrukcija i uređenje Palate 2008. godine koštalo 6,8 miliona KM, samo za osvjetljenje dato 273.319 KM
– Za službena odijela pratnje i obezbjeđenja predsjednika 20.000 KM, cvijeće 27.000, a za ukrasne kese, rokovnike, povelje 48.000 KM

BANJALUKA – U Palati predsjednika Republike Srpske nastavljaju da ulažu pa je njegova Služba raspisala novi tender i to za nabavku i ugradnju svjetlosnih kupola na zgradi težak oko 30.000 KM sa uračunatim PDV-om, saznaje portal CAPITAL.

Slikovni rezultat za palata republike

Riječ je, kako je navedeno u ovoj javnoj nabavci, o građevinskim radovima na istorijskom spomeniku, a ponuđačima je ostavljen rok od samo sedam dana – do 14. novembra.

Međutim, od Službe predsjednika RS, iako je CAPITAL uputio pitanja da li je riječ o redovnom održavanju ili novoj sanaciji Palate te o stanju starih kupola, danas, očekivano, nije stigao odgovor.

Rekonstrukcija Palate 2008. godine koštala 6,8 miliona KM

Kako je magazin Žurnal.info pisao 2009. godine, godinu ranije rekonstrukcija i uređenje Palate Republike građane RS koštala je 6,8 miliona maraka. Radilo se o poslovima ugovorenim još 2007. godine, a računi su za plaćanje pristigli 2008. godine.

Sami građevinski radovi koštali su 4,5 miliona maraka, dok je za opremanje  zgrade izdvojeno 1,7 miliona maraka. Samo na rasvjetu sjedišta Predsjednika RS potrošeno je 273.319 maraka.

Tenderom i do službenih odijela i ikebana

Služba predsjednika, prema tenderu raspisanom 31. oktobra, na kupovinu službenih odijela za potrebe pratnje i obezbjeđenja predsjednika RS Milorada Dodika potrošiće oko 20.000 KM.

Koliko je hitno da se odijela što prije nabave, pokazuju uslovi javne nabavke, prema kojima rok isporuke „nosi“ čak 30 poena.

Da se u kabinetu predsjednika detalji ne prepuštaju slučaju svjedoči i podatak da je za cvjetne aranžmane u aprilu ove godine izdvojeno oko 27.000 KM, dok je za rokovnike, koverte, ukrasne kese, kalendare, povelje i plakete u martu dato 48.000 KM.

Vukajlović: Legalno kršenje zakona

Ovo je godina ulaganja u Palati Republike pa je u septembru raspisan tender težak 65.000 KM za nabavku novog službenog automobila. Međutim, javna nabavka je podrazumijevala princip „staro za novo“, što nije u skladu sa preporukama revizije javnog sektora, ali ni mišljenjem Agencije za javne nabavke BiH.

Slikovni rezultat za dodik automobil„Cijena novog automobila biće umanjena za fiksnu cijenu starog vozila, 11.985 KM i nije podložna promjenama“, navedeno je u tenderskoj dokumentaciji po kojoj je stari automobil, uvršten u ovu javnu nabavku, “audi A6” sa pređenih oko 413.000 kilometara.

Na pitanje portala CAPITAL, upućeno Službi predsjednika,  da li je ovo direktno kršenje Zakona o javnim nabavkama, niko nije odgovorio.

Međutim, stav Agencije je bio jasan i kod starog, ali i novog Zakona o javnim nabavkama BiH: „U postupku javne nabavke novih vozila ne mogu istovremeno nuditi na otkup, odnosno ne mogu se prodavati stara vozila ugovornog organa i to kao dio jedinstvenog postupka javne nabavke iz razloga što bi isto predstavljalo kršenje osnovnih načela definisanih Zakonom, a koji se odnose na pravičnu i aktivnu konkurenciju među potencijalnim  ponuđačima,  jednak  tretman, nediskriminaciju i transparentnost“.

Igor Vukajlović iz Udrženja građana „Tender“ dalje pojašnjava da je javna nabavka – nabavka i da je riječ o trošenju javnog novca, dok je princip „staro za novo“ neki vid trampe.

„Postoji ono što se zove legalno kršenje zakona. Neko objavi takvu tendersku dokumentaciju i niko se ne žali pa sve prođe neopaženo. Tu nema ni neke krivične odgovornosti, ali generalno je riječ o nezakonitoj kupovini vozila. Ako bi se neko od ponuđača, ko želi samo da proda, ali ne i da kupi stari automobil, žalio na ovu tendersku dokumentaciju, žalba bi bila usvojena, a tender oboren“, zaključio je Vukajlović.

CAPITAL: Žana Gauk

Ključne riječi:  , , , , , , ,

Komentari |


Komentari (0)

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

(obavezno)

Pravila komentarisanja

Slobodno komentarišite, kritikujte i izrazite svoje mišljenje,

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, prijetnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove poslovnog portala CAPITAL.ba. Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu info@capital.ba

A- A A+