ENERGETIKArs.com Prvi poslovni portal u Republici Srpskoj - CAPITAL.BA

Svi imaju računare, ali ih slabo koriste

Objavljeno u TELEKOMUNIKACIJE i IT

20150610174110_309581BANJALUKA, Uprkos činjenici da sve registrovane firme u RS u svom radu koriste računare, stručnjaci iz oblasti informaciono-komunikacionih tehnologija (IKT) smatraju da su domaći privrednici i dalje nedovoljno informisani o benefitima njihovog korištenja.

Kako se navodi u podacima Republičkog zavoda za statistiku RS (RZZ RS), računare pri poslovanju tokom prošle godine koristila su sva preduzeća u RS, ali svega 19 odsto ih je zapošljavalo stručnjake iz IKT-a, a udio firmi koje koriste napredne elektronske servise je još manji.

“Najviše IKT stručnjaka bilo je zaposleno u djelatnostima finansija i osiguranja, oko 95 odsto, a najmanje u prerađivačkoj industriji, oko 16 odsto. Najviše IKT stručnjaka bilo je zaposleno u velikim preduzećima u RS, i to u 68 odsto njih”, navodi se u analizi RZZ RS.

Nebojša Ninić, direktor jedne od najvećih IT kompanije u BiH, “Lanaco”, istakao je da je veoma važno da preduzeća u privredi RS shvate važnost primjene i edukacija u oblasti informacionih tehnologija radi unapređenja proizvodnih procesa i marketinga, s ciljem povećanja efikasnosti i konkurentnosti na tržištu.

“Uglavnom domaći privrednici informacione tehnologije koriste za neke elementarne potrebe, na primjer za potrebe primarne elektronske komunikacije i knjigovodstva, a rijetko koriste napredne servise, na primjer CRM softver (Customer relationship management), odnosno upravljanje poslovima s klijentima”, istakao je on.

Prema njegovim riječima, domaća i svjetska iskustva, pokazuju da se investicije u informacione tehnologije najbrže vraćaju.

“Povrat investicija u informacione tehnologije je od šest do 12 mjeseci”, navodi Ninić.

Što se tiče relativno malog angažmana IT stručnjaka u preduzećima, on kaže da je i u svijetu trend da svako preduzeće ne treba da formira vlastiti IT sektor.

“Trend u svijetu je da firme koje se bave IT tehnologijama uglavnom opslužuju privredu koja ima potrebu za IT uslugama, jer je to jeftinija opcija za takvo preduzeće od investiranja u razvoj vlastitog IT sektora”, objasnio je Ninić.

Srđan Rajčević, direktor Agencije za informaciono društvo RS, smatra da su privrednici i preduzetnici u RS i dalje nedovoljno informisani, odnosno edukovani o benefitima korištenja IKT u poslovanju.

Ipak, on je naveo da ima napretka jer je, na primjer, primjena elektronskog bankarstva u privredi kod nas u značajnoj mjeri zaživjela, te da se obavlja i kupovina i prodaja preko interneta.

“Kada je posrijedi kupoprodaja posredstvom interneta iz inostranstva, veliki problem predstavlja ipak relativno visoka stopa na uvoznu robu koja se plaća posredstvom interneta. Takođe, često se postavlja pitanje povjerenja kod kupoprodaje posredstvom interneta na velikoj udaljenosti”, istakao je on.

U “Banjalučkoj pivari” ističu da je značaj primjene IT tehnologija značajan segment u njihovom poslovanju.

“Neprestano investiramo u poboljšanje rada informacionog sistema, a planirana su ulaganja i u budućnosti, sve u cilju dodatnog unapređenja poslovanja”, precizirala je Milka Stanivuković, PR menadžer “Banjalučke pivare”. Ona je istakla da “Pivara” ima zaposlenog jednog IT stručnjaka, te da plaćanja uglavnom obavljaju elektronskim putem.

Inače, analiza koju je uradio RZZ RS pokazala je da je prošle godine 98 odsto preduzeća imalo pristup internetu, ali da je samo oko pet odsto preduzeća plaćalo usluge “cloud servisa”, kako bi ubrzalo i olakšalo svoje poslovanje.

“Najčešće korištene usluge ‘cloud servisa’ koje preduzeća plaćaju su: elektronska pošta, u oko 65 odsto slučajeva, zatim skladištenje dokumenata, oko 45 odsto preduzeća, te ‘Office softver’ oko 37 odsto preduzeća u RS”, navedeno je u analizi RZZ RS.

Takođe, prema ovom istraživanju RZZ RS, samo oko 13 odsto preduzeća je primalo porudžbine ili pružalo usluge putem interneta, a oko sedam odsto preduzeća je naručivalo proizvode ili usluge putem veb-sajta.
Međutim, nakon pregleda veb-stranica velikog broja preduzeća u privredi, većina ih aktivno ne ažurira informacije na sajtu, a nisu primjetna ni poboljšanja njihovog vizuelnog izgleda.

Elektronsko plaćanje doprinosa
Usluge javne administracije putem interneta najčešće se koriste za: pribavljanje obrazaca oko 86 odsto, zatim za pribavljanje informacija 80 odsto, vraćanje popunjenih obrazaca oko 68 odsto, plaćanje doprinosa za zaposlene 52,4 odsto i plaćanje PDV-a oko 47 odsto, pokazala je analiza RZZ RS prošle godine.

Veb-sajt ima 61% preduzeća
Prema podacima Republičkog zavod za statistiku RS, 61 odsto preduzeća u RS prošle godine je posjedovalo svoj veb-sajt. Naime, sva preduzeća iz oblasti finansija, informisanja i komunikacija imala su svoju internet stranicu, dok je veb-prezentacija najmanje zastupljena kod preduzeća koja se bave saobraćajem, skladištenjem i vezama i to oko 37 odsto. Međutim, nakon pregleda veb-stranica preduzeća u privredi, većina ih aktivno ne ažurira informacije na sajtu, a nisu primjetna ni poboljšanja njihovog vizuelnog izgleda. Nezavisne novine

Ključne riječi:  , , , , ,

Komentari |


Komentari (0)

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

(obavezno)

Pravila komentarisanja

Slobodno komentarišite, kritikujte i izrazite svoje mišljenje,

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, prijetnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove poslovnog portala CAPITAL.ba. Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu info@capital.ba

A- A A+